rss      tw      fb
Keres

Román lapok a magyar gazdasági helyzetről szóló nyilatkozatokról

MTI 2010. június 7., hétfő 11:31

A romániai sajtó hétfőn kommentáló címekkel tudósított a fideszes politikusok magyar gazdasági helyzetről tett kijelentéseiről.

Az országos román napilapok legnagyobb része tényszerű tudósításokat, hírösszefoglalókat készített a magyarországi eseményekről, valamint az említett megnyilatkozásokkal kapcsolatos - immár ismert - véleményekről. Kommentáló elemnek csupán a címek tekinthetők. "Görögország után Magyarország rengeti meg ismét a pénzpiacokat", "A magyarok maguk ássák saját sírgödrüket azzal, hogy Görögországhoz hasonlítják magukat" - áll a Ziarul Financiar címében. Az Adevarul rövid tudósításának címe pedig: "A Fidesz blöffje megrendíti a forintot".

A Romania Libera úgy véli, hogy az erdélyi cégek és erdélyi magyar NGO-k (nem kormányzati szervezetek) lehetnek az első áldozatai annak, ha Magyarország csődbe jut. Az Adevarul egy bekezdésben kifejti: a fideszes politikusok nyilatkozatainak hátterében az áll, hogy a jelenlegi kormány képtelen betartani a választási kampányban elhangzott adócsökkentési ígéreteit, ugyanakkor szeretné enyhíteni a költségvetési megszorítások szigorát a szociális kiadások növelése érdekében.

A Gandul külön kommentárban fejtegeti: míg Gyurcsány Ferenc annak idején beismerte, hogy hazudott "éjjel és nappal", addig Kósa Lajos őszintébb akart lenni annál, mint amit egy politikustól bárki is elvárhat. A cikk szerzője szerint azonban ez az őszinteség nagyon is haszontalannak, sőt károsnak bizonyult. Még ha igaz is lenne, akkor sem válik egyetlen adósnak a hasznára, ha világgá kürtöli, hogy "csekély az esélye" a küszöbönálló fizetésképtelenség elkerülésére. "Az effajta túlzott őszinteség ugyanolyan károsnak bizonyulhat az új kormány számára, mint amilyen károsnak bizonyultak Gyurcsány számára az éjjel és nappal elhangzott hazugságok" - írja a Gandul kommentátora.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői vezércikkében úgy vélekedik: az Amerikáig visszhangzó és európai nemzeti valutákat is megingató kétes nyilatkozatok nyomán mélyrepülésben a forint, ami akkor is gond, ha államcsőd éppen nem fenyeget. A győztes választások után a Fidesz erőteljesen nyomta meg a "nehéz örökség" önigazoló szólamát, ám kompetencia és valóságérzék hiányában szavazóinak túlbiztosított hűsége sem elég a helyzet megmentésére - írja a szerző.