rss      tw      fb
Keres

Egy magyar szabadságharc – a bögrecsárdákért

Orbán és a pálinka


Az Orbán

Parlamenti felszólalás 2010. június 8-án:

„Javasoljuk, hogy adjuk vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlatkészítéshez való jogot. (Hosszan tartó taps, ő maga is nevet. Majd hangzavar, Orbán mosolyogva várja, hogy megnyugodjanak a kedélyek) Tisztelt Hölgyeim és Uraim, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy ezzel egy kilencvenéves küzdelmet zárunk le. A vidéki magyar emberek, akik dolgoznak, gyümölcsfákat ültetnek, azt gondozzák, nevelik, termését összegyűjtik, kilencven év óta hadakoznak a mindenkori magyar állammal, hogy a szabadságukat, amely a szomszédos államok hasonló társait megilleti, azt a maguk számára megszerezhessék. Lehet nevetni ezen, de én inkább azt mondanám, hogy ez a szabadságharc kilencven év után a felkelők teljes győzelmével zárult. (Nagy taps, nevetés)”

Majd a viszontválasz:

„Van itt néhány dolog, amiben humoros megjegyzéseket hallottunk, talán nem is voltak ezek föltétlenül elmarasztalhatók. Mégis mindenkit arra szeretnék kérni, hogy amikor egy kérdéskörben valamit a humor tárgyává tesz, gondoljon arra, hogy az néhány más ember számára esetleg fontos. Mondjuk a vidéki emberek számára. Ahol nem gyerekség, hogy mit kezd az ember a terményével, a gyümölcsével meg az élete munkájával. Ebből lehet viccet csinálni, tisztelt Hölgyeim és Uraim. De itt egy mélyen ülő, nagyon régi, magyar szabadságkövetelésről és -törekvésről van szó, és én fontosnak tartom, hogy a vidéki emberek ezt a szabadságot megkapták és ezzel élhetnek.”

A helyzet:

„…’a pálinkafőzés Magyarországon több mint kilencven éve nem főúri jog. Bárki főzhet vagy főzethet, ha betartja a hatályos szabályokat, és megfizeti az adókat, közterheket’ – mondta a Hírszerzőnek Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület nagymestere.” „Saját gyümölcsből, saját lepárló berendezéssel ma is bárki előállíthat pálinkát, ha nem hozza forgalomba, maximum 85 liternyi, 50 fokos nedűt. A másik esetben - szintén saját gyümölcsből - bérlepároltatás útján főzethet. Mindkét esetben azonban jövedéki biztosítékot kell fizetni.” „Ma mintegy 100 vállalkozó állít elő és forgalmaz pálinkát saját maga által megtermelt gyümölcsből, évi mintegy 3,2 millió litert. A bérfőzetők száma 500 körül van, ők további 13 millió litert termelnek. Piros László szerint ugyanakkor az utóbbi mennyiség mintegy negyede már feketén kerül forgalomba. Arról becslések sincsenek, hányan főzhetnek mindenféle ellenőrzés nélkül ’csak úgy, otthon, kuktában’.”

A hungarikum:

„Mivel a pálinka már az egész unióban eredetvédett, ezért a lepárlás előtt igazolni kell a gyümölcs származását” – írja a Hírszerző.

Azt már a Népszabadság írja (Éppen a pálinka lehet a nagy Orbán-forradalom áldozata), hogy a szakmabeliek nehezen tudják elképzelni, Orbán ötlete azt jelentené: „bárki főzhet otthon, ellenőrizetlenül pálinkát saját céljaira. Ez az intézkedés ugyanis az uniós védjegyoltalom alá tartozó pálinka és a teljes piac végét jelentené. Minthogy a pálinkatörvény két éve konszenzussal született, s ennek értelmében a Pálinka Nemzeti Tanácsnak jogában áll véleményezni a pálinkával kapcsolatos jogszabályokat és intézkedéseket.” Erre, természetesen, eddig nem került sor. Maros Róbert, a Rézangyal Kft. társtulajdonosa szerint viszont:  „A pálinka akkor maradhat hungarikum, ha továbbra is olyan prémiumminőségű termék marad, amire jogosan lehetünk büszkék. A kormány pedig abban segíthetne az iparágban működő minél több kis- és közepes vállalatnak, ha a külföldi piacra lépést támogatná: minőségi garanciákkal, következetes kommunikációval és marketingtámogatással.”

A pénz:

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága bérfőzési kimutatása szerint a 2008. évi adóbevétel 5,7 milliárd forint volt, ez növekedett a múlt évben 8 milliárd forint fölé. Ennyi fog kiesni a költségvetésből, ha a parlament eltörli a bérfőzési szeszadót.

A remény:

„A termelők mindenestre ’nagyon bíznak benne’, hogy Orbán Viktor bejelentése nem azt jelenti, mostantól az ’olajszőkítők’ tevékenységét legalizálják, vagyis a szükséges eredetigazolás nélkül lehessen eladni pálinkát.”

A Pálinka Nemzeti Tanács meg abban biztos, hogy a „kormány nem kívánja hátrányos helyzetbe hozni a jogszerű magatartást folytató, adót fizető, s az ország hírnevét öregbítő, jórészt családi vállalkozásokat, ezért mihamarabb meg kívánják ismerni a kormány konkrét elképzeléseit.”

A szabadságharc…

…a forradalom miniszterelnökének jóvoltából anarchiába torkollhat.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!