rss      tw      fb
Keres

A felsőoktatás jövőjeAz MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, a Filozófiai és Történettudományok Osztálya és a Gazdasági és Jogtudományok Osztálya 2012. május 10-én együttes tudományos ülést tartott a székházban. A címe ez volt: A hazai társadalom- és humántudományi felsőoktatás helye, szerepe, jövője.

A délelőtti plenáris ülésre megtelt az első emeleti felolvasóterem. A társadalomtudományról és a társadalmi innovációkról Simai Mihály akadémikus beszélt, a filozófiáról és a műveltségeszményről Boros Gábor, a humán felsőoktatás történelmi fejlődéséről Szögi László. Aztán két tudós nő kapott szót. Mátrai Zsuzsa a felsőoktatás felelősségét boncolgatta, nagyon egyéni megközelítéssel, Hrubos Ildikó pedig arról tájékoztatta a hallgatóságot, milyen módszerekkel kezelik szerte Európában a felsőoktatás válságtüneteit.

A hivatalos politikát Kis Norbert helyettes államtitkár képviselte az Emberi Erőforrás Minisztériuma – az új nevet még gyakorolnunk kell – küldötteként. Későn érkezett, mint mondta, az új miniszterrel, Balog Zoltánnal kellett beszélnie. Az előadások közben telefonon hívták, kiment, csak nagy sokára jött vissza. Megértettük.

Az előadások után a helyettes államtitkár kapott szót. Elmondta, hogy nem sok ideje van, innen egy doktori vitára kell mennie. (Értettük az üzenetet: helyettes államtitkárként is tudósnak érzi magát.) Utána megtudtuk, hogy a jelenlegi „átmeneti év” ugyan, de folyik a „stratégiai tervezés”, ezért „nem érheti szó a ház elejét”. Meg kell értenünk, hogy „változtatási szükséghelyzet” van az „államadósság csökkentésének” érdekében. De nincs oka a félelmeknek, amelyeknek „túldimenzionált, hiszterizált lenyomata megjelenik a médiában”.

A helyettes államtitkár még a rendelkezésére álló félórát sem töltötte ki, ezért Hunyady György üléselnök kérdéseket is engedélyezett. Valaki megkérdezte, mi a helyettes államtitkár úr véleménye Mátrai Zsuzsa azon megállapításáról, hogy a Diákhitel 2. konstrukció káros mind a diákok, mind az egész társadalom számára. Kis Norbert azt válaszolta, hogy éppen ezt az előadást nem hallotta, mert akkor kellett kimennie telefonálni. Különben is, „nem lehet ez annyira fontos”. Mosoly.

Megértettük.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!