rss      tw      fb
Keres

Klaus: a szudétanémetek kitelepítése logikus következmény volt

MTI 2012. június 24., vasárnap 13:56

A cseh köztársasági elnök szerint a németek II. világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából logikus befejezése volt a cseh történelem egy tragikus szakaszának.

Václav Klaus erről vasárnap a Prágától északnyugatra fekvő Lezákyban beszélt azon az emlékünnepségen, amelyen megemlékeztek a település nácik általi felégetésének 70. évfordulójáról.

A londoni emigráns cseh kormány által küldött ejtőernyősök 1942. május 27-én Prágában merényletet követtek el Reinhard Heydrich, a nácik által életre hívott és megszállt Cseh-morva Protektorátus helytartója ellen, aki sebeibe belehalt. Ezt követően rendelték el a németek június 10-én Lidice, majd két hét múlva Lezáky teljes megsemmisítését. A lakosokat agyonlőtték, illetve koncentrációs táborba hurcolták.

"Már évek óta azt követelik tőlünk, hogy az általános megbékélés nevében feledjük el a háború borzalmait. Hogy ugyanolyan bűnösnek érezzük magunkat, mint azok, akiknek Lezáky, Lidice és számos más borzalom szárad a lelkükön" - jelentette ki Klaus Lezákyban.

Az államfő szerint "a náci terror és a németek fanatikus ellenállása" tönkretették a csehek és a németek között hosszú idő alatt és nagyon bonyolult módon kialakult bizalmat. Hangsúlyozta, hogy nem igaz az az állítás, amely legutóbb a szudétanémet kitelepítettek szövetségének éves találkozóján is elhangzott, miszerint "Klaus német- és Németország-ellenes" beállítottságú.

"Erről a helyről szeretném megüzenni nekik (a németeknek), hogy ez nem igaz" - hangsúlyozta Klaus. "Mindössze nem tudom, nem akarom és nem is szabad elfelednem azt, ami nálunk és Európa számos más helyén is a II. világháború idején történt" - fejtette ki a cseh államfő.

Ugyanakkor nagyra értékelte Joachim Gauck német államfő lépését, aki az évforduló alkalmával Klausnak írt levélében leszögezte: olyan terrorista cselekménynek tartja Lidice és Lezáky teljes elpusztítását a II. világháború idején, amely ma is "mély szomorúsággal és szégyennel" tölti el. Klaus szerint ilyen gesztusra, ilyen magas szinten a németek részéről eddig nem akadt példa.

"Gauck elnök ezzel jelzést adott, hogy a jövőbe vezető utat nem a mindenféle követelések megfogalmazása, hanem a múlt tanulságainak levonása és a szomszédok iránti tisztelet jelenti. Csak egy ilyen út vezetheti a boldogabb jövőbe nemzeteinket" - húzta alá a cseh köztársasági elnök.