rss      tw      fb
Keres

Német lapok a magyar gazdasági, illetve pénzügyi helyzetről

MTI 2010. június 7., hétfő 12:02

Magyarország megnyugtatja a piacokat, A magyar kormány lefújja a riadót, Magyarország el akarja oszlatni a fizetőképességgel kapcsolatos kételyeket - ilyen és hasonló címekkel számoltak be a hétfői német lapok a magyar gazdasági, illetve pénzügyi helyzettel kapcsolatos hétvégi nyilatkozatokról.

A Financial Times Deutschland bécsi tudósítása szerint a magyar kormány azon fáradozik, hogy eloszlassa az államcsőd lehetőségével kapcsolatban felmerült aggodalmakat. Az tekintélyes német üzleti napilap beszámolt arról, hogy a pénzügyek felülvizsgálatáért felelős Varga Mihály államtitkár a fenyegető fizetésképtelenséggel kapcsolatban a kormány képviselői részéről elhangzott nyilatkozatokat "szerencsétlennek és eltúlzottnak" nevezte. Az újság idézte Varga Mihályt, aki szerint a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt tartani lehessen.

A lap emlékeztetett arra, hogy magyar kormányképviselők az elmúlt héten a pénzpiacokat olyan kijelentésekkel sokkolták, amelyek szerint a kelet-európai országban a görögországi pénzügyi válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki. A forint ezt követően 8 százalékot veszített az euróval szembeni értékéből, az euró árfolyama pedig a dollárral szemben négyéves mélypontra zuhant.

Az újság szerint ezt követően a Magyar Nemzeti Bank is igyekezett mérsékelni a nyilatkozatok okozta károkat. Az ország pénzügyi helyzete nincs veszélyben,a gazdaság az elmúlt hónapokban jelentősen javult - hangoztatták a nemzeti bank képviselői, akik 4,5 százalékos új adósságot jósoltak.

A Financial Times Deutschland szerint megfigyelők a magasabb deficitre vonatkozó kormányzati becsléseket a közelmúltban bekövetkezett hatalomváltásra vezetik vissza. Úgy vélekedtek, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasai tudatosan festették sötétebbre a helyzetet, csakhogy ne kelljen betartaniuk azt a választási kampányban tett ígéretet, hogy nem lesz semmiféle adóemelés.

A másik német üzleti napilap, a Handelsblatt ugyancsak bécsi tudósításában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány lefújta a riadót. "Először pánikot keltett a pénzpiacokon és államcsődről beszélt, most pedig hirtelen minden csak félig olyan rossz" - hangoztatta Stefan Menzel, az újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója.

A tudósító felidézte az elmúlt hét végén a Fidesz vezető politikusai részéről elhangzott, a görögországihoz hasonló helyzet bekövetkezésével fenyegető nyilatkozatokat, amelyek - mint írta - ahhoz vezettek, hogy a forint erőteljesen veszített az euróval és a svájci frankkal szembeni árfolyam-értékéből. A Handelsblatt értékelése szerint a magyar politikusokat meglepte a pénzpiacok kemény reagálása. Az újság ezzel összefüggésben idézte Varga Mihályt, aki szerint "a helyzet konszolidálódott."

A Handelsblatt ugyancsak megfigyelőket idézett, akik azt a nézetet fogalmazták meg: a lehetséges államcsődre vonatkozó figyelmeztetések mindenekelőtt a hazai lakosságnak és kevésbé a nemzetközi pénzpiacoknak szóltak. "A kormánypárt a magyarokat újabb elvonásokra akarja felkészíteni" - nyilatkozta az újságnak Török Zoltán, a budapesti Raffeisen Bank képviselője.

A lap ugyanakkor beszámolt arról is, hogy amerikai pénzügyi intézetek megnyugtató állásfoglalásokat fogalmaztak meg. Így a Moody's hitelminősítő intézet, valamint a Goldman Sachs beruházási bank túlzottnak nevezte, hogy Magyarországon egy görögországihoz hasonló helyzet fenyegethetne.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap szintén úgy fogalmazott, hogy a kezdeti nyilatkozatok után Magyarország el akarja oszlatni a fizetőképességével kapcsolatban felmerült kételyeket. A lap bécsi tudósítója szerint a nemzetközi pénzpiacok ideges reagálását követően a magyar kormány a hét végén a "kárelhárításra" törekedett.

Az újság idézte az Európai Bizottság pénzügyi biztosát, Olli Rehnt is, aki egy szöuli tanácskozáson arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország már jelentős előrelépést ért el az állami pénzügyek konszolidálásában. Rehn - mint a lap írta - a fenyegető fizetésképtelenséggel kapcsolatos spekulációkat eltúlzottnak nevezte. Az újság banki elemzőket is idézett, akik a Görögországgal való összehasonlítást "értelmetlennek" tartották.

Az ugyancsak konzervatív Die Welt a hétvégi eseményekről beszámolva elemzőket idézett, akik üdvözölték, hogy a kormány az eredetileg tervezett 3,8 százalékos hiánycél betartására törekszik. Elemzők szerint mindez megnyugtathatja a pénzpiacokat. A kormány azonban nyilatkozataival "sok porcelánt" zúzott szét, és keményen kell dolgoznia annak érdekében, hogy visszanyerje az elveszített bizalmat - fogalmaztak a Die Welt által idézett elemzők.