rss      tw      fb
Keres

Vádemelési javaslat adócsalás miatt egy Zala megyei ügyvéd ellen

MTI 2012. június 28., csütörtök 16:27

Vádemelési javaslattal zárták le a Zala megyei ügyvédi iroda ellen folytatott nyomozást a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) pénzügyi nyomozói - közölte a Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Az ügyvédi iroda ellen adócsalás, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt indítottak eljárást.

A Zala megyei székhelyű ügyvédi irodánál és ezzel párhuzamosan az irodát képviselő ügyvédnél a NAV Zala Megyei Adóigazgatósága adóbevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést végzett. A revízió jelentős összegű adóeltitkolást tárt fel, ezért adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek az ügyvéd ellen.

A bizonyítási eljárás során megkeresték az ügyvédi iroda banki folyószámláját vezető pénzintézetet is, tájékoztatása alapján a magánszemély folyószámláján több, az ügyvédi iroda tevékenységével összefüggő tételt találtak. Az ellenőrzéskor azt is megállapították, hogy a befizetések az ügyvédi iroda ügyfeleitől származó munkadíjak.

Az iroda a magánfolyószámlára befolyó tételekről bizonylatot nem állított ki, a pénzösszegeket sem a bevételei között, sem az adóbevallásában nem szerepeltette, így adót sem fizetett utánuk.

Az ügyvédi irodát képviselő ügyvéd ellen adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt a regionális adó-főigazgatóság tett büntetőfeljelentést, ennek alapján a NAV pénzügyi nyomozói folytattak nyomozást, és vádemelési javaslattal megküldték az ügyet az ügyészségnek.