rss      tw      fb
Keres

IllemtanLevelet kaptam az UMP-től, a franciaországi választásokon (elnök, majd törvényhozási) vesztes jobboldal pártjától, pontosabban attól az úrtól, aki a jelöltje volt a választáson. Ez új, nemrég hoztak törvényt, hogy a külföldön élő franciáknak is legyen képviseletük a nemzetgyűlésben.

Ronan Le Gleut megköszöni a 43,10 %-ot, amit kapott a szavazóktól ebben a középeurópai térségben. Így tudom meg, hogy körzetünkben is a baloldal győzött. Erre a részletre nem figyeltem oda, csak néhány országos „forró pontra”, és a győztes szocialista, Pierre-Yves Le Borgn’ még nem jelentkezett nálam, utoljára csak a kampányszövegeivel. (Borgne franciául félszeműt jelent. Még jó, hogy a néma e-t aposztrófra cserélték.)

A vesztes Ronan Le Gleut a következőket írja levelében a köszönetnyilvánítások után:

„Tudomásul veszem Pierre-Yves Le Borgn’ győzelmét, és republikánus módon küldöm neki is, valamint az új többségnek is jókívánságaimat sikerükhöz Franciaország érdekében.”

Az egész magyar politikai osztályt beíratni illemtanórára Ronan le Gleut-höz! Vagy bárki máshoz a francia közéletben. Ott mindenki tiszteletben tartja a köztársaságot, és ennek megfelelően viselkedik. Ez a közös alapérték, föl nem merül, hogy megkérdőjelezzék. (Jó, van néhány royalista, de az csak egy kis couleur locale.)

A republikánus modor szabályainak betartása természetesen nem jelenti azt, hogy ne folytatná politikusi feladatát a jobboldal szolgálatában. Vastag betűkkel kiemeli: „Mostantól minden hatalom a baloldal kezében van.” És megígéri szavazóinak: „Erős ellenzék leszünk, a franciák szolgálatában, és felelősek is leszünk, erre kényszerít a válság súlyossága. Ellenzéki szerepünk nem lesz steril, mint a baloldalé volt öt év alatt, éberek leszünk.”

Ezzel most jól kiosztotta az ellenoldalt…

Mindezt csak bánatból írtam le. Hogy miért nem tudja ez az ország, a mi országunk, az európai modort. Nyilván, mert még az európai gondolkodást sem tanulta meg. Hervasztó.

(Lángh Júlia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!