rss      tw      fb
Keres

A mi KatánghynkAz országgyűlési képviselő Mikszáth Kálmán az 1890-es évek elejétől Katánghy Menyhért képviselőként jegyzette vitriolos tudósításait az ország házából. Aztán – némi olvasói unszolásra – meg is írta Katánghy képviselői pályájának kalandos történetét.

Az elszegényedett nemesi családból származó Katánghy – a becsületes munka kivételével – mindent megtesz egy kényelmes és gazdag életért. Orvosi végzettségét arra használja, hogy gazdag feleséget szerezzen magának, de rajtaveszt. Ifjú felesége könnyek közt vallja be, hogy egész csekély örökségét arra tékozolta, hogy gazdagságot színlelve megfogja magának férjül a szépreményűnek ítélt fiatal orvost. Ott állt tehát a két becsapott csaló, egy fillér nélkül. De Katánghy nem adta fel, politikai pályára lépett és mindenkori kormánypárti képviselőként csakugyan megtalálta, amit keresett, a munka nélkül szerzett könnyű jövedelmet, a luxust és semmittevést.

Mint a hírportálok beszámolnak róla, a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt dr. Horváth Zsolt fideszes képviselő ellen zugírászat miatt. Mint Fazekas Géza ügyészségi szóvivő elmondta, pénzbüntetés kiszabását kérik a bíróságtól a veszprémi képviselő ellen. Ő ugyanis a Trend és Turizmus BT kültagjaként 2005 és 2008 között jogi tanácsadó tevékenységet végzett a veszprémi kistérségi többcélú társaság számára. Az ügyészségi álláspont szerint Horváth ekkor még nem rendelkezett jogászi végzettséggel, márpedig jogi tanácsadás a megfelelő végzettség hiányában zugírászatnak minősül.

Dr. Horváth a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, de – élve törvényadta jogával – vallomást sem tett. Honlapján a következő Seneca-idézetet olvashatjuk: „Két dologról ismerszik meg az ember, lesznek olyanok, akikre azért emlékeznek majd, mert mondtak valamit, és lesznek olyanok, akikre azért, amit tettek. Igyekezz, hogy te az utóbbiak közé tartozz.”

Sikerült, gratulálunk.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!