rss      tw      fb
Keres

TF-diplomák - Iratokat foglalt le a rendőrség a TF-en

MTI 2012. augusztus 28., kedd 22:06

Iratokat foglalt le a rendőrség a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (TF) kedden, ahol korábban az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt a rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást.

A hvg.hu kedden írt arról, hogy öt rendőr házkutatási paranccsal jelent meg a TF-en, ahol "kora este még tartott Hamar Pál oktatási dékánhelyettes és Hrabacsik Mihály, a tanulmányi osztály vezetőjének meghallgatása".

Csillag Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-nek annyit erősített meg, hogy a rendőrök kedden iratokat foglaltak le az egyetemen.

A hvg.hu keddi cikke szerint délután 2-kor a titkárnője hívta ki a levelezős hallgatóknak tartott előadásáról Hamar Pált, a TF oktatási dékányhelyettesét azzal, hogy a rendőrség keresi. Hamarnak pár perccel később a tanulmányi osztályvezetőt, Hrabacsik Mihályt is be kellett rendelnie az egyetemre.

A hvg.hu úgy tudja, a rendőrök a júliusban kirobbant diplomabotrány hivatalos iratain túl a személyes levelezés dokumentumait is begyűjtik. Információik szerint szerdán a TF-en összdolgozói értekezlet lesz, melyre a felfüggesztett dékán, Tóth Miklós és az egyetem rektora, Szél Ágoston is hivatalos - olvasható a cikkben.

Szintén a hvg.hu számolt be arról július 23-án, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a TF idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban, s az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikusnak, Lasztovicza Jenőnek a fia.

A cikk szerint július közepén L. J. és Gy. Zs. ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint "a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet".

Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek az írás megjelenése napján visszautasította a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. Két nappal később a Veszprém megyei napilapnak a politikus úgy nyilatkozott: "Rendszerhiba lehet, úgy gondolom, hiszen az egyetem szabályzata szerint ha valamelyik hallgatóval gond van az államvizsga előtt, azt jelezni kell az ügyintézőnek. Ezt nem tette meg senki, engedték a diplomamunka elkészítését. Az ötös lett, megvédte a fiam, időpontot kapott az államvizsgára. Másfél hétig készült rá, de a vizsga előtt pár nappal kapott egy e-mailt, hogy nem vizsgázhat. Úgy gondolom, sem a szülők, sem a gyerekek nem hibáztak, hiszen senki nem jelezte feléjük a hiányosságot" - mondta a Naplónak Lasztovicza Jenő.

A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a cikkel összefüggésben. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-nek július 24-én azt mondta: az ügyben névtelen feljelentés érkezett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára.

A Semmelweis Egyetem augusztus 2-án tájékoztatta arról az MTI-t, hogy a Testnevelési és Sporttudományi Karon lezárult az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza, s ennek nyomán a rektor felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását. Akkor azt írták: Szél Ágoston rektor a tényfeltárás nyomán a kar zavartalan működésének biztosítása érdekében hozta meg döntését, egyidejűleg Mandl József professzor személyében rektori biztost nevezett ki a kar élére.

Az egyetem múlt csütörtökön azt közölte: Szél Ágoston rektor további vizsgálatot rendelt el a TF-en.