rss      tw      fb
Keres

Az igazság pillanata

Négy állítás, három nap leforgása alatt, péntektől vasárnapig:

1. sz. állítás: A 2010. évi költségvetés számai és a valós számok között nagyságrendi különbségek vannak, tehát a szocialista kormány éppúgy eltitkolta az adatokat, mint 2006-ban; a tervezett 3,8 százalékos hiány nem tartható. – 2. sz. állítás: Mint föntebb, de ennek ellenére a kormány akciótervet készít, hogy a 3,8 százalékos hiány mégis tartható legyen. – 3. sz. állítás: Mint föntebb, de a gazdasági helyzet konszolidált, a 3,8 százalékos hiány tartható. – 4. sz. állítás: Beigazolódott: a költségvetésben sok apró luk van!

Erre szokták azt mondani, hogy eljött az igazság pillanata. De mivel ez spanyol szólás, idézzünk inkább egy magyart: A hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.

Minderről a magát közszolgálatinak csúfoló magyar televízió vasárnap esti híradójában egyetlen szó sem hangzik el. (Azt követő hírmagazinjának napirendjeként is a következő témákat harangozza be: Trianon, árvíz, focivébé.) Részletesen ismerteti viszont az ún. elszámoltatás fontos föladatait. Eszerint meg kell vizsgálni különféle gyanús privatizációs ügyleteket, valamint a 2006-os adateltitkolást (amely ugyebár pontosan olyan volt, mint a mostani), valamint – sorrendben külön előrevéve – mindenféle offshore-ügyeket, különös tekintettel az adateltitkoló volt pénzügyminiszterre és az akadékoskodó jegybankelnökre.

A dolog természete folytán itt térben és időben is tágabb tere nyílik majd a föntebbiekhez hasonló állítás-sorozatoknak. De azért az igazság pillanata egyszer ezekben az ügyekben is el fog majd jönni.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!