rss      tw      fb
Keres

Megmarad az agrárképzés a Kecskeméti Főiskolán

MTI 2012. június 28., csütörtök 16:22

Továbbra is lesz agrárképzés a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karán, de az államilag finanszírozott képzési helyek számának csökkenése miatt racionálisabb működésre van szükség - mondta Danyi József rektor csütörtökön az MTI-nek.

Senkinek nem jutott eszébe az agrárképzés megszüntetése, sőt éppen a megerősítésén dolgoznak, hiszen Kecskemét az egyik hagyományos agrárképzési központ, de a kar jelenlegi formájában nem finanszírozható, ezért kevesebb vezetőre és racionálisabb működésre van szükség - mondta a rektor, válaszolva a Kertészeti Főiskolai Kar megszűnéséről szóló híresztelésekre.

Danyi József hangsúlyozta: a Kertészeti Főiskolai Kar hallgatói létszáma megcsappant, jelenleg 700-an tanulnak a karon, ebben az évben azonban mindössze 30, államilag finanszírozott képzésben részesülő hallgató felvételére van lehetőségük.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a magyar felsőoktatás költségvetési támogatása jelentősen csökkent, a Kecskeméti Főiskola az elmúlt két évben 500 millió forinttal kapott kevesebbet, ami 25 százalékos elvonást jelent.

A Kertészeti Főiskolai Kar a gazdaságtalan működést a három karral működő főiskola költségvetési átcsoportosításával tudta biztosítani, viszont ettől az évtől ez a gyakorlat már nem tartható a rektor szerint.

A szervezeti átalakításokkal éppen az a cél, hogy hosszú távra biztosítható legyen az agrárképzés jövője - hangsúlyozta a rektor. Hozzátette, hogy a szervezeti átalakítások nem érintik az oktatómunkát.

A rektor beszámolt arról, a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának gyakorlóintézményei közül a Petőfi Sándor Általános Iskola ősztől a Kertészeti Főiskolai Kar épületegyüttesében működik. Ezt a lépést egyfelől az iskolának helyet adó önkormányzati tulajdonú épület leromlott állapota, másfelől a kertészeti kar épületegyüttesének jobb kihasználása indokolta.

A rektor szerint reményt jelenthet az, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár bejelentette: a részösztöndíjas képzési keretszám-átcsoportosításnak köszönhetően ötezerrel több hallgató vehet részt államilag finanszírozott képzésben szeptembertől.

Danyi József információi szerint ez az agrárképzést 700 fővel érinti, és bízik benne, hogy ebből a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának is juthat 30-50 fő.