rss      tw      fb
Keres

A kettős állampolgárság támogatói nem erre gondoltak

Érdeklődéssel olvastam, hogy Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a magyar zsidó közösség éppen úgy mint az izraeli kormány örömmel fogadta a magyar parlament döntését a kettős állampolgárságról. És miért is? Mert „nem szabad elfelejteni, hogy a holokauszt és a II. világháború szörnyűségei miatt nagyon sok olyan ember kényszerült elhagyni a történelmi Magyarország területét, akik kötődtek a magyar kultúrához.” Hozzátette, hogy elsősorban Izraelben élnek nagyobb tömbben olyanok, akiknek felmenői a történelmi Magyarország területén éltek. Szerinte több százezer emberről van szó.

Ez valószínűleg így is van. Én is ismerek sok olyan zsidó származású magyart, akik Romániában születtek, és eddig nem vehették fel a magyar állampolgárságot. Hogy fel akarnák-e venni? Nem tudom. Ellenben abban biztos vagyok, hogy az antiszemita Jobbik és a nacionalista Fidesz, a két párt amelyik hihetetlen gyorsasággal átnyomta ezt a törvényt a magyar parlamentben, valószínűleg nem az izraeliekre gondolt, amikor képviselőik megnyomták az „igen” gombot.

De Feldmájer nagyon helyesen felhívta a figyelmet arra, hogy bizony ez az új törvény nem csak azokra vonatkozik, akiket a szélsőjobboldali sajtó általában „véreinknek” nevez. És gondolom, hogy a jobbikos politikusok és választóik még örömmel is ölelnék a nemzet keblére a szlovákokat, az ukránokat, a románokat, a szerbeket és a horvátokat. De az izraelieket? Kötve hiszem. Szerintük már így is túl sok izraeli él és üzletel Magyarországon, és mint ahogy már elmondták politikusaik több százszor, az izraeliek már el is határozták, hogy fel fogják vásárolni az egész országot. Magyarország Izrael gyarmata lesz. Az ám!

Kíváncsi leszek, hogy a szélsőjobboldali sajtó tesz-e majd említést erről a Mazsihisz-nyilatkozatról. Az az érzésem, mélyen hallgatni fognak az egészről.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!