rss      tw      fb
Keres

Sajtószabad(os)ságMájus 3-án, a sajtószabadság világnapján Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az egyik vendég az ATV reggeli műsorában. Az indok: a Freedom House részben szabadnak értékelte a magyar sajtót. Kovács Zoltán államtitkár elmondja szokásos mondatait a „megalapozatlan és elfogult” véleményről, amely a hazánk elleni „lejáratókampány része”. Beveti szokásos kommunikációs trükkjeit, hihetetlen gyorsasággal és hangerővel beszél, meg sem hallja beszélgetőtársa közbevetéseit. Mészáros Antónia higgadtan válaszolgat, rámutat az államtitkár által előadott egyes állítások valótlanságára. Erre az dühbe jön, és beveti az ad hominem érvelés (a beszélgetőtárs sértegetése) fegyverét.

Kovács államtitkár szerint a magyar sajtó igenis szabad, „elmondtam Bolgár úrnak is a Klubrádióban”, amelyet, ugye, nem is hallgattattak el, ahogy azt a magyar informátoraik által félrevezetett nemzetközi szervezetek állítják.

Egy tekintetben persze igaza van a kommunikációs államtitkárnak. Az internet névtelenségében bárki közölhet névtelen blogon rágalmakat, s kommentelheti őket a legútszélibb trágársággal. Ha pedig ezeket az állításokat a központilag irányított hírügynökség hivatalos hírré emeli – mint az Ángyán-ügy mutatja –, akkor a fékezetlenség és szabályozatlanság keltheti akár a szabadság képzetét is.

De nemcsak vélemények terjednek az interneten, hanem ellenőriz(het)etlen dokumentumok is. Nekem például többen is elküldték a pápai járásbíróság két  határozatát Gyurcsány Ferenc édesapjának ügyében. (Azért említem, mert Gyurcsány Ferenc maga írt a 168 órában édesapjának nem éppen példaszerű életviteléről.) A két – eredetinek látszó – dokumentum a jelentéktelen bűncselekmény részletes leírásán kívül számos érzékeny adatot (lakcímeket, szig-számokat stb.) tartalmaz. A pár évtizedes, gyűrött papírokon olvasható gépírásos szövegeket valaki nyilván beszkennelte, és az interneten közhírré tette. Az irattárak  nyilván rejtegetnek az iratvadászok számára még hasonló kincseket, apróbb-nagyobb „kompromitkákat”.

Miközben a hivatalos média egyre inkább a központi hatalom járószalagjára kerül, az interneten tombol az emberi méltóságra, a tényekre fittyet hányó alpári szabadosság.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!