rss      tw      fb
Keres

Vasárnap: tüntetés, megemlékezés
Antifasiszta tüntetés a Horthy-korszak restaurációja ellen Budapesten

A Horthy-korszak restaurációja ellen tüntetett több ellenzéki párt, civil szervezetek és mozgalmak, antifasiszta szimpatizánsok vasárnap a budapesti Hősök terén. Az MTI szerint mintegy kétezren.


MTI Fotó: Kallos Bea

Alexa György, az MSZP budapesti szervezetének alelnöke és Székely Sándor, a Szolidaritás mozgalom társelnöke egyebek között azt mondta: Horthy Miklós egykori kormányzó azért nem lehet Magyarország példaképe, és azért nem érdemelhet sem szobrot, sem emléktáblát, mert kormányzása alatt zajlott a zsidók deportálása, amely a kisebbségi csoport tervszerű kiirtásához vezetett a vészkorszakban.

Kerék-Bárczy Szabolcs volt MDF-es politikus, a Szabadság és Reform Intézet alapítvány ügyvezető igazgatója arról beszélt, nem lehet demokratikus az az ország, amely nem demokratákat állít példaképnek. Mint mondta, sem Horthyval, sem Szálasival, sem pedig Rákosival vagy Kádárral nem lehet újjáépíteni az országot, és akik ezen diktátorok követőinek hirdetik magukat, azokkal nem lehet közös úton haladni.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője egy új köztársaság felépítését hirdette meg, mert "a jelenlegi hatalom bezárta a köztársaság kapuit", Fábri Péter író többek között a magyarok sokféleségéről beszélt, míg Iványi Gábor metodista lelkész szerint egy újfajta "numerus clausus" alapján ma ellehetetlenítenek, emigrációra kényszerítenek, és nem kívánatosnak minősítenek művészeket.

A beszédek itt meghallgathatók.
A hvg.hu képgalériája


Ellentüntetés

A facebookon civilek által szervezett tüntetéssel egyidőben radikális szervezetek felvonulást tartottak a tér ellentétes oldalán. Ezért a rendőrség már kora délután fémkordonokkal kettéválasztotta a Hősök terét, csak mintegy harminc méteres szakaszt hagyott szabadon az ismeretlen katona sírja előtt.

A felvonulásra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szimpatizánsai gyülekeztek a Felvonulási téren, majd átvonultak a kordonokkal elválasztott Hősök terére, ahol az antifasiszta tüntetés szónokait „Éljen Horthy!” kiabálással próbálták megzavarni.

A rendőrök a kordon mindkét oldalán sorfalat állva akadályozták meg, hogy a magukat Horthy Baráti Kör tagjainak nevezők – köztük Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a HVIM alelnöke – átvonuljanak az antifasiszta megmozdulás résztvevői közé. Miután mindkét rendezvény véget ért, több tucatnyi rendőr zárta körbe a radikális szervezetek tüntetőit arra az időre, amíg a Horthy-ellenes tüntetők elvonultak.

A radikális szervezetek szimpatizánsai közül a rendőrök két embert állítottak elő, egyiküket holokauszttagadás bűntettének gyanúja, másikukat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt.

***

A szlovákiai Ógyallán lelőtt áldozatokra emlékeztek civilek Budapesten

Gyertyagyújtással emlékeztek vasárnap civilek Szlovákia budapesti nagykövetségének épülete előtt azokra az áldozatokra, akiket a magyar határhoz közeli Ógyallán előző nap lelőtt egy rendőr. A megmozdulást, amelyen mintegy húszan vettek részt, a Facebook Ide tartozunk! és Amenca nevű csoportjának roma aktivistái szervezték a Hősök terén tartott antifasiszta tiltakozó akció után.

A XIV. kerületi Stefánia úton lévő külképviselet előtt tartott megemlékezésen Setét Jenő roma polgárjogi aktivista azt mondta, a gyertyagyújtással a magyarországi és szlovákiai romákkal szembeni atrocitások ellen tiltakoznak. Álláspontjuk szerint az ógyallai gyilkosság ugyanolyan gyűlölet-bűncselekmény, amilyen az elmúlt években Magyarországon történt, ezért szolidaritásukat szeretnék kifejezni a szomszédos ország településein élő romákkal, és elutasítani az Európában is erősödő cigányellenességet.


Joka Daróczi János, az Amenca! nevű Facebook-csoport vezetője beszél a megemlékezésen
MTI Fotó: Balogh Attila

A szlovák rendőrség szerint az 51 éves gyanúsított, aki korábban az ógyallai városi rendőrség parancsnoka volt, szombaton délelőtt saját autójával érkezett a helyszínre, majd miután kiszállt a kocsiból, egy pisztollyal célzott lövéseket adott le áldozataira. A férfi célpontjai közül hárman, mindannyian egy helyi család tagjai – 51 éves apa, 19 éves fia és a legidősebb áldozat 24 éves veje – a helyszínen meghaltak, az áldozatul esett családapa másik fiát és annak feleségét súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az elkövetőt a szlovák hatóságok a szomszédos utcában találták meg, a férfi öngyilkossággal fenyegetőzött, majd két órás egyeztetés után megadta magát a rendőröknek.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!