rss      tw      fb
Keres

A bilincsekhez vonzódó diplomás Hábetlerek2012. július 12-én volt az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszakának utolsó napja. Pár hétig megint nélkülöznünk kell az élő parlamenti közvetítéseket. Ez a csütörtöki nap a maga napirend előtti felszólalásaival, interpellációival egyébként az évad egyik legsikeresebbje volt.

Kezdődött az LMP-seknek a Közgép Zrt-re vonatkozó kérdéseivel. Melyekre Fónagy János államtitkár úr – a parlamenti gyakorlatban szokásos módon – ad hominem érveléssel  válaszolt. Ennek a szónoki fogásnak a lényege, hogy a tárgyszerű válasz helyett a kérdező személyét hitelteleníti el. Az államtitkár ezúttal a verbális gyalázás paroxizmusában „diplomás Hábetlereknek” nevezte a frakció tagjait, akik létszámukhoz képest feltűnően sok szakszerű és erkölcsi komolysággal előadott javaslattal járultak hozzá a parlamenti munkához.

A kormánypárti többség hálás nevetgélését harsány nyerítéssé fokozta Rogán Antal fellépése. A fideszes frakcióvezető azt a szerdai akciót elemezte, amelynek során LMP-s aktivisták, köztük kilenc országgyűlési képviselő tiltakozásul ülősztrájkot folytatott a Közgép Zrt. Soroksári úti telephelyén. Egymáshoz láncolták magukat, s csak rendőrségi karhatalommal tudták őket elszállítani a helyszínről. Rogán az LMP-seknek a „bilincsek és láncok”, valamint az „egyenruhások” iránti vonzódásán élcelődött, az akciót magát pedig egy „felnőttfilm” – értsd: szadomazo pornó – felvételéhez hasonlította.

Rogán frakcióvezető úr utalása a populáris kultúra ismeretében könnyen érthető, Fónagy államtitkár célozgatásának dekódolásához némi olvasottság szükséges. Hábetlerék Fejes Endre Rozsdatemető című, 1962-es regényének szereplői. Saját sorsukra reflektálni képtelen tanulatlan és érzéketlen munkás-kispolgárok, udvariatlan szóval: prolik.

Miközben az Országház előtt újraépülnek az úri Magyarország díszletei – a kivitelezők személyét egyelőre titok fedi –, az ország házában a többségi hangnem egyre alpáribb. Az ellenzéki oldalról elhangzó tárgyszerű kérdések válasz nélkül maradnak, helyettük a kérdezők  intelligenciájára és (vélelmezett) nemi preferenciájára utaló durva provokációk hangzanak el. Most már tényleg csak a rakoncátlan képviselők testi megregulázására vezényelhető őrség hiányzik az ülésteremből.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!