rss      tw      fb
Keres

Grandiózus tervek, csak éppen semmi sem lesz belőlük

Legalábbis szerintem. Olvastam én már a Heti Válaszban arról, hogy Vlagyimir Putyin „rémálma” az, hogy egy szép napon Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke, mert akkor egy új oroszellenes cordon sanitaire fog létrejönni a Balti-tenger és az Adria között, amit eddig a magyar balliberális kormány ellenkezése miatt nem lehetett megvalósítani. De majd ha Orbán lesz a magyar miniszterelnök, akkor végre létrejön ez az övezet.

Hogy ez nem csak a Heti Válasz újságírójának volt a „rémálma”, biztosan tudhatjuk más fontos Fidesz-vezetőktől is. Orbán Viktor beszélt erről még első miniszterelnöksége idején, római útja alkalmával. 2008 szeptemberében pedig Kötcsén tartott előadásában „a közép-európai együttműködés kiépítésének szükségességéről” beszélt, „amely egy lengyel-magyar tengelyre épülve fontos gazdasági előrelépést jelenthetne az Európai Unión belül”.

Ez az észak-déli tengely eredetileg magába foglalta volna Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot és Horvátországot, de idén februárban Németh Zsolt már kihagyta Szlovákiát, helyette megemlítette Romániát.

Mire Orbán Viktor Varsóba érkezett, mindezen nagy tervekből már csak annyira futotta, hogy „az új magyar kormány számára és szándékai szerint a visegrádi országok (V4) együttműködése olyan kitüntetett kapcsolatrendszer, amelyet erősíteni szeretne.” Elég nehéz lehet, gondolom én, azt elfogadtatni a lengyelekkel, hogy „ezt az együttműködést nem gyengíthetik bilaterális nehézségek, konfliktusok sem.”

Ezek után kíváncsi leszek, hogy mi lesz egy másik „érdekes” tervből. Becsey Zsolt államtitkár szerint „új elem lesz a külgazdasági kapcsolatokban a Kárpát-medencei egységes fejlesztési övezet koncepciójának kidolgozása.”

Úgy látszik, hogy Orbán Viktor nem hajlandó feladni grandiózus elképzeléseit, hogy ő lesz az, aki átformálja Kelet-Európát, és Magyarország lesz megint a legfontosabb gazdasági és politikai tényező a Kárpát-medencében. Majd meglátjuk, hogy más országok, amelyek a Kárpátokon belül helyezkednek el részben vagy egészben, mit szólnak majd mindehhez.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!