rss      tw      fb
Keres

Elkezdődött

Hónapok óta ígérgetik – tegnap megkezdődött a Fidesz gazdasági kommunikációs háborúja. Az alábbiakban dokumentálom a nap eseményeit.
Először Kósa Lajos, Varga Mihály kijelentéseit, illetve Barroso és Orbán brüsszeli sajtótájékoztatóját és csak a vájtfülűek számára érthető nézeteltérését.
Ezt követően az azonnali következményeket: a forintárfolyam hirtelen zuhanását, a tőzsde negatív reakcióját és más következményeket.
Majd belföldi és külföldi gazdaságelemzők, devizakereskedők értékelését.

Ezt követően elolvashatják, hogyan tudósított a nap legfontosabb, a piacokat megrázó eseményéről az MTV napi háttérelemző műsora, Az Este, „a Magyar Televízió Pulitzer-emlékdíjas magazinja, amely nyolcadik éve mutatja, mi van a hírek hátterében.”

Két megjegyzést szeretnék előrebocsátani.

Az első megjegyzés egy szempont az olvasáshoz.
Ugyanis lehetetlen nem feltennünk a kérdést: miért csinálja ezt a Fidesz.
Két lehetséges válasz van.

Az egyik: mert igaz. Mert a Bajnai-kormány tényleg hazudott. Szijjártó Péternek van igaza, amikor azt mondja Az Este-interjúban: „Azt már mindenki tudja Magyarországról, hogy azok a számok, amiket az előző kormány a gazdaság jellemzőiként publikált, azok nem igazak. És mindenki azt várja, hogy akkor mondjuk meg, hogy a magyar gazdaság valós állapota valójában hogyan is néz ki.” Ez esetben viszont mindenki, a világ legtekintélyesebb, legfelkészültebb pénzügyi szervezeteit is beleértve, hülye, balek, pancser, komolytalan, alkalmatlan feladatának betöltésére. És hülyék, balekok, pancserek, komolytalan emberek és szervezetek gyülekezete a piac is. Ugyanis hosszú hónapok óta valamennyien az ellenkezőjét mondják annak, amit a Fidesz tegnap állított, és a piaci szereplők is ellentétes értelmű magatartást tanúsítanak. (Ahogy Németh Dávid, az ING Bank elemzője mondja a dokumentációban: „Kósa mai kijelentései szembe mennek az összes hivatalos gazdaságpolitikai megállapítással [pl. MNB inflációs jelentés, EU, IMF], illetve a piaci konszenzusokkal).” Ha a Fidesznek igaza van, a Bajnai-kormány a világ legtehetségesebb kormánya volt: példátlan sikerességgel verte át az egész világot.

A másik: nem igaz, amit a Fidesz mond. Magyarán hazudnak. Szervezetten, ha a Zuschlag-perben lennénk, azt mondanám: bűnszövetkezetben. De nem ott vagyunk, ezért azt mondom: „összehangolt kommunikációs stratégia” alapján. Ezt a kommunikációs stratégiát már ismerjük, volt vele dolgunk az elmúlt nyolc, különösen az elmúlt négy évben. Célja, immár nem ellenzékből, hanem a forradalmi nemzeti együttműködés kormányának pozíciójából ugyanaz: meg kell téveszteni egy egész országot. Szokott sikerülni. Egy baj van: hogy nem mérték fel, időközben pozíciót cseréltek. És kormányzati helyzetből minden manipulatív szavuk és adatuk azonnal vihart kavar országhatárokon túl is. Túlságosan hozzászoktak ahhoz, hogy Magyarországon következmények nélkül állíthatnak bármit. Akarnokok voltak mindig, időközben elbizakodottak is lettek. Megfeledkeztek arról, hogy a külföldi szervezetek, elemzők nem a Fidesz hitbizományai, nem a magyarországi pártszimpátiák alapján foglalnak állást a magyar gazdaság és politika vitakérdéseiben. Így aztán nem mérték fel azt sem, milyen azonnali, az emberek vékony pénztárcáját vastagon érintő hullámokat vetnek az egyébként megszokott hamis és felelőtlen kijelentéseik.

A csütörtöki nap csak az ország-világ ellen indított kommunikációs háború első pillanata volt. A nagyja még csak most következik. Meggyőződésem, hogy roppant érdekes fejlemények várnak még ránk. Ha tudnánk úgy szemlélni a saját életünket, mint a rovartanász a gombostűre tűzött hernyót, tán még örömünket is lelhetnénk abban, hogy első kézből tanulmányozhatjuk ezt a páratlan mechanizmust, ami a Fidesz kommunikációs stratégiája.

Első darabját már megcsodálhattuk csütörtökön este: Szijjártó Pétert Az Este műsorában. Érdemes összevetni mindazt, amit ő elmondott, a nap folyamán megismert tényekkel, reakciókkal és értelmezésekkel (vagyis a dokumentációval).

És itt jön a második megjegyzésem.

A közszolgálati televízió napi elemző háttérműsorának egy teljes délutánja volt rá, hogy a nap legfontosabb, legmegrázóbb, legkomolyabb következményekkel járó eseményeiről alapos és tárgyilagos tájékoztatást adjon a nézőknek. Lett volna honnan meríteni, hiszen ontották a híreket a hírportálok, az MTI. A Magyar Televízió elemző háttérműsorának stábjában ez a gondolat fel sem merült. Ők nyilván valamikor délelőtt elkészítették az Orbán varsói-brüsszeli látogatásáról szóló összeállításukat, és azt vetítették, ha törik, ha szakad. Akkor is, ha az euróárfolyam az egekbe szökik, a tőzsde meg esik. Így aztán, amikor a Szijjártó-beszélgetés – a felvezető filmösszeállítással szemben – váratlan fordulattal nem Orbán látogatásairól szólt, hanem a forint és a tőzsde megrendüléséről, az a néző, aki csütörtökön nem jutott hozzá, hogy híreket hallgasson, valószínűleg csak kapkodta a fejét, és fogalma sem volt, miről van szó. Az külön szépsége a dolognak, hogy nemcsak a nézőket nem tájékoztatták arról, ami nap közben történt, de láthatóan magának a műsorvezetőnek sem volt ideje rá, hogy tájékozódjon. Egyetlenegy olyan kérdést nem tett fel, amely Szijjártó Pétert a nap közbeni eseményekkel, reakciókkal szembesítette volna.

Ha a tájékozódás elmulasztásában vétkesek a műsor szerkesztői és vezetője, akkor azért, ha tudatos, netán utasításos elhallgatást követtek el, akkor azért kellene azonnal visszaadniuk a munkakönyvüket, és messzire távozniuk a szakmából, de azonnal.

A stáblista:
Műsorvezető: Nika György
Felelős szerkesztő: Schwajda Gergő
Vezető szerkesztő: Luigits Tamás
Hírigazgató: Élő Gábor

Az már csak hab a tortán, hogy Az este után Baló György műsora, a Kassza következett. Baló  így ismertette Az Este végén a műsor tartalmát, a forint, a tőzsde zuhanásának, a befektetők menekülésének, a világ értetlenségének estéjén: „Látták a Kassza eddigi adásait, vagy nem, ma este néhány percet mindegyikből megnézhetnek. Tizennégy műsorunkból kínálunk összesen hetvenöt perces vázlatot, nem azt mondom, hogy a Kassza legjobb, hanem legjellemzőbb részleteit. Vezető szakemberek nagy társadalmi témákról: korrupció, bíróságok, adók, nyugdíj, oktatás, foglalkoztatás, magyarok és cigányok együttélése, és további közös kihívásaink vázlata a Kasszában, fél tizenegykor.”

Érdekes időszaknak nézünk elébe.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!