rss      tw      fb
Keres

Bagó Zoltán karrierje: egy jól megérdemelt EP-képviselői hely – hírösszeállítás

2006. március 3.
Kirúgta a Fidesz a fenyegetőző jelöltet
Origo

„Visszalépteti a Fidesz Bagó Zoltánt, és valószínűleg a pártból is kizárják. Erre az után került sor, hogy az MDF hangfelvétellel bizonyította, a fideszes politikus megpróbálta rábírni egyik jelöltjét arra, hogy ne induljon a választásokon. Többek között azzal fenyegette meg Bagó Romsics Imrét, hogy veszélybe kerül az egzisztenciája, ha nem lép vissza.”

2006. március 10.
Romsics Imre és Bagó Zoltán beszélgetése
Hetek, szó szerinti leirat (részletek)

„Előző nap Bagó Zoltán 24 órás ultimátumot ad Romsics Imrének, hogy lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. A határidő lejártakor Bagó Zoltán találkozik Romsics Imrével.”

„Bagó Zoltán: A politikai ambíció és a szakmai előmenetel az pedig két, egymással szervesen összefüggő – egyik a másikat erősítő és gyengítő folyamat. Nyilvánvaló, hogy a megyei múzeumi szervezet az egy olyan rendszer, ahol bizonyos politikai alapon választott emberek ülnek bizonyos döntési kompetenciákon. Illetve az országos múzeumi szervezet, mint olyan, bent a Kulturális Örökség Minisztériumában és környékén – nem látom át a hivatali struktúrát – ahogy körülbelül el tudom képzelni, az szintén egy olyan dolog, ahol a bizonyos szakmai kvalitásokon túl politikai döntések születnek. Én erre értettem, hogy a Kulturális Örökség Minisztériumának az élén ugye van egy miniszter, meg van egy politikai államtitkár és mondjuk – nem tudom – osztályvezetőig vagy főosztályvezetőig, vagy helyettes államtitkárig ezt mindig minden regírung ugye folyamatosan tagadja, de ott politikai kinevezések történnek, ez nyilvánvaló. Aztán ezek után a döntési kompetenciák, a hatáskörök, a források, a különböző egyéb támogatások, juttatások, javadalmazások, lehetőségek, kitüntetések, és ez széles spektrum – az, ahogy megyünk egyre lejjebb, az egyre inkább szakmai és egyre kevésbé politikai, de minél följebb megyünk, annál inkább politikai. Innentől fogva óhatatlan, hogy ha valaki a szakmai munkájában elér egy bizonyos szintet és halad fölfelé, akkor egyre kevésbé a szakmai kvalitásai, hanem egyre inkább a politikai kapcsolatai, nézetei, múltja, jelene, jövője, az aktuális helyzet, az aktuális gazdasági helyzet, az aktuális személyi összetétel – nem kell ezt ragozni – tolódik előtérbe…”

„Bagó Zoltán: A kölcsönös egymás mellett élés, a kölcsönös segítség, illetve az együttműködés miatt a leglogikusabb lépés az az, hogy ha nem válsz jelöltté.”

„Bagó Zoltán: Tegnap nem azt mondtam, hogy ha elindulsz országgyűlési képviselőnek, akkor még a múzeumi szervezetnek a tájékáról is ki fogunk passzírozni, ha nyerünk. Én nem ezt mondtam. Én azt mondtam, hogy ha nem indulsz el országgyűlési képviselőnek, akkor – ha nyerünk – a szakmai munkádban nagyon-nagyon meg tudnánk futtatni. Óriási különbség van a kettő között. Tehát nem bosszúállásról van szó, hanem arról van szó, hogy nekünk szükségünk van káderekre, olyan káderekre, akik megbízhatóak.”

„Bagó Zoltán: A mostani MDF-elnök nem hajlandó választási megállapodást kötni a Fidesszel, akkor a Fidesznek az az érdeke, hogy ha már az elnök asszony nem hajlandó választási megállapodást kötni, akkor köt választási megállapodást az egyéni jelöltekkel. És utána, hogy ha bejutunk a parlamentbe, és azok a választási megállapodások működnek, a párton belül el kell azt érni, hogy ne az elnök asszony legyen az MDF-nek az elnöke, aki nem hajlandó választási megállapodást kötni, és kivezeti a parlamentből az MDF-et – mert sajnos ez lesz a vége –, hanem válasszatok magatoknak egy olyan elnököt, aki meg tudja duplázni a parlamenti mandátumokat.”

2006. március 3.
Kirúgta a Fidesz a fenyegetőző jelöltet (folytatás)
Origo

„Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményében azt írta: Bagó Zoltán a nyilvánosságra került beszélgetésben tanúsított magatartásával méltatlanná vált arra, hogy a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként induljon a Bács-Kiskun megyei 7. számú egyéni választókerületben, ezért azonnali hatállyal visszaléptetik a képviselő-jelöltségtől. Bagó helyett a párt Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét indítja a választókerületben. A szóvivő szerint a Fidesz országos elnöksége pénteken indítványt tett arra, hogy Bagó Zoltánt zárják ki a pártból is.”
„Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, a MDF elnökétől. ’Sajnálattal értesültem arról, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője, Bagó Zoltán úr elfogadhatatlan magatartást tanúsított. A történtekért Elnök Asszony és az MDF elnézését kérjük’ - olvasható a levélben. A Fidesz elnöke hozzáteszi: ’Kérem Elnök Asszonyt, tájékoztasson, amennyiben a jövőben hasonló információ jut a tudomására.’
Ezt megelőzően, csütörtökön Herényi Károly már nyílt levélben fordult a Fidesz kampányfőnökéhez, amelyben választ várt arra, hogy a Fidesz megbízottjai és képviselői felsőbb utasításra gyakorolnak-e nyomást a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeire annak érdekében, hogy álljanak el a választásokon való indulástól.”

2008. június 4.
Bagó Zoltán megnyerte a perét
Gondola, Hirös.Index

„…A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2008. 06. 03-án elsőfokú, nem jogerős ítéletében dr. Bagó Zoltánnak adott igazat, Romsics Imrét pedig elmarasztalta azon kijelentései miatt, amivel kirobbantotta az ún. kalocsai választási botrányt.”
„’Azon kívül, hogy Romsics Imre különösen nagy nyilvánosság előtt azzal vádolt, hogy én Őt és családját megfenyegettem, más jogilag értékelhető tény nem látott napvilágot. Ez az állítás nem igaz, az alátámasztására bemutatott teljes felvételből ez ki fog derülni. Valótlanul állítottak be politikai zsarolónak, fenyegetőnek  egy másfél órás kötetlen, általam barátinak gondolt beszélgetés kiragadott, szemelvényezett, és megvágott részei alapján, a megkérdezésem nélkül. A titkos lehallgatást a törvény tiltja, sőt bünteti, különös tekintettel az érintett engedélye nélküli közzétételt, nyilvánosságra hozatalt. A beszélgetés ugyanis teljes terjedelmében pont szöges ellentéte a megjelenteknek, nem tehetek róla, ha ezt valakik politikai céljaik felhasználására átfazonírozták’ - nyilatkozta akkor dr. Bagó. Mindenesetre a Fidesz statáriálisan visszaléptette, a politikailag nem túl Fidesz-barátnak mondott Helyi Választási Bizottság pedig rögtön sietve el is ítélte, a többit már tudjuk.”
„Romsics Imre alperes vonatkozásában Bagó keresete arra irányult, hogy hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy alperes a szóban lévő sajtótájékoztatón az alábbiakat nyilatkozta: ’Bagó Zoltán fenyegetőzött és ígérgetett, megdöbbentő módon, kommunista módszerekre emlékeztetve fenyegetett meg, hogy amennyiben úgy döntök, hogy mégis elindulok a 2006. évi országgyűlési választásokon, veszélybe kerülhet munkám, egzisztenciám’.”
„A bírósági ítélet szerint Romsicsnak a sajtótájékoztatón elmondott kijelentése … valótlan, következtetései pedig valótlanságokon nyugszanak. Alperes kijelentése nyomán az írott és elektronikus média meghurcolta Bagót, így megsértették ún. jó hírnévhez való jogát.”

2008. november 17.
Nem felejt a kalocsai fenyegetőző fideszes jelölt
Zóna magazin
Bagó nyert

„Júniusban ért véget első fokon a polgári per, és a Bács-Kiskun Megyei Bíróság helyt adott Bagó Zoltán (jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke) keresetének, és elmarasztalta Romsics Imrét Bagó jó hírnevének megsértéséért. Az ítélet szerint „beszélgetéseik során a racionális tárgyszerűség alapján vitatta meg alperessel mint politikustárssal a kialakult politikai helyzetet. Romsicsnak a sajtótájékoztatón elmondott kijelentése valótlan, következtetései pedig valótlanságokon nyugszanak”.

2008. december 4.
Jogerős: Bagó Zoltán nem zsarolt
Index

„Bagó Zoltán, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés fideszes alelnöke jogerősen pert nyert az ellen az MDF-es politikus ellen, aki még a 2006-os országgyűlési választások előtt fenyegetéssel vádolta meg.
A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú ítéletet, amelyben a Bács-Kiskun megyei bíróság megállapította: Romsics Imre valótlan tényeket valósként, illetve valós tényeket valótlanként állított be, közölte a Fidesz sajtóosztálya.”

2009. január 24.
Az MDF megdöbbent
Stop

„Megdöbbenésének adott hangot az MDF Romsics Imre, a kalocsai múzeum igazgatójának leváltása miatt; mint a párt elnöksége az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében írta, a vezetőt ’a szóbeli hivatkozás szerint’ a 2006-os megzsarolásával kapcsolatos bírósági eljárás okán mozdították el posztjáról. A Fidesz szerint Bagó Zoltán senkit nem fenyegetett meg.”

„Romsics Imre az MTI-nek elmondta: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat múzeumi szervezetének igazgatója szerdán szóban közölte vele, hogy február 1-jétől visszavonják vezetői megbízását. Az írásbeli indoklást még nem kapta meg, de véleménye szerint a leváltása mögött a megyei önkormányzat alelnöke által indított perben született ítélet áll.”

„A kalocsai múzeum igazgatója szerint csütörtökön a Kalocsa TV-n a megyei múzeumi szervezet igazgatója, Laczkó János nyilatkozott, aki kijelentette, hogy ’se szakmai, se gazdasági oka nincs a menesztésnek’.”

„Az MDF országos elnöksége szombati közleményében azt írta, hogy amikor 2006-ban a választási bizottság elmarasztalta Bagó Zoltánt, akit a Fidesz visszaléptetett a képviselő-jelöltségtől, ígéretet kaptak arra is, hogy Bagó Zoltánt a párt kizárja soraiból.
Ez azonban máig nem történt meg. ’A maffiamódszerekkel való zsarolás’ után nem sokkal Bagó Zoltán a Bács-Kiskun megyei közgyűlés fideszes alelnöke lett, majd rágalmazás vétsége miatt eljárást indított Romsics Imre ellen - írták.”

"Mi, konzervatívok megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk, hogy Magyarországon ez megtörténhet: amíg a megzsaroltat kirúgják munkahelyéről, addig a zsarolót komoly döntéshozói, politikai pozícióba juttatják. Az MDF szerint egy normális országban nem fordulhatna elő, hogy a parlament legnagyobb ellenzéki pártja szavát megszegve egyenesen pajzsra emeli a köreiből kikerült zsarolót, amíg az áldozat kiváló szakmai múltja ellenére mondvacsinált okokból kénytelen távozni állásából" - olvasható az MDF kommünikéjében.

2010. május 10.
Bagó Zoltán állítja: lehallgatták
Blikk online

„Politikai intrika, zsarolás, titkosszolgálati eszközökkel készült hangfelvétel: nem kitalált történetet, hanem a 2006-os választási kampányban vele megtörtént eseményeket mutatja be Bagó Zoltán volt fideszes képviselő Média diktafon fondorlat című könyve”, „többek között Semjén Zsolt KDNP elnök ajánlásával.”

2010. június 11.
Fidesz: Bagó Zoltán lesz az új képviselő
Galamus, MTI

„Szeptembertől Bagó Zoltán tölti be Győri Enikő megüresedő képviselői helyét az Európai Parlamentben - a Fidesz választási egyezető bizottságának döntéséről az elnöki stáb vezetője tájékoztatta pénteken az MTI-t.
Győri Enikő jelenleg a Külügyminisztérium kijelölt - európai ügyekért felelős - államtitkára, aki 2010. szeptember 1-jétől tölti be hivatalát, és ezután kell lemondania európai parlamenti mandátumáról - olvasható Szijjártó Péter közleményében.
Bagó Zoltán 2004-ben és 2009-ben is a Fidesz-KDNP jelöltje volt az EP-választáson, 2003-2004 között pedig megfigyelőként dolgozott Brüsszelben és Strasbourgban. A leendő EP-képviselő jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja és alelnöke.”

(Bíró D. Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!