rss      tw      fb
Keres

Orbán visszafogott dühéről

Azt írja kedvenc lapom, az Origo: „Visszafogott dühvel beszélt Orbán Viktor a szombati kormányülésen a pánikszerű piaci reakciókhoz vezető fideszes nyilatkozatokról a tanácskozás egyik résztvevője szerint. Arról többen beszámoltak az [origo]-nak, hogy Orbán azt mondta, nem érti, miért váltott ki ilyen hatást a kormányzati tisztséggel nem rendelkező Kósa Lajos nyilatkozata, amikor ő maga Brüsszelben épp a szigorú költségvetésről beszélt.” És: „Egyik forrásunk szerint hozzátette, furcsállja a helyzetet, mert kormánytag nem tett felelőtlen nyilatkozatot.” És: „Egyik forrásunk beszámolója szerint a kormányfő áttételesen bírálta Kósát a nyilatkozata miatt. ’Kósára utalva olyasmit mondott, hogy nem kell hülyeségeket beszélni’ - fogalmazott forrásunk. Kósa azonban nem volt jelen az ülésen, ellentétben Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel, akit viszont védelmébe vett Orbán - mondta a résztvevő, bár azt nem közölte, hogy pontosan miként, milyen magyarázattal védte meg a kormányfő a szóvivőjét.”

Néhány megjegyzéssel egészíteném ki a nemzeti együttműködés forradalmi kormányának fenti kiszivárogtatós kommunikációs manőverét.

1. Az elmúlt tizenöt évben, amióta a Fidesz nem pártként, hanem üres politikai helyek meghódítására szakosodott harci gépezetként viselkedik, soha „felelős” fideszes megszólaló nem beszélt másként, mint amit az aznapi forgatókönyvben felülről előírtak neki. Az a ritka madár, aki netán véletlenül kicsúszott az ellenőrzés alól, másnap vehette a kalapját (legutóbb Mádi László). Kérem, senki ne higgye el, hogy a párt alelnöke és húzóembere, illetve a miniszterelnöki szóvivő, egyben miniszterelnöki biztos a saját kútfejéből mondta azt, amit mondott. Az egyik csütörtökön, a másik a már kitört orkánerejű vihar ismeretében pénteken. Azt mondták, amit mondaniuk kellett. Annak a központi agynak az utasítására, amelynek vezéralakja évtizedek óta Orbán Viktor. És egy alaposan végiggondolt manőver első lépéseiként. Hogy a további lépéseket nem volt módjuk megtenni, az már nem rajtuk és nem rajtunk, hanem a világon múlt.

2. Úgy látszik, mindenki hajlamos elfeledkezni arról, hogy a csütörtök-pénteki darab nem kétszereplős volt. Varga Mihály, a csontvázak után kutató bizottság elnöke, miniszterelnökségi államtitkár csütörtökön délután ugyanazt mondta, amit Kósa Lajos, majd pénteken Szijjártó Péter: „A Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a ’gazdasági vészhelyzet’ kifejezés sem indokolatlan.” Igaz, hogy szombaton aztán már az ő feladata volt a kármentés, de ez a kármentés éppen az agytröszt által kigondolt, akarnok és elbizakodott manőver kényszerű leállítását jelentette. (És ugye ő kormánytag?) Magyarán: három vezető fideszes politikus egyszerre indította el a ki tudja, milyen célú manővert (lásd erről a Petschnig Mária Zita-interjút).

3. Az Index és a portfolio.hu csütörtöki híradása a manőver egy negyedik szereplőjéről is beszámol. Ez maga Orbán Viktor. „Rontotta a piaci hangulatot Jose Manuel Barroso és Orbán Viktor délutáni brüsszeli sajtótájékoztatója is. Ezen az Európai Bizottság elnöke azt mondta, Magyarország nagyon törékeny helyzetben van, nem megy bele Brüsszel, hogy az új kormány elengedje a hiányt. A magyar kormányfő ugyanakkor gyors és határozott versenyképesség-javító intézkedésekről beszélt a rövid távú problémák kezelésére, az ilyenek azonban növelnék a hiányt. Ezek az események elegendőek voltak a befektetőknek, hogy vételről eladásra váltsanak.” E szerint Orbán ugyanabban a szellemben és ugyanannak az „ügyes” manővernek megfelelően próbált tárgyalni Brüsszelben, amelyet itthon az alvezérei beindítottak. Csak ő ott helyben kudarcot vallott.

Egyszóval: ha azt látjuk, hogy Kósa Lajos pártalelnök, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanazon a napon, majd Szijjártó Péter miniszterelnöki biztos egy nappal később ugyanabban az irányban beszél, ne higgyünk két nap múlva sem a névtelen kiszivárogtatóknak, sem Orbán Viktor „visszafogott dühének”.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!