rss      tw      fb
Keres

Igazodj!Orbán Viktor találkozott a chicagói magyarokkal. Lelkes ünneplés és harsány egyetértés fogadta mondatait arról, hogy a szoclib kormány „zaciba vágta” Magyarországot. Ők pedig 2010-ben „a görögöknél is rosszabb helyzetből kezdhették meg az ország talpra állítását”. Aztán felhívta a chicagói magyarokat, hogy most, amikor „a magyar állampolgárság hátszele végigfúj a magyarlakta területeken”, folyamodjanak a magyar állampolgárságért. Ezt a költői képet itt, a Duna mellett nehéz ugyan értelmezni, de a Michigan Avenue-n bizonyára jobban, mert lelkes ováció fogadta.

A Szent István templomban tartott mise lelkesült hangulatában chicagói testvéreink megtudták a magyar kormányfőtől: „a magyar alkotmány kimondja, hogy a család az egy férfi meg egy nő.” Ahol pedig család van, ott gyerekek is vannak, és ott lesz magyar jövő is.

Közben itthon a parlamenti kormánytöbbség azon dolgozott, hogy a miniszterelnök profetikus szavainak megteremtsék a törvényi alapjait. Nyilvánosságot kapott a kormánynak az a nyugdíjjavaslata, amely jutalmazza a sokgyerekeseket és bünteti az egykézőket és gyermekteleneket. A tájékozottabbak tudták, hogy a Botos-házaspárnak egy szakfolyóiratban megjelent gondolatkísérletéről van csak szó, de a kevésbé tájékozottakat az infarktus szélére sodorta a hír. Nyugdíjas özvegyek rettentek meg attól, hogy csekélyke nyugdíjuk jó részétől fosztja meg őket a családszerető kormány. Nem is olyan alaptalan rémkép ez a visszafelé törvénykezés országában.

Nagy Kálmán KDNP-s képviselő az Országházban 2012. május 21-én az úgynevezett „abortusztabletta” ellen érvelt. A képviselő úr szerint „a tabletta sokkal nagyobb pszichés teherrel jár egy nő számára, mint a műtét”. Harrach Péter, a KDNP-s frakcióvezető pedig – mint már annyiszor – leszögezte, hogy pártja az abortusz minden formáját ellenzi. Szócska Miklós államtitkár megnyugtatta az urakat, nem eszik olyan forrón a tablettát. „A készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt” ugyan, de „gyakorlati alkalmazásának még az elvi lehetőségét is intézményi körülmények közé kell szorítani”. Ezt megint nem értjük egészen pontosan, de sejtjük, hogy a bevezetés elszabotálására utalt az államtitkár úr. A nem kívánt terhességtől pedig a nők ezután is a jól bevált küretkanállal vagy vákuumos kiszívással szabadulhatnak meg, hiszen ez sokkal kisebb „pszichés teherrel jár”, ahogy Nagy Kálmán képviselő úr megállapította. A nőgyógyász szakorvosok ugyan gazdag tapasztalatok birtokában azt állítják, hogy ezek nemcsak fájdalmasabbak, de sokkal több komplikációval is járnak, ez azonban a derék kereszténydemokrata honatyákat nem zavarja.


Assembly (Peter Burke) – flickr/ducan 

Gyanítom, ezek a hírek és híresztelések valójában egy nagy (megfélemlítő) kommunikációs kampány részei. Olyan, mint amikor a tornatanár Igazodj!-ot kiált a gyerekeknek. Az Európai Unió valószínűleg megakadályozza ezeknek az elképzeléseknek törvényerőre emelését és/vagy érvényben maradását. Az Unió, a „szelíd szörnyeteg” (Hans Magnus Enzensberger) véd meg bennünket saját nemzeti és keresztényi kormányunktól.

Azt is gyanítom, hogy ez a pr-fogás nem azoknak a bostoni szakembereknek a szellemi portfoliójából származik, akikkel Szijjártó Péter szabatja most át a kormányzati kommunikációt. Ez az ötlet jellegzetesen azoknak európai diktatórikus rendszereknek az eszköze, amelyekkel nekünk is volt már találkozásunk.

Az ismert mondás szerint a történelem azzal áll bosszút azokon, akik nem ismerik meg az eseményeket, s csak kurzuspolitikájuk céljainak megfelelően értelmeznek félre belőle ezt vagy azt, hogy megismétli önmagát.

A kereszténydemokrata politikusok érvelésében megjelenik a szövőnőből egészségügyi miniszterré avanzsált Ratkó Anna síri árnya*.Huszár Ágnes nyelvész

Írásai a Galamusban* A szerkesztő megjegyzése: 1953. február 8-án tették közzé az Mt 1004/1953. sz. határozatát, azaz a Rákosi-kormány (egészségügyi miniszter: Ratkó Anna) határozatát „az anya- és gyermekvédelem továbbfejlesztéséről”. A határozat VI. fejezete (Küzdelem a magzatelhajtás ellen) megállapítja, hogy a gyakori (illegális) magzatelhajtás „súlyosan veszélyezteti az egész nép egészségét, rombolóan hat az erkölcsi, a családi életre”. A törvény megtiltotta a terhesség művi megszakítását, az abortuszt. Propagandát folytattak a gyermekvállalás mellett, még akár házasságon kívül is. Bevezették a gyermektelenségi adót, amelyet az a 20 és 50 év közötti férfi, illetve 20 és 45 év közötti nő volt köteles fizetni, akinek már volt keresete, de gyereke még nem. Az adó az adóalap 4 százalékra terjedt ki. (Lásd még Tóth Eszter Zsófia írását: Abortusz a szocialista időszakban)
Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!