rss      tw      fb
Keres

Orbán: Magyarország nyert, már csak a konzultációs kérdőívek hiányoznak
Orbán Viktor pénteken ismét videoüzenet formájában szólt a néphez a miniszterelnöki dolgozószobából, hogy elmondja: Magyarország nyert, Brüsszel minden büntetést, „fenyegetést, megtorlási kísérletet, lebeszélést abbahagyott”, illetve hogy kérje a nemzeti konzultációs kérdőívek visszaküldését, mert jó, „ha az ember tudja, hogy egy-egy döntés mögött ott áll az egész ország”.

„Ismét jelentkezem innen, a magyar parlamentből és a miniszterelnöki dolgozószobából.

Két oka van annak, hogy ismét találkozhatom Önökkel.

Az első, hogy lezárult egy nagyon fontos vita, amely Magyarország és az Európai Unió között zajlott. Önök is látják, hogy az eurózóna komoly válsággal küzd, minden ország keresi a válságkezelés megfelelő módját. Önök is kapnak naponta híreket arról, hogy nyugdíjat csökkentenek, bért csökkentenek és általában megszorításokat hajtanak végre.

Magyarország azonban más utat jár, mi a nyugdíjakat megvédtük, a béreket nem csökkentettük, hanem emeltük, és megszorítás helyett inkább újraszerveztük az országot.

Brüsszel hosszú ideig kifogásolta ezt, nem tetszett neki a bankadó, nem tetszett, hogy a nemzetközi cégeket is bevontuk a méltányos közteherviselés rendszerébe, nem örültek annak, hogy a devizahiteleseket rendhagyó intézkedésekkel megpróbáltuk kimenteni a bajból, és végül úgy gondolták, hogy a középosztályt adócsökkentésekkel erősíteni válság idején nem ésszerű dolog. Hosszú vita volt ez, de végül mindegyik kérdésben sikerült megvédeni az álláspontunkat, ezért Brüsszel minden, Magyarország számára kirótt büntetést, fenyegetést, megtorlási kísérletet, lebeszélést abbahagyott, visszavont, felhagyott ezzel.

Így Magyarország megnyerte a válságkezelésről szóló brüsszeli vitát. Másfél éves vita volt ez.

Örülök annak, hogy így történt, és jó esélyt kaptunk arra, hogy a nyugdíjakat a jövőben is megvédjük, a béreket ne csökkentsük, hanem emeljük, a minimálbért is emelni tudjuk, sőt szociális adócsökkentéseket és munkahelyvédelmi akcióterveket hajthatunk végre.


A másik ok, ami miatt jelentkeztem Önöknél, a nemzeti konzultáció dolga. Biztosan Önök is megkapták ezt a kérdőívet, amelyet elküldtem minden magyar választópolgárnak, korábban küldtem az alkotmánymódosításról, aztán küldtem szociális kérdésekről, most pedig gazdasági kérdések találhatók ebben a kérdőívben. Arra kérem Önöket, hogy töltsék ezt ki,

sokat segítenek ezzel az országnak, a kormánynak és nekem személy szerint is. Könnyebb a döntéseket meghozni, könnyebb a szakmai és politikai vitákat lefolytatni, a döntéseket megvédeni akkor, ha az ember tudja, hogy egy-egy döntés mögött ott áll az egész ország, legalábbis az Önök többsége. Kérem tehát, hogy segítsék a munkánkat, és küldjék vissza a gazdaságra vonatkozó kérdőívet is.

Amint lezárult ez az időszak, ismét jelentkezni fogok, és beszámolok az eredményekről. Köszönöm, hogy meghallgattak.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!