rss      tw      fb
Keres

Niedermüller Péternek a baloldali rasszizmusról – Amerikából
Niedermüller Péter írásában azzal vádolja a magyar konzervatív jobboldalt, hogy „képtelenek kimondani, hogy a cigányellenességgel, a rasszizmussal, az antiszemitizmussal, a szélsőjobboldali, újfasiszta ideológiával való közös szembefordulás az igazi nemzeti ügy – annak kellene lennie”. Sok amerikait meglep ez, mert itt a polgári oldal a rasszizmus elleni harc frontvonalában van, Martin Luther King polgárjogi harcos, vallásos, konzervatív republikánus volt, nem is beszélve a rabszolgák felszabadítását szorgalmazó Lincolnról. A rasszizmus elleni fellépés az amerikaiak számára a polgári tisztesség egyik elengedhetetlen alapeleme.

Azt is írja, hogy „a hazai jobboldal már csak azért sem mondja és teszi ezt, mert különböző szálakon hosszú évek óta összefonódik a szélsőjobbal. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kormánypárti képviselők újfasiszták lennének, de hogy vannak köztük olyanok, akiktől nem áll messze a szélsőjobboldali szellemiség, azt jól tudjuk”.

Kesztyűs kézzel bánik Niedermüller a jobboldallal! Alcee Hastings amerikai képviselő 2009. február 17-én kijelentette: „Magyarországon a Fidesz tagjai együtt menetelnek a náci uniformisban masírozó szélsőséges szervezettel, a Magyar Gárdával.” (Tessék elolvasni, a mai napig megtalálható a kijelentés a weblapján.) Az afroamerikai Hastings nem csupán „mezei” demokrata kongresszusi képviselőként mondta ezt, hanem a Helsinki Bizottság társelnökeként. Szerinte a Fidesz soraiban fasiszták vannak! A Fidesz vezetői előtt nem ismeretlen ez a vélekedés, Martonyi külügyminiszter többször is találkozott Hastings úrral, de a találkozóiról mélységesen hallgatott.

Niedermüller a Fideszt vádolja akkor is, amikor azt írja, hogy az „nem tud és nem is akar szembenézni azzal a ténnyel, hogy a szélsőjobboldali ideológia számos eleme a magyar társadalom széles rétegeiben elfogadott, s egyáltalán nem korlátozódik a társadalom alsó rétegeire”. Én azt vártam, hogy Niedermüller végre kimondja, hogy a rasszizmus a magyar baloldal széles rétegeiben is elfogadott. Akadnak cigánygyűlölők és antiszemiták az MSZP-ben is, sőt valószínű, hogy még saját újonnan alapított pártjában is.

A Kanadába menekült Mohácsi Viktória megkapta a rangos olasz Premio Minerva díjat, Hillary Clintontól a Bátor Nők Nemzetközi Díját, a Foreign Policy című befolyásos szaklap, a német Spiegel hosszú interjúkat készített vele; Mohácsi nemzetközi politikai sztár, de Magyarországon több ezer fenyegető emailt kapott, és még liberális párttársai sem támogatták. A gerinces képviselőnő nem volt hajlandó 2009-ben a párt Európai Parlamenti jelöltlistáján szerepelni, amíg az SZDSZ-es polgármesterek fel nem számolják a szegregált iskolákat. Az ország közel húsz településén volt liberális polgármester, de közülük csak egyetlenegy, a kalocsai városvezető szüntette meg a roma gyerekek elkülönítését. Szégyen ez a javából, az egykori SZDSZ szégyene!

Valószínű, hogy Mohácsi politikai menedékjogot kap Kanadában, és ezzel nemcsak a magyar jobboldal rasszizmusa kerül majd reflektorfénybe, hanem az is, hogy a magyar liberálisok is eltűrik az intoleranciát.

Ideje ezen elgondolkozni, és őszintén beszélni róla.

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!