rss      tw      fb
Keres

Londoni elemzések: hosszú időre leállhat a kamatcsökkentés

MTI 2010. június 7., hétfő 17:16

Magyarország problémái nem újak, ám az elmúlt napok kormányzati nyilatkozatai nyomán e problémák ismét a piac figyelmének középpontjába kerültek, ami tartósan magasabb kockázati felárakat és a magyarországi jegybanki kamatcsökkentési ciklus leállását okozhatja - áll vezető londoni befektetési és elemző házak hétfői értékeléseiben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői elemzése szerint "a kommunikációs baklövések sorozata hihetetlenül összezavarta a befektetőket", és bizonyos mértékig újrateremtette azt a pánikot, amely 2008 végére, 2009 elejére volt jellemző.

A ház szerint ez egyébként is rendkívül ideges kockázati környezetben "már egyértelműen sok volt a piacnak" mindaz, ami a múlt hét utolsó napjaiban a gazdaság állapotáról elhangzott. A svájci frank-forint árfolyam - amely a devizában eladósodott háztartások szempontjából a leginkább számít - "válságszint közelébe" ért, és gyakorlatilag minden egyes jelző, amelyet a magyar jegybank figyel, veszélyhelyzetet mutatva kezdett villogni - áll a Morgan Stanley hétfői elemzésében.

A cég szerint a Fidesz hangnemének változásával valószínűleg visszanyerhető az elszenvedett veszteségek egy része, ám a forint most már sebezhető marad, és az MNB-nek "nem lesz mersze" újabb kamatcsökkentést végrehajtani, amíg ilyen nagy a bizonytalanság. Ebben a helyzetben az enyhítési ciklus valószínűleg "meghatározatlan időre lefulladt", hacsak a kockázatvállalási hajlandóság nem javul számottevően.

A magyar jegybank esetleges intervenciójáról a Morgan Stanley elemzői azt írták: a korábbi tapasztalatok szerint az árfolyamkilengések sebessége ebből a szempontból legalább annyira fontos, mint a tényleges árfolyamszint. "Bűvös számok" ugyan nincsenek, de a Morgan Stanley elemzőinek véleménye az, hogy az MNB 290 forintos euró felett próbálná megfogni az árfolyamot, különösen akkor, ha nagyon gyorsan e szint fölé gyengülne a forint.

A cég londoni szakértői szerint a kockázati háttér olyan nagy mértékben módosult az elmúlt időszakban, hogy az MNB valamelyik következő kamatdöntő ülésén valószínűleg feladja eddigi enyhítési alapállását, hacsak addig jelentős piaci hangulati javulás be nem következik.

Vész-kamatemelés - vagyis legalább egy százalékpontos szigorítás - valószínűtlen, ha a forint nem gyengül olyan hirtelen 300 fölé az euróval szemben, hogy abból egyértelműen a forint elleni rohamra lehetne következtetni - áll a Morgan Stanley hétfői londoni elemzésében.

A ház elemzői szerint arra a kérdésre, hogy a Fidesz először miért riasztotta meg a piacokat, és utána miért fújt ilyen gyorsan visszavonulót, az egyik lehetséges válasz az, hogy mindössze "hatalmas PR-katasztrófa" történt, "ügyetlen kísérlet" az előző kormány lejáratására, és ennek "ronda mellékhatása magával ragadta a forinteszközöket és a piacokat".

A UBS bankcsoport hétfői londoni elemzése szerint a piac a történtek után magasabb kockázati prémiumokat fog követelni a magyarországi befektetésekre, és "nagyon érzékeny marad bármilyen további kommunikációs hibára".

A ház szerint Magyarország problémái nem újak, de a múlt heti nyilatkozatok nyomán e problémák a piac figyelmének középpontjába kerültek. E "kommunikációs kudarc" Magyarországot olyan helyzetbe is sodorhatta volna, amelyben a piac már nem hajlandó a bizalom jóhiszemű megelőlegezésére. Ahelyett, hogy egy kihívásokkal teli időszakban hatékonyan és világosan kommunikált volna a piaccal, a magyar kormány rossz szóhasználatával azt érte el, hogy a szélesebb piaci közvélemény Magyarországot magát kezdte kihívásnak tekinteni - fogalmaznak a UBS londoni elemzői.

A cég szerint a forint meggyengülését sok család már júniusban érezni fogja a magasabb törlesztési részletek formájában.

A pénzügyi stabilitás szempontjából még a jelenlegi törlesztési szintek sem aggasztók, ám sok háztartás egyéni pénzügyi mérlegét még inkább megterhelhetik - áll a UBS hétfői londoni elemzésében.

A cég szakértői szerint az MNB 295-300 forintos euró környékén hajtana végre devizapiaci intervenciót. Abban a "hipotetikus helyzetben", ha a kormány folytatná a kedvezőtlen kommunikációt, vagy - még rosszabb esetben - bejelentené, hogy nem kívánja tartani magát az IMF/EU-program feltételeihez, egy ilyen intervenciónak egyáltalán semmilyen hatása nem lenne, ám a UBS elemzői szerint e változat bekövetkezte nem várható.

A ház szerint ugyanakkor a múlt heti nyilatkozatok tartósabban védekező alapállásra késztetik a befektetőket.

A Royal Bank of Scotland (RBS) értékelése szerint miután néhány "megfontolatlan" megjegyzéssel sikerült még a világpiac egy részét is dugóhúzóba sodorni, a hétvégén már a rend valamely helyreállásának jelei mutatkoztak.

A ház szerint valószínűleg a friss kormányzati tapasztalat hiánya magyarázza, hogy a Fidesz először nem értette meg, mennyire zavaróan hangzottak a külföldi befektetői hallgatóság számára a múlt heti kijelentések.

Az RBS Görögország múltjának ismeretében "egyértelműen zavarónak" nevezte, hogy Fidesz megpróbálta megkérdőjelezni az eddigi költségvetési adatok pontosságát.

A Fidesz a kormányzati átvétel idején még talán reménykedett abban, hogy az EU és az IMF enged valamennyi lazítási mozgásteret Magyarországnak, Orbán Viktor azonban Brüsszelben ehhez "csekély támogatást" kapott. Az EU ugyanis éppen kétségbeesetten igyekszik fenntartani az euróövezet hitelességét, költségvetési fegyelemre kényszerítve például Görögországot, így valószínűsíthetően vonakodik még a költségvetési engedékenység látszatától is más országok esetében, bármennyire megérdemelt legyen is ez - áll a Royal Bank of Scotland hétfői londoni elemzésében, amely kiemeli, hogy a magyar államháztartási hiány tavaly a görögországi szint harmada volt.