rss      tw      fb
Keres

OGY - Orbán: az emberi élet a legfontosabb, és a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel

MTI 2012. május 7., hétfő 16:44

Az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel - mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben egy ellenzéki képviselő azonnali kérdésére válaszolva, amelyben a Cozma-ügyben hozott bírói ítéletről is szó volt.

Mirkóczki Ádám, jobbikos képviselő azt vetette fel: milyen üzenete van annak, amikor egy világklasszis sportoló, Marian Cozma gyilkosainak ítéletét másodfokon egy bíró életfogytiglan helyett 18 esztendőre, húsz év helyett 8 évre mérsékli? Ezen felháborodott a szakma, a sportvilág és minden jóérzésű ember - mondta, hozzátéve: egyedül a gyilkosok elégedettek. Ebben benne van minden, ami ma probléma - fogalmazott.

A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: legszívesebben azt mondaná négyszemközt, hogy egyetért azzal a véleménnyel, amit elmondott a képviselő. Ezt azonban nem teheti meg a nagy nyilvánosság előtt. Ha Magyarország miniszterelnöke bármely egyedi bírósági döntést kritika alá von, akkor nem jár el helyesen, mert az a képzet alakul ki, mintha az igazságszolgáltatásra nyomást akarna gyakorolni a kabinet - fejtette ki. Ez nem áll szándékukban - folytatta, hozzátéve: nem azért, mert elégedettek azokkal az ítéletekkel, amelyek születnek.

A kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel.

Mint mondta, reméli, hogy a készülő Büntető-törvénykönyv kapcsán a képviselő támogatja majd a kormányzati előterjesztéseket.

Mirkóczki Ádám felszólalása elején kitért arra, hogy azokon a településeken, ahol korábban reménytelen volt a közbiztonság helyzete, továbbra is az, sőt ahol eddig nem volt, kifejezetten reménytelennek tűnik. Felidézte az elmúlt időszak tragikus gyilkosságait, majd azt mondta: két évvel ezelőtt egy ország bízott abban, hogy a rendrakás szlogen nem csak kommunikációs trükk, hanem valóban komolyan gondolja a kormány. Mára azonban teljesen más a helyzet - vélekedett, hozzátéve: a felavatott rendőrök, egységek a biztonságot nem javították. Ön szerint mennyit ér az emberélet 2012-ben Magyarországon? - tette fel a kérdést.

A kormányfő azt kérte, ne hallgassanak az ellenzékre, a helyzet egyáltalán nem reménytelen. "A helyzet kétségkívül nehéz, de sosem reménytelen, és nem fogunk belenyugodni, hogy Magyarországon a helyzet reménytelen legyen" - fogalmazott a miniszterelnök.

Felidézte a kormányzat eddigi döntéseit, és azt mondta, véget vetettek annak a korábbi, tarthatatlan gyakorlatnak, hogy mentegették a bűnözőket szociális, etnikai alapon. A bűncselekmény, az bűncselekmény - summázta. Orbán Viktor kiemelte: hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendfenntartás állami feladat, az egyenruhával nem lehet visszaélni, az egyenruhás bűnözést nem fogadják el Magyarországon.

Szólt még arról, hogy jelentősen szigorították a Btk-t, és az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására bevezették a háromcsapás törvényt, a rendőrök számára 3.285-el növelték, így 37.370 rendőr dolgozik. Mindezzel még nem elégedettek, minden településen kellene lenni körzeti megbízottnak, ezt célul tűzték ki. Ott ahol a helyzet nehéz, megerősített egységeknek kell működniük a nagyvárosokban - szögezte le.

A képviselő által említett gyilkosságokról azt mondta: az elkövetőket a rendőrség órákon belül elfogta.