rss      tw      fb
Keres

Rehn szerint nem hasonló a görög és a magyar pénzügyi helyzet

MTI 2010. június 7., hétfő 20:00

Nem hasonlítható össze Görögország és Magyarország pénzügyi helyzete - hangsúlyozta hétfőn Luxembourgban az Európai Bizottság pénzügyi felelőse, Olli Rehn.

A finn biztos az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozója előtt határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre: elképzelhető-e, hogy a magyar helyzet a göröghöz hasonlóan alakuljon.

Rehn már a hét végén, a fejlődő és feltörekvő országokat tömörítő G20 csoportnak a dél-koreai Buszanban megtartott kétnapos miniszteri értekezlete után nyilatkozva elutasította az esetleges magyar államcsődről szóló kijelentéseket. Akkor azt is mondta, hogy Magyarország komoly haladást ért el pénzügyeinek konszolidálásában az utóbbi néhány évben. Bizalmát fejezte ki egyúttal, hogy Magyarország folytatja a fenntartható növekedés útját, "amelyre már rá is lépett".

A biztos megismételte, hogy az elmúlt évek konszolidációjának köszönhetően most nagyobb a bizalom a magyar reálgazdaság iránt. Úgy vélte, csődről beszélni jelenleg erős túlzás.

A nemzetközi sajtóban idézett elemzők az elmúlt napokban a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmakat említették a nemzetközi pénzügyi piacok idegességének egyik újabb okaként. Az aggodalmakat pedig - mint jelezték - az váltotta ki, hogy a múlt hét utolsó napjaiban több magyar nyilatkozat is a pénzügyi helyzet súlyosságára utalt.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn ugyancsak Luxemburgban kijelentette, hogy nem lát semmilyen aggodalomra okot adó jelet a magyar gazdasági helyzetre vonatkozóan. Bizonyosságát fejezte ki, hogy az új kormány "azt fogja tenni, amit tennie kell".

Leszögezte: ha ilyen igény felmerül, az IMF kész egyeztetni a kabinettel, már az augusztusra tervezett, a nemzetközi hitelcsomaggal kapcsolatban esedékes tárgyalások előtt.

Olli Rehn EU-biztos nyilatkozatának másik részében aggodalmát fejezte ki az euró árfolyamának gyors romlása miatt. Mint fogalmazott, nem elsősorban a közös valuta jelenlegi szintjét tartja nyugtalanítónak, hanem a csökkenés mértékét. Jelezte azt is, hogy egyetért ebben a témában Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport elnökével.

Juncker egy múlt hét végi rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy nem tartja aggasztónak az euró jelenlegi nemzetközi árfolyamát. Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfői találkozója előtt pedig a luxembourgi kormányfő kijelentette: egyáltalán nem lát semmi problémát Magyarországgal kapcsolatban.

"Csak azt a problémát látom, hogy a magyarországi politikusok túl sokat beszélnek" - tette hozzá Juncker.

A miniszteri találkozó előtt Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter szintén azt mondta az újságíróknak, hogy Magyarország adóssághelyzete nem jelent veszélyt az eurózónára nézve.

Több nyilatkozó nyomatékosan rámutatott arra, hogy Magyarország nem tartozik az euróövezethez.