rss      tw      fb
Keres

TyúkészÁtformálják a kormányzati kommunikációt. Mint a hvg.hu hírül adja, Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy nőt válasszanak meg kormányszóvivőnek. A portál szerint egy „tyúkanyó”-szerű kormányzati kommunikátorban gondolkodik a kormányfő. Ebből a közlésből nagyon sok mindenre következtethetünk a Fidesz emberképéről. Hogy a politikus urak a nőket mélyen lenézik, sőt megvetik, azt eddig is tudtuk. Ebből a közlésből viszont az is kiviláglik, hogy választóikat, „az embereket” még jobban. Mi mással magyarázhatnánk azt a hitüket, hogy még egy háziszárnyas intelligenciájával rendelkező lény is képes lesz őket meggyőzni a mindennapi tapasztalataik ellenkezőjéről?

Közben az eddigi kormányszóvivő, Szijjártó Péter új feladatot kap. A kormányfő nemzetközi kapcsolataiért felelős államtitkárként ő lesz a fő összekötő a kormány és az Amerikából (Bostonból) érkezett pr-szakemberek között. Az ő feladata lesz az amerikai szakemberek ötleteinek beépítése a honi és a külföldi kampányokba.

Nyilván nem marad feladat és fizetség nélkül a bel- és külföldön alaposan lejáratódott Giró-Szász András és Kovács Zoltán sem. A honi nyugdíjasok meg más szavazók megnyugtatásáról pedig a „tyúkanyó”-szerű kormányzati kommunikátor gondoskodik.

Látjuk, a megfelelő kommunikációra komoly pénzeket kész áldozni Orbán Viktor kormánya. Adok nekik ingyen egy tanácsot. Már másfél ezer éve köztudott – le is írták neves  kommunikátorok, Arisztotelész és Cicero például –, hogy csak jó eszmét lehet hitelesen képviselni. Ideig-óráig félre lehet vezetni az embereket szofista trükkökkel, verbális manipulációval, de csak rövid ideig. És különben is erkölcstelen dolog a polgárokat félrevezetni a polisz – a köz – ügyeiről beszélve.

Fidesz-magyarra fordítva: a jó bornak (pálinkának), politikának nem kell cégér. A rosszról pedig a leghitelesebb tyúkanyó, a legdrágább amerikai spin doctor sem tudja elhitetni, hogy jó.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!