rss      tw      fb
Keres

„Kontárok Magyarországon”: a világ a Fidesz-kormány felelőtlenségéről – dokumentum

Részletek a 2010. június 7-ei (hétfő) délelőtti értékelésekből


Financial Times
: Kontárok Magyarországon – portfolio.hu, MTI-Galamus

Kontárok Magyarországon - ezzel a címmel kommentálta a Financial Times a magyarországi események hétvégi összefoglaló cikkét. A világsajtót bejárt magyarországi történet végére a neves lap megjegyzi, mindez leckeként kell szolgáljon az új kormány számára, a jegybankelnök, Simor András eltávolítását a piac nem fogja tolerálni.
Mindeközben már a világhíres "jósprofesszor", a 2008-ban kirobbant válságot elsőként előre jelző Nouriel Roubini is Magyarországgal foglalkozik, "Magyarország magának okozhatta a bajt, súlyosbítva az ország pénzügyi helyzetét".
"A várakozások kezelésének ezen ostoba művelete" nyomán zuhanni kezdett a forint, a magyar adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása több mint 100 bázispontos megugrással 425 bázispontig szökött fel, és a globális befektetési termékek értéke "ezermilliárdokkal esett. Hoppá." - áll a Financial Times kommentárrovatában közölt, maró hangvételű írásban.

***

A Kommerszant Kósa Lajos és Szijjártó Péter kijelentéseiről – MTI-Galamus

Az új magyar kormány vezetőinek óvatlan kijelentései összekuszálták az európai pénzpiacokat a Kommerszant, orosz politikai-gazdasági lap szerint, amely "Magyarország bevonta az eurót a pártpolitikai harcba" címmel közölt cikket az euró újabb megingását előidéző magyarországi kijelentésekről.
A lap tudósítója, Fjodor Lukjanov ismertette Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivőjének kijelentéseit, megjegyezve, hogy mindez az Orbán-kormány első hetében történt. "A piacok ezt majdhogynem a közvélemény magyar államadósság törlesztésében várható összeomlásra való felkészítéseként értékelték, és azonnal reagáltak" - írta a szerző.
"Pedig kezdettől fogva világos volt, hogy a magyar politikusoknak az euró és a tőzsdei indexek zuhanását előidéző kijelentéseiben az ellenféllel szembeni, nem kis propagandisztikus hevesség volt, amely még a nemrégiben tartott választásokból maradt vissza. Valójában ilyen jelentős eltérések nem lehetnek a magyar költségvetésben, amelynek végrehajtását az egész elmúlt évben szigorúan ellenőrizte a Nemzetközi Valutaalap és az EU, amelyek 25 milliárd euró hitelt adtak az adósságok törlesztésére, s mindennek következtében a költségvetés hiánya 3,5 százalékra csökkent, vagyis ma közel a legjobb az EU-ban. Mindezért Bajnai Gordon kormánya nem egyszer kapott jó osztályzatokat Brüsszelben, és a pénzügyek rendbe hozása nyomán bizonyos gazdasági növekedés is mutatkozott az első negyedévben.”

***

The Wall Street Journal Europe: Teljességgel félrevezetőek a magas deficitveszélyről szóló állítások – MTI-Galamus

Teljességgel félrevezetőek azok az állítások, amelyek szerint drámaian magas szintre növekedhet a magyar költségvetési hiány - írta hétfői számában a The Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető napilapja európai kiadása (WSJE), egy meg nem nevezett "nemzetközi tisztségviselőre" hivatkozva, aki a lap szerint jól ismeri a magyar büdzsé helyzetét, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) és az EU-val folytatott megbeszélések tartalmát.
"Semmi drámai" - fogalmazott a tisztségviselő, aki szerint az IMF- és az EU-program "mindeddig sínen van". A lap megjegyezte, hogy idén már nem is kellett igénybe venni az IMF és az EU részéről rendelkezésre álló hitelkeretet.

***

The New York Times: Magyarország nem Görögország – MTI-Galamus

Magyarország, az összehasonlítások ellenére, nem Görögország - állapította meg a The New York Times online kiadásában. A számok nem erről tanúskodnak - olvasható a tekintélyes amerikai napilap Londonból keltezett vasárnapi cikkében.
A magyar költségvetési hiány nagyjából fele a görögnek. Az euróövezeten kívül fekszik, így nyomás esetén, devizája, a forint leértékelésével lendíthet az exporton. Legfőképpen pedig egy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támogatott gazdasági átalakítás közepén van, szükség esetén további 2 milliárd dollárt hívhat le.
Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy magas rangú magyar tisztviselők "politikai töltetű nyilatkozatai" nyomán mély zuhanás történjen a világ pénzügyi piacain pénteken - írta a szerző.

***

A Vedomosztyi Kósa és Szijjártó kijelentéseiről – MTI-Galamus

A magyar kormányfő szóvivőjének az esetleges államcsődről tett pénteki megjegyzései lenyomták a helyi piacokat és meggyengítették az eurót - írja a Vedomosztyi című tekintélyes orosz üzleti lap, amely "Az összeomlás kiesik a szekrényből" címmel ismertette hétfőn Kósa Lajos és Szijjártó Péter kijelentéseit.
A Vedomosztyi a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Barclays Capital egy fejlődő piacokkal foglalkozó szakértőjét idézte, aki azt mondta: "Magyarországon a helyzet valójában nem olyan rossz, de ha a kormányból valaki ilyesmiket mond, az direkt meghívás arra, hogy mindenki esésre játsszon".
Elég volt kijelenteni, hogy a magyar gazdaság helyzete igen nehéz, még az összeomlás sem kizárt, és a görög problémák után még éppen csak fellélegző euró újra lecsúszott.
„Az orosz fül, ha értene magyarul, most könnyen tudna orientálódni a magyar politikában: a beszédekben folyton szerepel az ,,oligarcha” szidalom, az országban - az olvasó nem fogja elhinni - megjelentek nemzeti programok és éppen a múlt héten Magyarországon első ízben ünnepelték meg a Nemzeti Egység napját. De a gazdasági problémákat, mint tudjuk, az említettek közül semelyik sem oldja meg" - írta a szerző a hasonló orosz jelenségekre utalva.

***

A Barclay’s a CNBC-n: Nehéz helyzetben van Magyarország – portfolio.hu

Újra kivonult a CNBC stábja Magyarországra, a téma várhatóan egész nap az újabb magyar hitelességi válság lesz, több politikus és független szakértő megszólal majd.
Számos makrogazdasági mutató alapján azt lehet mondani, hogy Magyarország nem Görögország - ezt közvetítette a budapesti Kossuth térről a CNBC riportere és a londoni stúdióból is ezt hangsúlyozta Agata Urbanska is. Az ING Wholeale Banking elemzője szerint Magyarországnak van ereje meggyőzni a piacokat arról, hogy mi más helyzetben vagyunk, elég csak a többletes folyó fizetési mérlegre, illetve a már növekedő GDP-re gondolni.
Az ING Wholeale Banking szakértője emlékeztetett arra, hogy Magyarország már 2004 óta az Európai Unió túlzott deficit eljárása alatt áll, ezért érthető, hogy az unió miért szigorú velünk, ha az államháztartási hiánycélokról van szó. Agata reményét fejezte ki, hogy nem fog 300-ig gyengülni a forint az euróval szemben, de nem zárta ki azt a forgatókönyvet, hogy a Magyar Nemzeti Bank a forint védelmében esetleg kamatot emel.
A londoni szakértő szerint fontos "felébresztő üzenetet" kapott a piaci reakciók alapján is az új kormány és most inkább a hitelességet kell újraépíteni, mint az előző kormány tevékenységének bírálatát kell folytatni.

***

Roubini a Bloomberg Businessweeknek: a magyar kormány új megszorításokra készül – MTI-Galamus

A magyar kormány talán azért túlozza el az ország pénzügyi nehézségeit, hogy új megszorító intézkedésekre készítse fel az ország társadalmát - idézte Nouriel Roubini neves amerikai közgazdászt a Bloomberg Businessweek üzleti magazin.
"Az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű" - mondta riportereknek a világhírű New York-i egyetemi professzor, aki megjövendölte a 2008-as globális pénzügyi válságot.
Az üzleti magazin emlékeztetett: vezető magyar tisztviselőknek az ország nehéz gazdasági helyzetéről tett megjegyzései olyan aggodalmat keltettek, hogy az európai adósságválság átterjedhet Közép-Európára. Emiatt meggyengült az euró, és a magyar deviza 12 hónapos mélységbe süllyedt, a hitelfelvételi költségek pedig 2008 októbere óta a legmagasabb szintre nőttek.
Roubini szerint Magyarország talán önmagának okozott problémát. Azt mondta, a magyar vezetők súlyosbítottak az ország pénzügyi helyzetén, "az új kormány hatalomra került, és megpróbálta az előző kormány hibáztatni".

***

Csökkenéssel nyitott a nyugat-európai tőzsde – MTI-Galamus

Visszaeséssel nyitottak hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdék, az euró 1,19 dollár alá gyengült, a nyugati féltekén irányadó WTI kőolajfajta hordónkénti ára pedig 70 dollár alá csökkent. A tőzsdék a csalódást keltő pénteki, amerikai foglalkoztatási adat miatt, és a magyarországi helyzet körüli aggodalmak hatására csökkentek. A térség piacainak teljesítményét összefoglalóan kifejező FTSEurofirst-300-as index 1,2 százalékkal 986,93 pontra esett nyitáskor.
A csalódást keltő amerikai foglalkoztatási adat és a magyar helyzet miatti félelmek a kőolajpiacon is hatottak. A nyugat-európai tőzsdenyitáskor a WTI olajfajta hordónkénti ára 2 dollárral 69,51 dollárra csökkent, míg a Brent típus ára 24 centtel 71,85 dollárra csökkent.

***

Ázsiában vaskos mínuszt hoztak a magyar hírek – Origo

Az ázsiai piacok eséssel zártak hétfőn - a Yahoo Finance szerint az amerikai munkaerő-piaci adatok magyar csődveszély miatt. A lap írása szerint az európai adósságválság kiterjedt Magyarországra, viszont az ázsiai tőzsdéknek még nem volt idejük a pénteki esésekre reagálni, mivel az ottani kereskedés megelőzi az európai és amerikai piacnyitást.
Az eladási hullám a Yahoo szerint azért indult be, mert az ázsiai befektetők megijedtek, hogy az európai adósságválság kiterjedhet Magyarországra is. A lap a magyar kormányhivatalnokok bejelentésére hivatkozik, amely szerint az ország görög típusú pénzügyi válságba kerülhet.
A hírre az euró zuhant a dollárral szemben, mivel a magyar hírek sokkolták a befektetőket. A lap felidézi, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de saját valutával, amely a múlt héten 5 százalékot esett.

***

Kapcsolódó írások a Galamusban:

Mihancsik Zsófia: Elkezdődött

Lendvai L. Ferenc: Az igazság pillanata

Endrődi Gábor: Kóstoló


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!