rss      tw      fb
Keres

Egy beszéd, két összefoglaló

Érdemes összevetni azt a két összefoglalót Orbán Viktor Kossuth téri beszédéről, amelyek jelen pillanatban elérhetőek az interneten. Egyrészt ott van a hivatalos MTI-jelentés, másrészt az eseményről a Fidesz honlapján megjelent beszámoló. Ez utóbbit én a Hungarian Spectrumban „cenzúrázott” (expurgated) kiadásnak neveztem. Ugyanis már felületes olvasás alapján is kiderül, hogy bizonyos kényesebb kijelentések hiányoznak a Fidesz által kiadott összefoglalóból.

Haladjunk sorjában.

Az MTI szerint Orbán Viktor azt mondta, mindig hittek abban, hogy képesek lesznek egy teljesen új rendszert létrehozni, amelyben „a hazaszeretet az alkotmány első pontja”. Valami oknál fogva a Fidesz-verzióból ez hiányzik.

Az MTI összefoglalójában azt olvashatjuk, hogy Orbán Viktor „egy … azok közül, aki magyar, tehát nem keleti, nem nyugati, hanem magyar országot akart, amely a saját lábán áll, saját útját járja, és a saját tengelye körül forog”. Minderről egy szót sem lehet olvasni a Fidesz honlapján.

Az, ami nem hiányzik, jóval kevésbé sarkos megfogalmazást kap a Fidesz-imázs kifundálói kezében. Az MTI szerint Orbán Viktor Kossuth téri közösségről beszél, amelyet maga mellett és maga körül tudhat. Ez számomra azt jelenti, hogy Orbán közösséget vállal mindazzal, ami a Kossuth téren történt az utolsó nyolc évben. Fidesz-fogalmazásban mindez más értelmezést kap. Eszerint Orbán a téren összegyűlt emberek szerepéről beszél: „Innen indultunk nyolc évvel ezelőtt, és szerettem volna, ha a hosszú és keserves út végén együtt érkezünk be a célba.”

Lássuk, mi történik a kordonbontás-üggyel. Itt van az MTI összefoglaló erről szóló részlete. „Orbán Viktor szerint nem véletlenül vették körbe a teret azok, akik mindig is féltek a magyar nemzet egységétől; be akarták zárni a ’hely szellemét’, féltek tőle.” De „mi elbontottuk a kordonokat. Újra és újra nekifeszültünk, hol kézzel, hol népszavazással, aztán végül, idén áprilisban a magyar választók forradalmával végérvényesen lebontottuk őket”.

A Fidesz kommunikációs szakemberei ezt így írták át: „A miniszterelnök úgy látja, a Kossuth tér jelképes helye a nemzet összetartozásának, szabadságának, a nemzeti együttműködésnek. Nem véletlenül vették körbe kordonokkal sem. Azonban 'mi elbontottuk a kordonokat’.” Tehát szó sem esik a kézzel való képviselői nekifeszülésről, ami még a magyar bíróság szerint is szabálysértés volt, és nem tartották szükségesnek megemlíteni a népszavazást sem.

Ugyancsak szükségtelennek vélték megismételni azokat a szavakat, amelyek a magyarok nagyszerűségére utalnak. Ugyanis Orbán ezt mondta a kormány előtt álló munkával kapcsolatban: „Nekünk való, testhez álló feladat, mert mi tudjuk, mi magyarok különbek vagyunk annál, mint amilyennek ma mutatjuk magunkat, ez csak egy csúf fertőzés, idegen nyavalya, a kommunizmussal és a megszállással behurcolt váltóláz, ami eltorzította az igazi alkatunkat.”

Csak azt nem tudom, mit akarnak a Fidesz-kommunikátorok mindezzel elérni.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!