rss      tw      fb
Keres

Országértékelés – KDNP, Mesterházy, MDF, Jobbik, politológusok

MTI 2010. február 5., péntek 18:16

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint egy reményteljes ország reményteljes miniszterelnök-jelöltje beszélt pénteken - mondta Halász Zsuzsa, a párt szóvivője pénteken a Fidesz elnökének országértékelő beszéde után az MTI-nek.

Aki ezek után azt állítja, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nincs programja, az süket - fogalmazott a szóvivő.

****

Országértékelés - Mesterházy: sok beszéd, kevés tartalom

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök országértékelőjét a sok beszéd, kevés tartalom jellemezte.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető pénteken Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az évértékelő olyan volt, mintha Orbán Viktor is attól félne, hogy lehúzzák a Fidesz listájáról, ha túl sok konkrétumot árul el pártja programjáról.

Mesterházy Attila véleménye szerint a Fidesz elnöke ma sem "töltötte ki azt a biankó csekket", amire felhatalmazást kér a választóktól, így valójában azt kéri, hogy bekötött szemmel kövessék az emberek az ismeretlenbe.

Emlékeztetett arra, hogy volt már egy olyan politikus a történelemben, aki azt mondta: programom egyszerű, kormányozni szeretném az országot.

***

Országértékelés - MDF: Orbán nem árulta el, mit akar a Fidesz kormányon

Az MDF szerint Orbán Viktor országértékelőjében folytatta az elmúlt hetek fideszes politikáját, ugyanis nem volt hajlandó semmit elárulni abból, mit is akar a Fidesz a kormányon.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője pénteken az MTI-nek azt mondta: a magyar kapitalizmus nem a piac túlhatalma miatt működik rosszul, hanem azért, mert az a politika, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz is képvisel túlzottan rátelepedett a gazdaságra.

Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: a Fidesz elnöke pont azokat a független pénzügyi intézményeket akarja maga alá gyűrni, mint a Magyar Nemzeti Bank vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amelyek jelentősen csökkentették annak a magatartásnak a hatását, amely Magyarországot csődközeli állapotba sodorta.

Hangsúlyozta: kiutat csak az MDF és a Bokros Lajos által képviselt program kínál az állampolgároknak.

***

Országértékelés - Jobbik: Orbán Viktor konkrétumokat nélkülöző kampánybeszédet mondott

A Jobbik szerint maszatoló, ideologizáló, minden konkrétumot nélkülöző kampánybeszédet mondott Orbán Viktor évértékelőjében, amelyből nem derült ki, mi a Fidesz programja.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: abban igaza van Orbán Viktornak, hogy erős, bátor és tisztességes kormányra van szüksége Magyarországnak, de szerinte erre ahogy az MSZP, úgy a Fidesz sem képes.

Program és szükséges bátorság híján a párt elnöke csupán plasztikai sebésze lehet Magyarországnak, de betegségének gyógyítója nem - közölte.

A Jobbik elnöke szerint nem csupán az elmúlt 8 év ámokfutását kell befejezni, hanem az elmúlt 20 év zsákutcájából is ki kell vezetni az országot.

***

Országértékelés - Politológusok szerint kockázatmentes, középre szóló beszéd volt

Kockázatos kijelentésektől mentes, a politikai közép felé nyitó beszédet mondott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken az MTI által megkérdezett politológusok szerint.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor elsősorban az embereket megosztó ideológiáktól mentes, a mindennapi élethez köthető, pragmatikus beszédre törekedett, amely így végül valóban meglepetés- és kockázatmentesként értékelhető.

Orbán Viktor 2007 nyarán az "Egy az ország" című beszédével indította el pártját a politikai közép felé, a pénteken elhangzott beszéd e stratégia logikus folytatása volt - mutatott rá a szakértő, kiemelve, hogy a Fidesz elnöke ezúttal is egyértelműen a "társadalom közepéből" próbált beszélni, ugyanakkor célzottan megszólította a párthoz "laza szálakkal kötődő" kiábrándult baloldaliakat, illetve a Jobbikhoz tartó vagy azon gondolkozókat.

A volt MSZP szavazóknak Orbán Viktor ideológiamentes nemzeti ügyek megvalósítását ígérte, míg a Jobbik felé kacsintgatóknak azt üzente, hogy aki elégedetlen és változásban bízik, annak kizárólag a Fideszre kell szavaznia - tette hozzá a politológus, megjegyezve, hogy a tavalyi évvel ellentétben a párt elnöke közvetlenül nem szólított meg konkrét társadalmi csoportokat.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) igazgatóhelyettese szerint Orbán Viktor alapvetően pozitív, a kockázatokat kerülő beszédet mondott, ami egy kormányzásra készülő pártelnök megnyilatkozása volt.

A szakértő szerint a Fidesz elnökét politikai ellenfelei elsősorban azzal támadhatják, hogy csak általánosságokat mondott. A politológus szerint Orbán Viktor azért sem említett sok konkrétumot, mert beszédének nem is ez volt a célja. A pártelnök éppen azzal vállalt volna kockázatot, ha konkrétumokat mond.

Annak kapcsán, hogy a beszéd nem az elmúlt esztendő történéseit elemezte, Juhász Attila azt mondta, hogy a Fidesz vezetője korábban már többször is elszakadt a klasszikus évértékeléstől, ezeknek a megszólalásainak mindig volt valami aktualitása. Most az, hogy a Fidesz kormányzásra készül, s ezen a szövegen keresztül próbált üzenni a potenciális választóknak.

Juhász Attila szerint mindezek ellenére volt két figyelemre méltó, a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és a PSZÁF-ra vonatkozó utalás. A PC igazgatóhelyettese hangsúlyozta, az az esetleges Fidesz-elképzelés, hogy az MNB-t a kormány, a PSZÁF-ot pedig az MNB alá vonják, nem feltétlenül a jegybank önállósága megszüntetésének veszélyét jelenti, hanem csupán másfajta kormányzati koncepciót.

Arra a kérdésre, hogy a beszéd szerezhetett-e új szavazókat a Fidesznek, azt mondta, a pártnak akkora a potenciális szavazótábora, hogy azon nem kell túlterjeszkednie. Véleménye szerint most az számukra a legfőbb cél, hogy a potenciális szavazókat mozgósítsák, az ellenfél választói viszont ne menjenek el. Hozzátette, ezért is lehetett fontos, hogy Orbán Viktor ne mondjon olyat, aminek nyomán mozgósítani lehetne a szocialista szavazókat.

Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója szerint Orbán Viktor középre tartó, békés hangot megütő, "mondhatni kellemesen unalmas, lagymatag beszédet mondott".

A Fidesz elnöke - ahogy arra előzetesen is számítani lehetett - végig kínosan ügyelt a konkrétumok kerülésére, beszéde ennek ellenére sem volt semmitmondó, hiszen számos kérdésben, egyebek mellett a nemzetgazdaság területén is, fontos irányokat jelölt ki, többek között a protekcionista gazdaságpolitika, a magyar termékek támogatásának hangsúlyozásával. Orbán Viktor beszéde a tipikus "jövőkép-beszédek" közé sorolható, "sok-sok üres lózunggal" - mondta Magyar Kornélia.

A Progresszív Intézet vezetője szerint a Fidesz "keskeny pallón egyensúlyoz" ezzel, az egyébként racionálisnak tekinthető stratégiával, hiszen egy-egy "karcos kijelentéssel" könnyen nagy számú szavazót tántoríthat el maga mellől, míg a program homályban hagyásával rendkívül nagy támadási felületet ad a média és a szakértők számára.

Magyar Kornélia kiemelte: Orbán Viktor igyekezett széles szavazói réteget megszólítani a beszédével, amely valószínűleg ennek ellenére sem vált alkalmassá arra, hogy meggyőzze a jelenlegi szocialista, illetve a jobbikos tábort. Az MSZP mintegy 700-800 ezresre tehető stabil választói bázisa ugyanis továbbra is rejtvényként tekint a Fidesz "titkolt" programjára, míg a Jobbik potenciális támogatói feltételezhetően a keménységet hiányolhatták Orbán Viktor szavaiból.