rss      tw      fb
Keres

Áldás, békességLemondott Réthelyi Miklós, aki két évig állt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élén. Orbán Viktor megköszönte „nagyszerű munkáját”, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem folytatja. Majd felkérte Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkárt, hogy vegye át a csúcsminisztérium irányítását. Balog Zoltán elvállalta a megtisztelő felkérést és közölte, a feladatot a „legjobb tudása szerint” fogja elvégezni.

Ezt jelentette az MTI. Mi meg várjuk, hogy a református köszöntés szerint „áldás, békesség” árassza el a csúcsminisztérium minden területét, az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet és természetesen a felzárkózást is, amely továbbra is megmarad Balog Zoltán tevékenységi körében. Balog Zoltán ugyanis református lelkész, politikai pályafutását megelőzően a maglódi gyülekezet, majd az Alkotmány és a Hold utca sarkán álló kis templom lelkipásztora volt. Ehhez a gyülekezethez tartozott maga Orbán Viktor is, bár, mint mondták, személyesen ritkán tisztelte meg az aprócska istenházát. A lelkésszel viszont mély bizalmon alapuló kapcsolata alakult ki, ezt mutatja Balog meredeken felívelő e világi karrierje.

1990 és 1993 között még csak a Fidesz országgyűlési frakciójának tanácsadójaként dolgozott, 1998 és 2002 között már a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója volt, 2006-ban pedig a Fidesz parlamenti képviselőjeként vezette az Emberi jogi, kisebbségi és vallási bizottságot. 2002-től államtitkárként dolgozott a szegények és hátrányos helyzetűek felzárkózásáért, nem „felzárkóztatásáért”, mert, mint mondani szokta, ebben a folyamatban szükség van az érintettek aktivitására is.

Mostantól kezdve pedig csúcsminiszterként felügyeli a kultúra, az oktatás és az egészségügy hatalmas rendszereit is. Nincs okunk kételkedni Balog Zoltán szándékainak tisztaságában. Ismeri a szegény emberek világát, dolgozott maga is betanított esztergályosként. Karitatív elkötelezettségét bizonyította már szociális otthon gondnokaként. Abban sincs okunk kételkedni, hogy a feladatot a „legjobb tudása szerint” fogja elvégezni. De mire terjed ki ez a tudás? Elődje, Réthelyi Miklós orvosprofesszorként és a Semmelweis Egyetem rektoraként nyilván rendelkezett mind egészségügyi, mind (felső)oktatási ismeretekkel. Az ellenzék szakemberei mégis joggal hiányolták szemléletében az egészségügy nagy rendszereinek áttekintését, és szemére hányták a kultúra ügyében tett szerencsétlen kijelentéseit is. Balog Zoltánt az exegézis és a homiletika területén szerzett szakmai ismeretei aligha predesztinálják egy ilyen hatalmas terület kompetens irányítására.

Mi, valamely szakterületet művelő értelmiségiek, úgy gondoljuk, egy miniszternek szükséges rendelkeznie szakirányú képzettséggel ahhoz, hogy az adott terület problémáit, a megoldandó feladatokat átlássa, s megfelelő módon legyen képes tárgyalni a szakemberekkel. A jelenlegi kormányzat kinevezési gyakorlata nem ezen az elven nyugszik, hanem a személyes hit, hűség és bizalom rendszerén.

Csak fegyelmezetten tudjuk tehát fogadni a címben idézett köszöntést:

„Istennél a dicsőség”.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!