rss      tw      fb
Keres

„Önteltségben az arroganciát súroló hatalom”: a világ a Fidesz-kormány felelőtlenségéről, II. rész – dokumentum

Részletek a 2010. június 7-ei (hétfő) délutáni értékelésekből


Morgan Stanley – Royal Bank of Scotland
– MTI-Galamus
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői elemzése szerint "a kommunikációs baklövések sorozata hihetetlenül összezavarta a befektetőket", és bizonyos mértékig újrateremtette azt a pánikot, amely 2008 végére, 2009 elejére volt jellemző.
A ház szerint a Fidesz hangnemének változásával valószínűleg visszanyerhető az elszenvedett veszteségek egy része, ám a forint most már sebezhető marad, és az MNB-nek "nem lesz mersze" újabb kamatcsökkentést végrehajtani, amíg ilyen nagy a bizonytalanság.
A Royal Bank of Scotland értékelése szerint miután néhány "megfontolatlan" megjegyzéssel sikerült még a világpiac egy részét is dugóhúzóba sodorni, a hétvégén már valamelyest a rend helyreállásának jelei mutatkoztak.

***

Tartós károkat okoztak a kommunikációs hibák (UBS) – portfolio.hu

A UBS elemzői úgy gondolják, hogy szükség esetén a Magyar Nemzeti Bank a 295-300-as szint közelében avatkozik be a forint védelmében. Meglátásuk szerint a forint euróval szembeni árfolyama a közeljövőben nem fog visszatérni a 270-es szint közelébe, miután az elmúlt napok szerencsétlen kommunikációja tartós kárt okozott a forint számára. A bank szakértői ugyanakkor már nem látnak fantáziát a forint gyengülésére játszó pozíciók felvételében.

***

A magyar vezetők a tűzzel játszanak – A Les Echos a magyar kormány gazdaságpolitikai kommunikációjáról – MTI-Galamus

A legjelentősebb francia gazdasági napilap szerint a magyar kormány az elmúlt napokban gyorstalpalón tanulhatta meg a gazdasági kommunikáció alapjait. A Les Échos emlékeztetett arra, hogy az adócsökkentést ígérő programmal áprilisban kényelmes többséggel megválasztott konzervatív párt a múlt héten aggasztó kijelentéseket tett az ország gazdasági helyzetéről, azt állítva, hogy az előző, szocialista kormány nem folytatott eléggé szigorú költségvetési politikát.
A lap idézi Kósa Lajos Fidesz-alelnököt, aki államcsődöt emlegetett és azt állította, hogy hazájának szűk esélye van arra, hogy elkerülje a görögországi forgatókönyvet. A cikkíró szerint ennyi pont elég volt ahhoz, hogy a nemzetközi befektetők pánikba essenek és 24 óra alatt a forint 5,5 százalékot zuhanjon.
Általánosan elismert a Les Échos szerint, hogy az elmúlt hónapokban a pénzügyi erőfeszítés valós volt Budapesten, s a befektetők visszatérő bizalmának köszönhetően az országnak már nem volt szüksége lehívni az utolsó IMF-részletet. Annak ellenére, hogy az államháztartási hiány valamennyire meghaladja az idénre tervezett GDP-arányos 3,8 százalékot, a jegybank szerint nem lenne több 4,2 - 4,3 százaléknál.
A 7,5 százalék emlegetésével a lap szerint az új kormányzat legalább a célját elérte: az újabb népszerűtlen intézkedések bejelentéséhez alkalmas pánikhangulatot keltett.

***

La Repubblica: „önteltségben az arroganciát súroló hatalom” – MTI-Galamus

A magyar közhivatalokon lobogó EU-zászló "intő jel a szigorúságra, amelyre az önteltségben az arroganciát súroló hatalom nehezen talál választ" - fogalmazott Tarquini, az idővel folyó versenyfutásnak nevezve a "végtelen vésztárgyalásokra bezárkózott" Orbán és Matolcsi bejelentéseit.
"Döntő órák ezek Európa és a világgazdaság számára. Visszafojtott lélegzet kíséri, ahhoz hasonlóan, ahogy a magyarok az áradó Dunát figyelik "- írta a tudósító, aki szerint a magyar kormány búcsút mond az ígért adócsökkentésnek. Tovább faragja a költségvetési támogatásokat, miközben az "állami tévé új, drága épületéből kamion-generátorokkal közvetítenek".
A riadót lefújták, az EU-nak és a piacoknak viszont nem elég azt mondani, hogy bocsánat, vicceltünk - tette hozzá Tarquini a Concorde Csoport elemzőjét, Samu Jánost idézve, aki szerint "már nehéz lesz visszaparancsolni a szellemet a palackba".
A saját magával leszámoló hatalom nem tudja, merre tovább. Néhány napja Orbán a jobboldali értelmiség megszületését tartotta kívánatosnak, de ezek a karrierista egyetemisták megosztottak "mint az egymás ellen harcoló Guelfek és Ghibellinek". A hatalom nagy pompával emlékezett a trianoni évfordulóra, "a múlt nagyságának eufórikus álmában ringatva magát, most pedig levegő után kapkodva menti a menthetőt".

***

Die Presse: Lejtőre küldték a tőzsdéket, a forintot, az eurót – MTI-Galamus

Lejtőre küldték a tőzsdéket, a forintot és az eurót magyar politikusok utalásai arról, hogy Magyarország a csőd szélén áll - írta hétfői számában a Die Presse című osztrák napilap.
A "Mennyire van csődben Magyarország valójában?" című elemzésében a konzervatív Die Presse ismerteti Kósa Lajos múlt heti kijelentéseit az államháztartási hiány várható mértékéről és a közvetlen államcsőd elkerülésének szükségességéről, majd rámutat: a piacok idegesen reagáltak világszerte. Nem csupán a forint gyengült, hanem az euró is, amely négy év óta először 1,20 dollár alá süllyedt. A vezető tőzsdemutatók is jelentősen gyengültek, például a Wall Streeten a DJIA index február óta a legalacsonyabb értéket érte el - írta az osztrák lap.

***

Financial Times Deutschland: Orbán bizalmasai tudatosan festették sötétebbre a helyzetet – MTI-Galamus

A lap emlékeztetett arra, hogy magyar kormányképviselők az elmúlt héten a pénzpiacokat olyan kijelentésekkel sokkolták, amelyek szerint a kelet-európai országban a görögországi pénzügyi válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki. A forint ezt követően 8 százalékot veszített az euróval szembeni értékéből, az euró árfolyama pedig a dollárral szemben négyéves mélypontra zuhant.
Az újság szerint ezt követően a Magyar Nemzeti Bank is igyekezett mérsékelni a nyilatkozatok okozta károkat. Az ország pénzügyi helyzete nincs veszélyben,a gazdaság az elmúlt hónapokban jelentősen javult - hangoztatták a nemzeti bank képviselői, akik 4,5 százalékos új adósságot jósoltak.
A Financial Times Deutschland szerint megfigyelők a magasabb deficitre vonatkozó kormányzati becsléseket a közelmúltban bekövetkezett hatalomváltásra vezetik vissza. Úgy vélekedtek, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasai tudatosan festették sötétebbre a helyzetet, csakhogy ne kelljen betartaniuk azt a választási kampányban tett ígéretet, hogy nem lesz semmiféle adóemelés.

***

Handelsblatt: A magyar politikusokat meglepte a pénzpiacok kemény reagálása – MTI-Galamus

A másik német üzleti napilap, a Handelsblatt ugyancsak bécsi tudósításában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány lefújta a riadót. "Először pánikot keltett a pénzpiacokon és államcsődről beszélt, most pedig hirtelen minden csak félig olyan rossz" - hangoztatta Stefan Menzel, az újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója.
A tudósító felidézte az elmúlt hét végén a Fidesz vezető politikusai részéről elhangzott, a görögországihoz hasonló helyzet bekövetkezésével fenyegető nyilatkozatokat, amelyek - mint írta - ahhoz vezettek, hogy a forint erőteljesen veszített az euróval és a svájci frankkal szembeni árfolyam-értékéből. A Handelsblatt értékelése szerint a magyar politikusokat meglepte a pénzpiacok kemény reagálása.

***

Die Welt: A kormány nyilatkozataival "sok porcelánt" zúzott szét – MTI-Galamus

Az ugyancsak konzervatív Die Welt a hétvégi eseményekről beszámolva elemzőket idézett, akik üdvözölték, hogy a kormány az eredetileg tervezett 3,8 százalékos hiánycél betartására törekszik. Elemzők szerint mindez megnyugtathatja a pénzpiacokat. A kormány azonban nyilatkozataival "sok porcelánt" zúzott szét, és keményen kell dolgoznia annak érdekében, hogy visszanyerje az elveszített bizalmat - fogalmaztak a Die Welt által idézett elemzők.

***

Sme: Kártyavárként összeomló gazdaságpolitika – MTI-Galamus

Valóban nem szokásos, hogy egy kormány gazdaságpolitikája már hivatalba lépésének első hetében kártyavárként omoljon össze. Különösen vicces, ha ez a dolog egy olyan párttal történik meg, amelynek kétharmados többsége van a parlamentben, és amely egy hónapig abban a hitben élt, hogy azt csinál, amit akar - írja a Sme című liberális szlovák napilap hétfőn.
"Egy ilyen, a valóság kemény falába való ütközést él át most Magyarországon Orbán és a Fidesz. Nem kell őket sajnálni, mert az, amit most oly nagy meglepetéssel megtapasztaltak, s józan ember már régen tudja: hogy a világ, a pénzpiacok, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió nem engedik meg nekik, hogy hazárdjátékot folytassanak a magyar költségvetéssel, ne tartsák be a tervezett 3,8 százalékos költségvetési deficitet és annak további csökkentését" - mutat rá az újság.
"Orbán úgy tért vissza Brüsszelből a Barrosóval folytatott tárgyalásokról, mint egy vert kutya, és a kilencvenes évek közepétől talán első ízben a mélyebb szerkezeti reformok szükségességéről kezdett beszélni. Alvezérei ugyanakkor majdnem tönkretették a forintot, mert folytatták a korábban elrendelt kommunikációt: elmagyarázni a választóknak, hogy elődeik katasztrofális helyzetben hagyták a költségvetést. Ellentétben minden normális kormány viselkedésével arról próbálták őket meggyőzni, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint a valóságban" - fejti ki a lap.

***

Román lapok: A magyarok maguk ássák saját sírgödrüket – MTI-Galamus

Az országos román napilapok legnagyobb része tényszerű tudósításokat, hírösszefoglalókat készített a magyarországi eseményekről, valamint az említett megnyilatkozásokkal kapcsolatos - immár ismert - véleményekről. Kommentáló elemnek csupán a címek tekinthetők. "Görögország után Magyarország rengeti meg ismét a pénzpiacokat", "A magyarok maguk ássák saját sírgödrüket azzal, hogy Görögországhoz hasonlítják magukat" - áll a Ziarul Financiar címében. Az Adevarul rövid tudósításának címe pedig: "A Fidesz blöffje megrendíti a forintot".
A Romania Libera úgy véli, hogy az erdélyi cégek és erdélyi magyar NGO-k (nem kormányzati szervezetek) lehetnek az első áldozatai annak, ha Magyarország csődbe jut. Az Adevarul egy bekezdésben kifejti: a fideszes politikusok nyilatkozatainak hátterében az áll, hogy a jelenlegi kormány képtelen betartani a választási kampányban elhangzott adócsökkentési ígéreteit, ugyanakkor szeretné enyhíteni a költségvetési megszorítások szigorát a szociális kiadások növelése érdekében.

***

Olli Rehn szerint Magyarország és Görögország nem összehasonlítható – MTI-Galamus

Rehn már a hét végén, a fejlődő és feltörekvő országokat tömörítő G20 csoportnak a dél-koreai Buszanban megtartott kétnapos miniszteri értekezlete után nyilatkozva elutasította az esetleges magyar államcsődről szóló kijelentéseket. Akkor azt is mondta, hogy Magyarország komoly haladást ért el pénzügyeinek konszolidálásában az utóbbi néhány évben. Bizalmát fejezte ki egyúttal, hogy Magyarország folytatja a fenntartható növekedés útját, "amelyre már rá is lépett".
Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn ugyancsak Luxemburgban kijelentette, hogy nem lát semmilyen aggodalomra okot adó jelet a magyar gazdasági helyzetre vonatkozóan.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!