rss      tw      fb
Keres

Csányi, a polip?Mivel mi magunk nem vagyunk nagy rádióhallgatók (így, királyi többesben), egy kedves Galamus-olvasó hívta fel a figyelmünket arra a beszélgetésre, amelyet Fiala János folytatott az olvasó szerint március 8-án, reggeli rádióműsorában Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel. Mivel a hangfelvételt is elküldte, szó szerint le tudtam írni a beszélgetés alábbi részletét:

Fiala János: – Ott tartunk tehát, hogy bankok…

Lázár János: – Egy-egy bank-konglomerátum születéséről az elmúlt húsz évben, hogy hogy jött létre egy magyarnak tűnő nagy bank, annak a vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot, erről kellene beszélni.

Fiala: – Most éppen arról a Csányi Sándorról beszélünk, aki először tett gesztust az önkormányzatoknak a tartozásaik átütemezése kapcsán? Róla beszélünk?

Lázár: – Biztatom az újságírókat, hogy vizsgálják meg, kiről is beszélünk, hogy vannak-e valódi gazdasági hatalmak ebben az országban. Ezt javasoltam volna Mong Attilának is, ha beszélhettem volna vele, de nem tehettem meg*. […] Az a borzasztó, tudod, hogy akik diktálni próbálnak az üzlet világából, a bankok világából, a telekommunikáció világából, a gazdasági csoportok világából, azokat senki nem választotta meg, maximum a részvényesek vagy a tulajdonosok. És azoknak diktálnak, akik mögött elvileg társadalmi legitimáció van, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ellenzéki vagy kormánypárti valaki. […] Nekem az a véleményem, hogy a gazdasági csoportoknak az ország érdekeit kellene szolgálni, és nem a politikai csoportoknak kellene a gazdasági csoportok érdekeit szolgálni.”

Hoppá!

Magyarnak tűnő nagy bank, amelynek vezetője polip módjára hálózza be az országot…

Akinek az OTP-n kívül eszébe jut bank, Csányi Sándoron kívül bankvezető, akire illik a leírás, az kérem, értesítsen!

De ha Lázár szerint egy idegen érdekeket szolgáló (csak magyarnak tűnő) bank élén Csányi hálózza be polip módjára az országot, gondolom, nagy számú gazdasági érdekeltségével, politikai kapcsolataival – és itt kiemelném Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatát –, sőt MLSZ-elnökségével, akkor valaminek történnie kellett, amiről nem értesültünk, s ami miatt Csányi Sándor kieshetett a fideszes pikszisből. Mit tett (vagy nem tett) vajon, hogy a Fidesz egyik vezető embere lepolipozhatja? Ez azért csúnyábbnak látszik, semmint hogy a Fidesz szokásos munkamegosztásos soktorkúságának a számlájára írhatnánk: Orbán nyíltan is, titokban is szereti Csányit (és viszont), Lázár meg azt mondja róla, amit a nép vélhetően hallani akar tőlük.


Fotó: MTI

Igaz, hogy tavaly szeptember 27-én Csányi csúnyát szólt az orbáni gazdaságpolitika és ideológiai uszítás egyik kulcseleméről („ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány saját magát győzi le”), de aztán idén január 17-én társelnökként megalakította az – Orbán Európát elhagyó politikája szempontjából bizonyára kulcsszerepet betöltő – Kínai-Magyar Üzleti Tanácsot, február 7-én meg nagyon is ott ült (Széles Gáborral és Demján Sándorral együtt) a Millenáris Parkban, hogy meghallgassa Orbán évértékelőjét.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy Lázár valószínűleg tévedett: ha polip, Orbánnal együtt az.

(Mihancsik Zsófia)

________________

* Gondolom, ez utalás lehet Mong Attila írására: Lázár és a maffiózókHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!