rss      tw      fb
Keres

„Felgyújtották a globális piacokat”

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Petschnig Mária Zita közgazdásszal Dési János beszélgetett

Dési János: - Ön azt írta egyik cikkében, hogy megtanulhattuk, a Fidesznél nincs véletlen, mindent előre tudatosan elterveznek, és a kiadott főiránytól nem térnek el a véleményekben. Ennek fényében segítsen értékelni, hogy Varga Mihály azt mondta, beigazolódott, hogy a kormány valótlan adatokat közölt az államháztartás hiányáról, mert az 736 milliárd forint, ami az éves tervezetnek 84,6 százaléka. Tehát Varga Mihály folytatja az elmúlt napok kommunikációját, amikor azt mondja, hogy sokkal nagyobb a baj Magyarországon, mint ahogy eddig gondoltuk.

Petschnig Mária Zita: - Nem értek egyet azzal az igével, hogy az előző kormány hazudott. Itt a májusi államháztartási hiányról van szó, amely a várakozások fölött teljesült. Tehát nagyobb lett a hiány, de nem túlságosan. Húszmilliárdos különbség sincs tulajdonképpen az előirányzott és a tényleges adat közt, ami igazán elenyésző. Ebből még messze nem következik, hogy államcsőd lenne, és főleg nem következik az, hogy hazudott volna a kormány. Egyszerűen arról van szó, hogy a számításokhoz képest elcsúszott a szám. Az eddigiek folyamán, az év eddigi hónapjaiban is mindig más lett az adat, csak valamivel jobb, mint amit terveztek. Akkor arra is mindig azt kellett volna mondani, hogy hazudott a kormány.

- Azért nehéz ezt egy laikusnak értékelni, mert a hatodik hónapban vagyunk, viszont a hiány elérte az éves tervezet majdnem 85 százalékát. Egy magamfajta amatőr könnyen gondolhatja azt, hogy ez arányos, és minden hónapban mondjuk nyolc százaléknyi hiány van.

- Nem, soha nem volt arányos a korábbi években sem. A magyar költségvetés, ahogy mondani szokták, orrnehéz. Tehát az év első felében nagyobb a hiány, azután a második félévben szokott olyan hónap is lenni, amikor aktívum, többlet termelődik. Ennek ellenére aggályos, hogy itt elérte a tervezettnek a 84 százalékát. Megjegyzem, amikor a Fidesz 2002-ben átadta a kormányrudat, akkor május végi hiány elérte az előirányzott 80 százalékát, vagyis nagyjából ugyanott volt, mint a mostani deficit.

- Persze annak a történetnek se lett a folytatásban jó vége. Ezek szerint folytatja a Fidesz azt a kommunikációt, hogy az előző kormány mindent elrontott, és most nagyon nagy a baj? Láthatóan a külföldi befektetők ettől még jobban megijednek, mint mi, akik hozzá vagyunk szokva, hogy itt néha össze-vissza beszélnek.

- Az ellentmondásos megnyilvánulások, az elmúlt napokban elhangzott kijelentések nagyon nagy kárt okoztak a magyar gazdaságnak, és ebből a kárból nem fogunk egyhamar kikeveredni. Úgy érzem, hogy egyre mélyebbre süllyedünk, bár Varga Mihály megpróbálta menteni a menthetőt, amikor azt mondta, hogy tartani fogjuk a 3,8 százalékos államháztartási deficitet. Egyébként eszük ágába sem volt ez, csak Brüsszel rászólt Orbán Viktorra, mire ő megígérte, hogy minden rendben lesz. És amíg távol volt, addig bedöntötték a forintot, bedőlt az állampapírpiac. Londonban kiadták az elemzők, hogy a legjobb eladni, menekülni a magyar papíroktól, Magyarországtól, vagyis hogy államcsőd közelébe hajszolt gazdasággal van pillanatnyilag dolgunk. Ez nem az előző kormány bűne, ezt kizárólag – ahogy a külföldiek is mondják – a kontár munka hozta a nyakunkra. A dolgok másik értelmezése szerint mindazok most nagyon sokat nyertek, akik arra játszottak, hogy a forint árfolyama gyengülni fog.

- Tehát aki előre tudhatta, sejthette ezt a hirtelen árfolyamváltozást, az nagyon sokat kereshetett.

- Igen, ezzel fel lehetett tölteni a pénztárcákat.

- Tudom, minden elképzelhető a világban, de azt reálisnak tartja, hogy azért mondták, csinálták ezt, hogy tőzsdei és pénzpiaci műveletekkel egy nagyobb összeget keressenek? Azért ehhez kell egy erős konspirációs elmélet.

- Létezik ilyen szóbeszéd, és az interneten is forognak ilyen információk.

- Mindenesetre az furcsa, hogy pénteken, ha jól emlékszem 90 milliárd forint körüli volt a tőzsdei forgalom, ami az átlagosnak többszöröse. A 20-30 milliárd forintnyi forgalom már tisztességesnek számít. Ez arra utal, hogy valakik nagyon adtak-vettek.

- Ha megnézzük a mai árfolyammozgást, az egy kicsit javult, mert arra számítottak, hogy a kormány egy ütőképes cselekvési tervvel áll elő.  Majd amikor a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy igazából még mindig nincsenek tisztában azzal, mit tegyenek, csak az irányokat jelölték ki, azt, hogyan jutnak el a kijelölt célokhoz, tehát még három nap után sem tisztázták, mit akarnak, pedig ezt már egy éve meg kellett volna tenni – amikor tehát ez kiderült, megint elkezdett romlani az árfolyam.

- Ha azt az éppen aktuális orbáni ígéretet komolyan lehat venni, hogy tartják a 3,8 százalék körüli hiányt, akkor körülbelül föl lehet vázolni, hogy ennek mi az ára?

- Ezt nem lehet tudni. Most rosszabb feltételekkel indulunk, mint ahogy a Bajnai-kormány átadta a magyar gazdaságot, mert például meg kell állítani a kamatcsökkentést, tehát kamatmegtakarítást már nem lehet elérni. Sőt elképzelhető hogy a kamatokat növelni kell.

- Most nagyobb a bizalmatlanság a forinttal szemben. Vagyis aki forintba fekteti a pénzét, az elvárja, hogy több kamatot kapjon rá?

- Igen, a kamatfelár megnövekszik. Ennek a három napnak még további államháztartási kiadási következményei is lesznek, hogy mekkorák, azt nem tudjuk. Ha nem lesz adócsökkentés, akkor ahhoz, hogy ez a 3,8 százalék tartható legyen, elégséges egy 100-150 milliárdos kiigazítás.


flickr/Adam Crowe

- Azt mondta ma a parlamentben Cséfalvay Zoltán,a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára, ne gondoljuk, hogy egy debreceni ember szavára megmozdulnak a világ pénzpiacai. Vagyis, hogy Kósa Lajos mondhat, amit akar, attól még Londonban mindenki teszi a dolgát, nem érdekli őket.

- Dehogynem érdekli, pontosan az ellenkezője következett be. A valóságot ne tagadjuk le! Az egész világ felbolydult, felgyújtották a globális piacokat. Tűz van! Aztán Varga Mihály elkezdte oltani, de erre a tűzre sokáig emlékezni fognak.

- Tényleg ennyire bizonytalan a piac, hogy egy nem kormányzati politikus, bár a Fideszben fontos ember, ekkora hatással van rá?

- Azért ő a Fidesz alelnöke! Közgazdász! Nagyon határozottan állította, amit állított. Másnap Szíjártó Péter nem cáfolta, hanem még meg is erősítette, kiállt mellette, és csak a harmadik napon, amikor látták, hogy tényleg rendkívül nagy a baj, mondta Varga Mihály 180 fokos fordulattal, hogy akkor mégiscsak tartjuk a 3,8 százalékos államháztartási hiányt.

- Ez mennyire jó dolog, szembe menni az IMF álláspontjával? Az is elhangzott ma a parlamentben, a kormány képviselőjétől, hogy nem az IMF az egyetlen, aki meg tudja mondani, hogy mi a jó. Sőt, nem is biztos, hogy ők meg tudják ezt mondani. Sokszor azok jártak jól, akik szembe mertek menni az ő álláspontjukkal.

- Ez csak arra volt példa, hogy aki nem függ a Valutaalaptól, az tud mást csinálni. Magyarország függ a Valutaalaptól. Szerencsénk, hogy még mindig van tartalék. A Valutaalaptól, illetve a Brüsszeltől kapott megahitel egy részét nem költöttük el. Ez a hitel október 6-án jár le, addig van valamennyi mozgásterünk, de azért nem ajánlatos szembe menni az egész világgal. Merőben más, ha mi megyünk szembe a világgal, mintha a világ jön velünk szembe - amit az elmúlt napokban megtapasztalhattunk.

- Mennyire hathat megnyugtatóan, hogy az Európai Unió pénzügyi biztosa és az IMF vezérigazgatója azt mondták, a magyar helyzet nem hasonlítható Görögországéhoz, és nem látnak komolyabb aggodalomra okot a magyar gazdaságban?

- Nagyon jó, hogy kiálltak mellettünk és megvédtek minket, de azért az meglehetősen bizarr, hogy a saját kormányunkkal szemben külföldieknek kell megvédeni bennünket.

- A nagyközönség nem feltétlenül érti, hogy mi történik, mert ehhez komoly közgazdasági ismeretek kellenek. Vajon a Fidesz tovább fogja verni ezt a vasat, hogy az előző kormány hazudott, vagy kezdenek valami mást? Ön mire számít?

- Nem tudom, mivel fognak előállni. Ez nyilván attól is függ, hogy milyen megállapodást tudnak kötni a Valutaalap és Brüsszel képviselőivel, akikkel most Magyarországon tárgyalnak.

- Azokkal, akik a Népszabadság híre szerint bolyonganak mindenféle kormányzati épületben, és nem találják, kivel kell tárgyalni? De legalább addig sem mond nekik senki butaságot.

- Nagyon nagy csalódás számomra, hogy egy ilyen erős felhatalmazású kormány nem a gazdasági, hanem a politikai racionalitást követi. A tiszta politikai racionalitás, ami szembe megy a gazdaságival, az nagyon sokba kerül, erre sajnos a magyar gazdaságtörténetből számtalan példát tudunk mondani.

- Ez hamar visszaüt, mert amikor már a bulvárlapok is elkezdik írni, hogy Kósa Lajos emelte meg nekünk a benzin árát az árfolyamcsökkenésen keresztül, akkor valószínűleg olyanok is, akiknek eddig nem volt semmi bajuk a Fidesszel, azt mondják, hogy köszönjük, ezt inkább mégse kérjük.

- Ennek nyilván meglesznek a politikai következményei is. A magyar családok felének, 1,7 millió családnak van valamiféle adóssága. Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul a törlesztőrészlet. Különösen akkor, amikor a családok anyagi helyzete, enyhén szólva, nem rózsás.


Petschnig Mária Zita
közgazdász


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!