rss      tw      fb
Keres

A kétharmad áll, mint a cövek



Ezt mondta Orbán Viktor a Tranzit fesztiválon, a kőszegi Jurisics-vár udvarán tartott hétvégi beszélgetésen pártja és kormánya támogatásáról. Majd hozzátette: „még ha esetleg valami gond lenne is, az ötven százalék akkor is garantált”.

Az ország népe, legalábbis a választók kétharmada szerinte tökéletesen egyetért az eddigi politikai lépésekkel. Ennek az egyetértésnek a jegyében „visszavettük a MOL-részvényeket az oroszoktól, a vízművek egy részét a franciáktól, pillanatokon belül vissza fogjuk vásárolni az E.ON-t a németektől, a Rábát a malájoktól és a Fradit az angoloktól”. Választói, az a bizonyos kétharmad, a gazdaságpolitika még következetesebb folytatását várja el tőle: „Az irány felülvizsgálata szükségtelen, sokkal inkább a kitartás mellett vagyok.” Bejelentette ezen kívül az egykulcsos szja és a társasági nyereségadó további csökkentését is.

A felsőoktatásról szólva azt mondta:, „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a világ egyetemi rangsorának első 200 helyén nincs magyar felsőoktatási intézmény.” Hogy nincs, ennek az oka szerinte az, hogy ma a felsőoktatásban „a lényegi struktúrát tekintve minden rossz”. Ezért kell átalakítani a felsőoktatást egy „önműködő pénzügyi rendszerré”, amelyet teljes mértékben a hallgatók finanszíroznak hitelek segítségével. Ami nyilván pillanatokon belül megold minden minőségi problémát is.

Ez persze a cigány lovának politikailag legkevésbé sem korrekt történetére emlékezteti az embert, amelyben a szegény állat éppen akkor adta ki a páráját, amikor sikeresen leszokott az evésről.

A kétharmad pedig áll, mint a cövek. No nem valami boldogságos felbuzdultságtól, hanem mert sóbálvánnyá vált, mint Lót felesége a Bibliában. A rettenettől.

(Huszár Ágnes)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!