rss      tw      fb
Keres

A Vedomosztyi Kósa és Szijjártó kijelentéseiről

MTI 2010. június 7., hétfő 10:49

A magyar kormányfő szóvivőjének az esetleges államcsődről tett pénteki megjegyzései lenyomták a helyi piacokat és meggyengítették az eurót - írja a Vedomosztyi című tekintélyes orosz üzleti lap, amely "Az összeomlás kiesik a szekrényből" címmel ismertette hétfőn Kósa Lajos és Szijjártó Péter kijelentéseit.

A Vedomosztyi a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Barclays Capital egy fejlődő piacokkal foglalkozó szakértőjét idézte, aki azt mondta: "Magyarországon a helyzet valójában nem olyan rossz, de ha a kormányból valaki ilyesmiket mond, az direkt meghívás arra, hogy mindenki esésre játsszon".

Idézik Nouriel Roubinit, a New York-i egyetem gazdaságtan professzorát is, aki azt mondta: "nem konstruktív nyilvánosan államcsődről beszélni. Ezzel az új kormány a pénzpolitika további keményedésére készíti fel az állampolgárokat".

A Vedomosztyi a kommentároknak szentelt oldalán, A hét embere című rovatban mutatta be Szijjártó Pétert, a kormányfő szóvivőjét.

A rövid írásban Kirill Haratjan rámutatott: Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője megmutatta, hogyan remeghet meg a világ egy szóvivő egyetlen szavától. Elég volt kijelenteni, hogy a magyar gazdaság helyzete igen nehéz, még az összeomlás sem kizárt, és a görög problémák után még éppen csak fellélegző euró újra lecsúszott. "Szijjártó természetesen nem csupán szóvivő, hanem ifjú politikus, 32 éves, szóvivővé történt kinevezése előtt a jelenleg kormányzó, jobboldali-centrista Fidesz párt ifjúsági szervezetének vezetője volt. Szenvedélyes harcosként lép fel minden ellen, ami szocialista. Áprilisban a Fidesz elsöprő választási győzelmet aratott, egyszerűen a szocialistákkal való elégedetlenség hullámán, lényegében nem javasolva kedvező gazdaságpolitikai programot. Az orosz fül, ha értene magyarul, most könnyen tudna orientálódni a magyar politikában: a beszédekben folyton szerepel az ,,oligarcha,, szidalom, az országban - az olvasó nem fogja elhinni - megjelentek nemzeti programok és éppen a múlt héten Magyarországon első ízben ünnepelték meg a Nemzeti Egység napját. De a gazdasági problémákat, mint tudjuk, az említettek közül semelyik sem oldja meg" - írta a szerző a hasonló orosz jelenségekre utalva.

"A Fidesz a választások előtt az adók csökkentését és a szociális juttatások rendezését ígérte. Máris világos, hogy az ígéreteket nem fogja tudni teljesíteni, erre valahogyan magyarázatot kell adni. Nincs biztosabb annál, mint az elődökre hivatkozni, s ezt tette Szijjártó, az eurónak pedig az újabb árfolyameséshez még ennél jóval csekélyebb lökés is elegendő lett volna. És akárhogyan is erősítgette Varga Mihály államtitkár, hogy a magyar gazdaság jóval erősebb, mint ahogyan Szijjártó bemutatta, már késő volt. Érdekes lesz követni az egy pillanat alatt világhírűvé vált sajtótitkár további karrierjét" - írta a szerző.