rss      tw      fb
Keres

A Die Presse a magyar gazdasági helyzetről

MTI 2010. június 7., hétfő 13:53

Lejtőre küldték a tőzsdéket, a forintot és az eurót magyar politikusok utalásai arról, hogy Magyarország a csőd szélén áll - írta hétfői számában a Die Presse című osztrák napilap.

A "Mennyire van csődben Magyarország valójában?" című elemzésében a konzervatív Die Presse ismerteti Kósa Lajos múlt heti kijelentéseit az államháztartási hiány várható mértékéről és a közvetlen államcsőd elkerülésének szükségességéről, majd rámutat: a piacok idegesen reagáltak világszerte. Nem csupán a forint gyengült, hanem az euró is, amely négy év óta először 1,20 dollár alá süllyedt. A vezető tőzsdemutatók is jelentősen gyengültek, például a Wall Streeten a DJIA index február óta a legalacsonyabb értéket érte el - írta az osztrák lap.

Azóta a piacok megnyugtatásán fáradozik többek között Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa, aki hangsúlyozta, hogy a csődről szóló kijelentések túlzóak, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár pedig a hét végén bejelentette, hogy tartható a 3,8 százalékos hiánycél - ismertette a Die Presse.

A lap szerint a piaci bonyodalmakat okozó kijelentések túlzóak és szerencsétlenül fogalmazottak voltak. Az ügy háttérben a kormányváltás áll; a nehéz gazdasági helyzet hangsúlyozása a választási ígéretekre vonatkozó várakozások hűtését szolgálja - írta a Die Presse.

A lap emlékeztetett: 2008 őszén valóban csőd közeli helyzetben volt Magyarország, és csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank 20 milliárd eurós hitelcsomagjával lehetett megmenteni, majd kemény megszorítások következtek. A csomag hatott, Magyarország teljesítette a hitelkeret igénybe vételének szigorú feltételeit, és az utolsó részleteket már nem is kellett lehívni. A kormányváltás után Orbán Viktor új miniszterelnök beharangozta, hogy tárgyalni kíván az IMF-fel a törlesztési futamidő meghosszabbításáról és egy magasabb hiánycél engedélyezéséről, a hitelezők azonban továbbra is takarékoskodást várnak el Magyarországtól - írta a Die Presse.

Elemzése végén a lap rámutat: az adósságtörlesztés lehetséges leállásáról szóló kijelentések túlzóak voltak ugyan, egy kellemetlen következményük azonban máris van: a forint gyengült az euróval és a svájci frankkal szemben, ami devizahitelesek százezreinek okoz fejtörést.