rss      tw      fb
Keres

Citadella is lesz, vagy csak startkő?

A mai délelőtt nagyjából azzal telt, hogy a hírekben ismertették a kormány programjának első akciótervét, majd szakértők és szakmai testületek sorra jelentkeztek a médiában, hogy baj van. Mert ugyan lehet, hogy némely dolgokkal akár egyet is értenének, de mivel nem egyeztettek velük,s  a pontos részletek is homályban maradtak, az Orbán által ismertetett, huszonkilenc pont alapján érdemben nemigen nyilatkozhatnak. Általában véve az az érzésük, hogy ez egy előkészítetlen, kusza koncepciójú, inkább első megfogalmazásokból álló gondolathalmaz, és semmiképp sem egy kész, kidolgozott koncepció. A startkő farigcsálása. Amit ráadásul meg is erősített Orbán kivételesen őszinte mondata, amely az „ez kevés” kritikára volt válasz, és így hangzott: „Ennyire futotta”.

Jó dolog a startkő, különösen, ha többre nem futja, s tiszta szívünkből örülünk, hogy legalább elkezdték farigcsálni. Meg tudjuk várni, amíg a végére érnek, és rá is állhatnak, nem ez a baj.

A baj az, hogy tegnap ismét összekeverték a perzsákat a porzsákkal, és úgy tettek, mintha nem tudnák, mire való a startkő. Nagyokat diadalmaskodtak körülötte, szokás szerint arra használták, hogy másokra magasból lenézzenek, majd Orbán cinikusnak nevezte azokat, akik nem örültek annak, hogy egyáltalán lesz startkő.

Úgy látszik, még nem jutott el hozzájuk a híre: a startkő elrugaszkodásra való.

Ahonnan a tűzijátékot szokás indítani, az a Citadella.

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!