rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 17.

Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter, az MSZP országgyűlési képviselője


Bolgár György
: - Néhány héttel ezelőtt, még talán nem búcsúzott el, de már az is lehet, hogy túl volt a búcsún a minisztériumból, az jelent meg a jobboldali médiában, talán a Magyar Nemzetben, hogy még az utolsó pillanatban miniszterként pénzt adott balliberális vagy balliberálisokhoz közel álló médiumoknak. Sokszor szóba került magazinoknak, a Hócipőtől a Mozgó Világig, vagy a Pallasig és így tovább, sőt még Görgey Gábor is kapott pénzt valaminek a megírására. Ezt úgy aposztrofálták, hogy „jellemző, ezt csinálták éveken keresztül”. Azóta azt hallottam valahol, hogy Ön ebből a bizonyos keretből nemcsak baloldali vagy balliberális médiumoknak vagy szereplőknek adott, hanem akár jobboldalhoz köthetőknek is. Igaz ez, vagy én hallottam rosszul?

Hiller István: - Pontosan, jól hallotta. Én a miniszteri kerettel mindaddig, amíg a köztársaság korábbi kormánya teljes felhatalmazással kormányzott, ugyanúgy bántam minden évben. Ezt pedig a felosztás és a gazdálkodás tekintetében teljesen tiszta lelkiismerettel és büszkén vállalom.

- Egyáltalán mi ez a miniszteri keret? És minek alapján lehet abból pénzt osztani vagy lehetett?

- A miniszteri keretet a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény mondja ki. A nemzeti kulturális alap bevételének 2002-ig 50 százaléka, tehát a fele képezte a miniszteri keretet. Amikor 2002-ben kormányra jutottunk, akkor korábbi ígéretünknek megfelelően mi ezt az arányt csökkentettük, hogy a nemzeti kulturális alap szakmai kuratóriumainak több pénz jusson a saját szakmai pályázataik odaítélésére. Ezért a miniszteri keretet 25 százalékban határoztuk meg.

- Vagyis az Ön fideszes elődje több pénzt adhatott ki a miniszteri keretből, mint 2002-től az akkori kulturális miniszter.

- Ez tényszerűen így van. Ő 50 százalékkal bánt, mi pedig 25 százalékkal. De ne csak százalékokról beszéljünk. Amikor 2002-ben átvettük a kormányzást, akkor a korábbi kormány ebben a miniszteri keretben 80, azaz 80 millió forintot hagyott. Én, amikor átadtam a tárcát két-három héttel ezelőtt, az átadási jegyzőkönyv az interneten is hozzáférhető, 766 millió forinttal adtam át a miniszteri keretet.

- Ez jól hat, csak azt nem értem, hogy miért nem mondják, vagy miért nem mondták azonnal? Mert azóta is az kering a médiában és napokig ez volt a téma többek között, hogy bezzeg Hiller kiosztotta a barátainak a pénzt, nem pedig az, hogy ott maradt 760 millió, szemben a nyolc évvel ezelőtti 80-nal.

- Én ezt mondtam, de örülök, hogy ismét megerősíthetem, mert ezek tények. Megjegyzem a 2002-es összegről, hogy akkor Görgey Gábor lett a miniszter, és vette ezt át. Ő annyira meglepődött ezen, hogy valóban ezt a morzsát hagyta ott az akkori kormány, hogy ezt egy sajtóközleményben tudatta is. Tehát ez visszakereshető, és tény. De hogy ki kapott és kaphatott akkor ebből, azt nem tudom. A miniszteri kerethez fordulók döntő többsége nem kapott. Egy vezetőnek az a felelőssége, hogy döntsön, és sajnos Dárius pénze sem lenne elég ahhoz, hogy minden hozzánk vagy korábban hozzám beérkezett pályázatra pozitív véleményt adjak. A Nemzeti Kulturális Alap honlapján lelhető fel minden olyan szervezet, amelyik a miniszteri keretből részesült. Ez az előző években és az utolsó hetekben is természetesen így volt. Így aztán jól olvasható a honlapon, hogy a magyar irodalom egyik fontos személyiségének életéről, illetve műveiről szóló kötet, Csoóri Sándor: Föld, nyitott sebem, válogatott versek CD melléklettel, illetve Görömbei András Csoóri Sándor című könyve megjelentésére a Nap Kiadó Kft., aki ezeket a műveket kiadta, 3 millió forintot nyert el.

- De azt olvastam a Magyar Nemzetben, hogy Görgey Gábor kapott 600 ezer forintot. Azt nem olvastam, hogy Csoóri vagy a Csoóriról szóló mű kapott 3 milliót.

- Ezért remek a mostani beszélgetésünk, mert egyébként ez, amit most idéztem, az ugyanott, ugyanazon a honlapon, ugyanabban a sorban, ugyanúgy szerepel. Szerintem nagyon helyesen, és most is úgy döntenék, hogy ezek a kötetek a Magyar Köztársaság kulturális miniszterének támogatásával jelenjenek meg. De hasonlóképpen helyesnek gondolom, hogy egy gyógypedagógiai módszertani óvoda és iskola néptánccsoportjának fellépését lehetett így segíteni, és nyertek 1 millió forintot. Vagy hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is kapott támogatást a németországi kitelepítésből visszatért magyarországi németek megpróbáltatásairól szóló könyv német nyelvű fordítására. Az összes, tehát mind a 19 megyei múzeum is kapott, hogy ősszel a múzeumok éjszakáját jó, legalábbis jobb anyagi feltételek között rendezhesse meg. Jut eszembe, a hétvégén múzeumok éjszakája, mindenki vegyen részt, kitűnő rendezvények lesznek, mint ahogy voltak is az elmúlt hét évben.

- És ezek nem „komcsi” rendezvények ugye?

- Nézze, ez olyan rendezvény, hogy amikor elkezdtük 2003-ban, akkor először hétezer ember vett részt rajta. Tavaly meg tavalyelőtt 350 ezer. És szerintem mindenki, aki a kultúrát egy finom meleg nyári éjszakán múzeumokban, tereken tölti és élvezi, nagyszerűen érezte magát. Ilyen dolgok voltak és vannak ebben a miniszteri keretről szóló döntésben. De még valamit hadd mondjak el, mert a tisztánlátáshoz ez éppúgy hozzátartozik. A Nemzeti Kulturális Alap a magyar kultúra legjelentősebb állami támogatási formája. Ez december 31-éig úgynevezett kulturális járulék alapon működött, ami azt jelenti, hogy számos különböző járulék, egészen pontosan 52 féle járulék együttese képezte a Nemzeti Kulturális Alap fő összegét. Ez függött attól, hogy mennyi és milyen szintű beruházások voltak, illetve hogy miként vásároltak az emberek Magyarországon. Például a videokazettára vagy hagyományos magnókazettára ilyen kulturális járulék volt kivetve, csak éppenséggel ezek felett eljárt az idő. A kutya nem vesz már, legfeljebb az egészen ínyenc gyűjtők, szalagos magnókazettát. Így aztán úgy döntöttünk, hogy ezeket a kulturális járulékokat eltöröljük, és a Szerencsejáték játékadója, egészen pontosan az Ötös lottó játékadójának 90 százaléka képezi január elsejétől a Nemzeti Kulturális Alapot. Mit jelent ez pénzben? A tavalyi évben a nemzeti kulturális alap főösszege nem érte el a 8 milliárd forintot, folyamatosan és tendenciájában egy csökkenő bevételi összeg volt. Azáltal, hogy megtettük ezt a lépést, amire nem azt akarom mondani, hogy csak mi, akik a Kulturális Minisztériumban dolgoztunk, hanem a Pénzügyminisztériummal együtt - és tisztességes dolog itt Oszkó miniszter úr nevét megemlíteni, aki Bajnai miniszterelnökkel együtt támogatta ezt a dolgot - csináltuk meg azt a lépést, ami a Nemzeti Kulturális Alap születése óta a legjelentősebb vele kapcsolatos döntés. Én azt állítom Önnek, hogy év végére az NKA főösszege meg fogja haladni a 10,5, esetleg eléri a 11 milliárd forintot. Ennek a 25 százaléka a miniszteri keret. Tehát nem egyszerűen csak 80 millió forint versus 766-ról van szó, hanem arról is, hogy mi egy csökkenő bevételű NKA-t vettünk át, és egy olyat adunk át helyette, amely évről-évre perspektívájában hosszú távon is növekvő bevétellel rendelkezhet. Szerintem ez a magyar kultúra számára nagyon fontos döntés volt, és nagyon örülök, hogy ebben a Bajnai-kormány minisztereként részt vehettem.

- Ezek szerint több pénzt hagyott már az eddigi miniszteri keretekből is, mint mondjuk nyolc éve a Fidesz kormány, és az egész rendszer úgy változott, hogy eleve több pénzzel gazdálkodhatnak. Az Ön utódja, aki ugyan nem miniszter, hanem államtitkár, Szőcs Géza - legalábbis kulturális oldalról, mert oktatási oldalról egy másik államtitkár is van - kért Öntől találkozót vagy megbeszélést, hogy Ön a Gyurcsány- és Bajnai-kormány minisztere volt, vannak tapasztalatai, beszélgessünk, hogy Ön szerint mi megy jól vagy mi rosszul?

- Ezek a találkozók ez idáig nem jöttek létre. Azért mondom így, mert az átadás-átvétel előtt, más-más módon, az oktatásért felelős államtitkár asszony és a kultúráért felelős államtitkár úr is azt mondta, hogy számít a véleményemre, és szívesen kérdezne. Mire én azt mondtam, hogy szívesen válaszolok, és szívesen segítek a kultúra és az oktatás érdekében. Nyilván most sok gondjuk van, hogyan rendezzék be az irodájukat, ki lesz az új államtitkár meg a titkárnő. Nyilván ezt elrendezik. Ez persze nem jelenti azt, hogy az NKA-ról szóló törvény megváltozna. Ott ugyanis a miniszter jogosult a döntés meghozatalára. Én természetesen Szőcs Géza államtitkár úrnak szívesen adok tanácsot vagy véleményt, ha kér. Megjegyzem, a miniszteri keretből néhány évvel ezelőtt egy nagyon nehéz szituációból őt is sikerült kisegíteni.

- Akkor ő tudja, hogy mire jó egy miniszteri keret.

- Ez így van. A probléma az, hogy a miniszter jogosult a miniszteri keretről szóló döntések aláírására. De ez és ennek a megoldása már ennek az új mechanizmusnak legyen a problémája. A kérdésére válaszolva tehát: kérték ezt a találkozót, de még nem jött létre, mert a sok dolguk közepette eddig nyilván nem volt módjuk arra, hogy például a miniszteri keret részleteiről, azon kívül, hogy a Magyar Nemzet miket ír róla, a valóságról is részletesen tájékozódjanak.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái