rss      tw      fb
Keres

Horvát kormányfő: Cacic a jogerős ítéletig kormánytag marad

MTI 2012. június 29., péntek 19:15

A jogerős magyarországi ítélet lesz az irányadó Radimir Cacic horvát miniszterelnök-helyettes további kormánytagságát illetően - közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken.

Cacicot aznap egy magyar bíróság nem jogerősen felfüggesztett fogházra ítélte halálos kimenetelű közúti baleset okozásának vétsége miatt. Az eset 2010 januárjában történt az M7-es autópályán.

Milanovic, aki a HRT horvát közszolgálati televízió honlapja szerint Brüsszelben nyilatkozott, hangsúlyozta, hogy a pénteki ítélet nem jogerős.

Josip Leko, a horvát parlament kormánypárti alelnöke úgy vélekedett, hogy először Cacicnak és pártjának, a Horvát Néppártnak, majd a kormánynak kell ismertetnie álláspontját a büntetőügy politikai következményeiről, "minden más csak találgatás".

Két horvát ellenzéki vezető mindazonáltal Cacic lemondását követelte.

Jadranka Kosor, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezetője - aki 2009 júliusától tavaly december végéig kormányfő volt - közölte: együtt érez Caciccsal és a közúti baleset két halálos áldozatának hozzátartozóival, de a miniszterelnök-helyettesnek le kellene mondania, ha pedig nem teszi meg, a kormányfőnek kellene leváltania. Kosor úgy vélte, az ügy "nagy mérföldkő" a kormány életében. Milanovicnak leginkább Horvátország, a kormány és Cacic érdekeit kellene szem előtt tartania, különben a miniszterelnök majdani politikai döntéseit meg fogják kérdőjelezni.

Egy másik ellenzéki vezető, Dragutin Lesar szintén Cacic lemondását követelte, s felidézte a miniszterelnök-helyettes korábbi állásfoglalását, hogy csak akkor vonul vissza a politikai élettől, ha letöltendő szabadságvesztésre ítélik.

A Marcali Városi Bíróság a Kaposvári Törvényszék épületében pénteken kihirdetett ítéletében egy év tíz hónap fogházbüntetésre ítélte Cacicot, de az ítélet végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

Cacic az ítélethirdetés után megerősítette, hogy tiszteletben tartja, elfogadja a bíróság döntését. Ügyvédje ezután konzultált védencével, majd fellebbezést jelentett be.