rss      tw      fb
Keres

Jobbik-tüntetés a halálbüntetésért – cigányok lakta utcákban, rendőri biztosítás mellett
A halálbüntetés visszaállítását követelte Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője a párt vasárnapi megmozdulásán Devecserben, amelyen a képviselő becslése szerint mintegy ezren vonultak fel.


A Jobbik és több radikális szervezet demonstrációja Devecserben. A rendőrség kordonnal biztosította a felvonulók útvonalát – MTI-fotó: Nagy Lajos

A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet részvételével megtartott „Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért” elnevezésű demonstráció a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak.

Ferenczi Gábor a vörösiszap-katasztrófáról ismertté vált, alig ötezer lakosú Devecserben a demonstráció kezdetén arról beszélt: céljuk nem az etnikai alapú megkülönböztetés, békét, rendet, biztonságot szeretnének Devecserben. „Élni és élni hagyni egymást ezen a településen, ezt kérjük cigány honfitársainktól.”

A képviselő a devecseri rendőrőrs megerősítését kérte, majd arról beszélt, hogy szerinte egyre több és brutálisabb bűncselekmény történik az országban. Ezért követelik a halálbüntetés visszaállítását, „hogy kellő visszatartó erő legyen ezeknek a bűncselekményeknek a visszaszorítására, megelőzésére”.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke arra biztatta a jelenlévőket, hogy ne hagyják el az országot, szülőföldjüket, ne hagyják magukat elüldözni.

A beszédek után a tüntetés résztvevői Devecser utcáin vonulva megálltak annál a háznál, ahol a rendezvényre okot adó vita és verekedés július végén kirobbant.

A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni. Egy alkalommal dobálásba bonyolódtak a helyiekkel, melynek során Ferenczi Gábor is megsérült a homlokán. Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei alelnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Ferenczi Gábor sebét az ajkai kórházban ellátták; a kő, amely eltalálta, szerintük az egyik ház udvaráról érkezett.

***

LMP–Jobbik-közleménypárbaj szombaton

LMP: Vonul a szélsőjobb Devecseren – Az LMP a rendőrség fellépését kéri

Az LMP mélyen elítéli a vasárnapra tervezett „Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért” elnevezésű hangulatkeltő megmozdulást Devecseren. Az ökopárt felszólítja a rendőrséget, hogy biztosítsa a rendet, és határozottan lépjen fel minden olyan megmozdulással szemben, ami a helyi lakosokat alapvető méltóságukban és biztonságukban veszélyezteti. A Jobbik által meghirdetett rendezvény ismét rámutat arra, hogy a szélsőjobboldali párt néhány szavazat megszerzésének reményében saját maga akadályozza a békés egymás mellett élést.

A tervek szerint vasárnap Devecseren rendezvényt tart a Jobbik, az Új Magyar Gárda és más olyan szélsőséges félkatonai szervezetek, mint például a Betyársereg, amelyek már Gyöngyöspatán is csak a helyi lakosok közötti konfliktusok szítására voltak képesek.

A hatályos jogszabályok szerint a rendőrség feladata a rend fenntartása és a bűncselekmények felderítése, nem pedig a parlamenti pártoké, képviselőké vagy a mellettük egyenruhában vonuló önjelölt félkatonai szervezeteké. Hasonlóképpen, az önbíráskodás helyett az ítélkezést az igazságszolgáltatásra kell hagyni. Amennyiben jogsértések történtek Devecseren, úgy a rendőrségnek és a független bíróságnak van dolga az elkövetőkkel, nem a Jobbiknak és egyéb félkatonai szervezeteknek.

Az LMP elítél minden félelem- és gyűlöletkeltő megnyilvánulást és demonstrációt. A rendőrséget arra kérjük, tartsa fenn a rendet, és ne hagyja, hogy a korábbi vonulásokhoz hasonlóan egyenruhások ismét megfélemlítsenek egy település lakóit.

Szabó Tímea
országgyűlési képviselő,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke

Dorosz Dávid
országgyűlési képviselő,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja

***

Jobbik: Az SZDSZ utódpártja ismét a bűnözők pártját fogja

Az LMP mai közleménye ismét bebizonyította, a magát ökopártnak nevező ultraliberális alakulat semmivel sem jobb, mint eszmei elődje, a magyar társadalom által süllyesztőbe küldött SZDSZ.

A Jobbik mindig is a békés egymás mellett élés alapjának tekintette az alapvető társadalmi normák elfogadását, emellett hitet tett a jogos önvédelem mellett is. Amennyiben a korrupcióval átszőtt rendőrség nem képes a tisztességes magyar állampolgárokat megvédeni az együttélési normákat betartani képtelen cigánybűnözőktől, úgy valljuk, jogukban áll vagyonuk és életük megvédése érdekében segítséget kérniük és kapniuk polgártársaiktól. Az LMP-nek pedig javasoljuk: a közbiztonságilag teljesen veszélytelen parlament és Közgép-székház után egy hétre láncolják magukat a devecseri cigánybűnözők kerítéséhez! Utána ki fog derülni, hogy ki terrorizál kicsodát.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjeHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!