rss      tw      fb
Keres

Szema: alkotmányellenes a főpolgármester jelöléséről szóló rendelkezés

MTI 2010. június 16., szerda 14:17

A Szabad Emberek Magyarországért (Szema) párt szerint alkotmányellenes a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény azon szakasza, amely szerint főpolgármester-jelölt az lehet, akit a fővárosi választók két százaléka ajánlott, ezért indítványozza az Alkotmánybíróságnál a passzus törlését.

A párt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez a rendelkezés sérti az Alkotmány két szakaszát is, amelyek kimondják: Magyarország biztosítja állampolgárai számára a teljes körű jog- és esélyegyenlőséget és az egyenlő választójogot.

Mint kifejtették, az általános jog- és esélyegyenlőséget azért sérti az általuk kifogásolt rendelkezés, mert a főpolgármester-jelölt ajánlására külön, a törvény logikájától eltérő, aránytalan szabályozást vezet be. Korábban Budapesten a választópolgárok fél százalékának ajánlása is elég volt a jelöltállításra, ez most két százalékra emelkedik, miközben a többi 100 ezer lakosúnál nagyobb településen csak egy százalékot ír elő.

A Szema szerint az egyenlő választójogot azért sérti a megsemmisítésre javasolt bekezdés, mert megalapozott alkotmányos vagy törvényi indoklás nélkül korlátozza a jelöltállítást. Ha "a kifogásolt bekezdés érvényben marad, úgy a főváros lakosságát a főpolgármester-választásnál hátrányos megkülönböztetés éri az egyéb települések népességével szemben" - írták.