rss      tw      fb
Keres

Budapest számára a visegrádi országok együttműködése kitüntetett kapcsolatrendszer

MTI 2010. június 1., kedd 20:12

Az új magyar kormány számára és szándékai szerint a visegrádi országok (V4) együttműködése olyan kitüntetett kapcsolatrendszer, amelyet erősíteni szeretne, és ezt az együttműködést nem gyengíthetik bilaterális nehézségek, konfliktusok sem - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden délután a lengyel kollégájával, Donald Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten Varsóban.

A magyar miniszterelnök aznap érkezett első külföldi hivatalos látogatására Varsóba, kíséretében volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Orbán Viktort kora délután katonai tiszteletadással fogadták a lengyel miniszterelnöki hivatal előtt, majd négyszemközti tárgyalást folytatott lengyel kollégájával. A két küldöttség ezt követően plenáris tárgyalásra ült össze.

A tárgyalásokon, mint a sajtóértekezleten elhangzott, elsősorban a V4-es együttműködés és a 2011-es magyar, majd lengyel EU-elnökség kapcsán kialakítandó különleges együttműködés témája volt terítéken.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a szoros V4-es együttműködésre továbbra is nagy szükség van. Ezért a következő időszakban a magyar kormány szándékai szerint ez egy különösen kitüntetett kapcsolatrendszer lesz, amelyet erősíteni kell, és amelyet nem befolyásolhatnak bilaterális nehézségek, konfliktusok sem.

Magyarország és Lengyelország arra készül, hogy 2011-ben, amikor az első félévben Budapest, a másodikban pedig Varsó tölti be az Európai Unió elnöki tisztségét, különleges együttműködést alakítanak ki - folytatta Orbán Viktor. "Azt szeretnénk, hogy amikor Magyarország az EU-elnökséget Lengyelországnak átadja, az ne felületesen történjen, bizonyos ügyek a lengyel EU-elnökség napirendjén is szerepeljenek, és így az egész évben kiemelt szerepet kapjanak" - mondta. Ez a "különleges duó" mintegy kiegészítené az EU elnöki tisztségében egymást váltó országok eddigi hármas együttműködését - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor dicsérte Lengyelország elmúlt években elért sikereit, gazdasági teljesítményét. Mint mondta, a lengyel gazdaság teljesítménye nélkül egész Európa gazdasága lehangolóbb képet mutatna. A lengyel sikerek nagy biztatást jelentenek Magyarország és egész Közép-Európa számára: azt jelzik, hogy nemcsak a régi EU-tagállamok, hanem ez a térség is lehet sikeres, képes költségvetését kordában tartani, gazdasági növekedést, prosperitást elérni.

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a lengyel árvízkárosult családoknak, és felajánlotta, hogy Magyarország ezekből a családokból idén nyáron több száz gyermeket fogadna a balatonőszödi kormányüdülőben, ahol - ezúttal nem állami vezetők - hanem lengyelországi árvízkárosultak gyermekei nyaralhatnak együtt magyar sorstársaikkal.

Donald Tusk gratulált Orbán Viktornak "egész Európában páratlan" választási sikeréhez, és meggyőződését fejezte ki, hogy a kétoldalú viszony ugyanolyan jó lesz, mint magyar kollégája első miniszterelnöksége idején. Kijelentette: Lengyelország hálásan fogadta azt a gesztust, hogy a magyar miniszterelnök első külföldi útja Varsóba vezetett. Tusk az egész Európai Unió számára jó példának nevezte a magyar-lengyel együttműködést, amelyet folytatni kell, ugyanúgy, ahogy a visegrádi együttműködést, különösen olyan területeken, mint a költségvetési vagy energiapolitika.

Orbán Viktor a Donald Tuskkal folytatott tárgyalás után megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd a szejmben fogadta őt Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő, házelnök, akivel mintegy félórás tárgyalást folytatott. Este Donald Tusk ad díszvacsorát magyar vendége tiszteletére.

Orbán Viktor szerdán reggel a tervek szerint Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnökével, a júniusi elnökválasztás egyik jelöltjével tárgyal, majd továbbutazik Brüsszelbe.

(FOTÓ)