rss      tw      fb
Keres

Országértékelés - Orbán: készen állok

MTI 2010. február 5., péntek 17:39

Orbán Viktor és pártja készen áll a nemzeti ügyek kormányának vezetésére, amelynek alapját a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend értéke jelenti. A legfontosabb nemzeti ügynek a gazdaság talpra állítását nevezte.

A Fidesz elnöke pénteki, 12. országértékelő beszédét, amelyet a budai Millenáris Park Teátrumban mondott el, a pulpituson is olvasható "Itt az idő!" jelmondatra építette fel.

Értékelése szerint ilyen mélyről jövő igény a változtatásra Magyarországon, mint most, talán egyszer volt, 20 éve, de akkor büszkék voltak a magyarok, ma viszont gyengének látják az országot, aminek egyértelműen a gyenge kormányzás az oka.

A magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból, itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen, olyan, amelyben megbízhatnak az emberek itthon és külföldön egyaránt, amely képes helyreállítani az ország tekintélyét, hogy "újra tisztelet övezzen bennünket a nagyvilágban". Mindenki, akivel találkozik, azt üzeni, kiáltja: változtass.

Itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen, olyan, amely képes megoldani a gondokat idehaza, és kellő határozottsággal lép fel a nemzetközi színtéren, felelősen kezeli a pénzügyeket, nem nyomja rá bélyegét a munkájára a bűnözés, hatalommal való visszaélés, képes dönteni. "Ha ilyen vezetése lesz hazánknak, akkor Magyarország hangját ismét tisztelni fogják, Magyarországnak lesz súlya."

"Én a magyarok kishitűsége helyett a magyarok nagyszerűségében hiszek (...), csak olyan politikának van értelme, amely a magyaroknak anyagi, testi, szellemi gyarapodást, lelki nyugalmat, kiegyensúlyozott és harmonikus életet hoz."

Megrendítően sok és nehéz feladat áll az ország előtt, "mert nagyon sok, szinte alig felmérhető kárt okozott nekünk a korszak, amelyet Gyurcsány-korszaknak nevezünk". Azonban lát egy új horizontot kirajzolódni Magyarország előtt, "mert van erőnk" változtatni. A félelem és kudarc korszaka hamarosan véget ér.

A jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie a választások után.

De a jövő kormányzásában sem lehet szemet hunyni afelett, ami történt az elmúlt években. A felelősségre vonással nem a múltnak, hanem a jövőnek tartozunk: hogy ne ismétlődhessen meg még egyszer mindaz, ami az elmúlt években történt.

A változáshoz szükség van biztos iránytűre, ez pedig a józan ész lehet. A józan ész azt diktáltja, hogy a szélsőségeket el kell utasítani, mert ezek sodorták bajba Magyarországot. A szélsőségek közé sorolta a jelenlegi hatalmon lévőket, akik a törvény fölé helyezik magukat, illetve azokat, akik törvényen kívül helyezik magukat, és céljaik elérésében akár az erőszakot is megengedik. Mindkét szélsőség veszélyes.

Változtatni kell, mert az ország lesodródott a józan ész útjáról. A kormányzást, a politikát vissza kell vezetni az emberekhez, de nem üres jelszavakkal, életszerűtlen ideológiai tételekkel. A politikának vissza kell térnie azokhoz az értékekhez, amelyek mindenki számára vitán felül álló közös értékek, ezek vezetnek vissza ugyanis az emberekhez és a valósághoz.

Ezen értékek közé sorolta a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet. Ahol nincs rend, ott elszaporodnak a rácsok, lakatok, zárak, sorompók és figyelőkamerák. Az első és legfontosabb összekötő érték azonban a munka, ez az alapja mindennek.

A munka, az otthon, a család, az egészség és a rend értékét kell megtenni a kormányzati munka alapjául.

Orbán Viktor szerint a kormányzati politika célja az elmúlt években a magáncélok érvényesítése volt, és ebből a következő kormány számára az következik, hogy magáncélok helyett olyan közös célokra van szükség, amelyekért a nagy többség együtt küzd.

Magyarország akkor tud kilábalni a válságból, ha lesznek nemzeti ügyei; az első ilyen pedig az lesz, hogy "saját lábára állítsák" a magyar gazdaságot. Magyarországot újjá kell építeni, és ezt a gazdaság talpra állításával kell kezdeni. A magyar gazdaságot a magyar emberek szolgálatába kell állítani, ehhez pedig vissza kell helyezni jogaiba a termelést. "Olyan gazdasági rendszerre van szüksége Magyarországnak, amely elfogadja, hogy nem létezik jólét és fellendülés hatékony pénzügyi rendszer nélkül, áruk és szolgáltatások szabad áramlása és verseny nélkül"; a pénzügyek, a szabadkereskedelem és a verseny azonban csak eszközök, nem célok.

Az elmúlt évek gazdaságpolitikájáról szólva aláhúzta: mindent a pénztőkének adtak, és a vállalkozóval szemben elsőbbséget biztosítottak a spekulánsoknak. A következő kormánynak vállalnia kell a piaccal szembeni felelősséget, hogy a teljesítmény, ne a spekulánsok uralkodjanak továbbra is.

Véleménye szerint a magyar kapitalizmus egy "fejlődési rendellenesség", és a 21. századi magyar gazdaságot nem lehet sem a 20. századi szocialista, sem a jelenlegi, "oligarchikus rendszerekkel kormányozni". A gazdaságban védelemre, igazságosságra, biztonságra, méltányosságra van szükség.

Olyan kormányra van szükség, amely nemcsak a kormányzást, hanem a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, mert ezek együtt, közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság összedöntéséért. A bankoknak ismét azzal kell foglalkozniuk, amiért életre hívták őket, betéteket kell gyűjteniük, és hiteleket kell nyújtaniuk a gazdasági élet szereplőinek.

A gazdaság talpra állításával kapcsolatban kifejtette: a gazdasági válság kezelésének egyetlen hatásos módja a gazdasági növekedés beindítása - szinte minden áron. Megismételte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet kell létrehozni, meg kell védeni a magyar termékeket, a magyar földet, a magyar vízkészletet. Az egészségügyi rendszerrel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy rendezni kell a háziorvosok és a kórházak helyzetét. Több orvosra és több ápolóra van szükség.

Száműzni kell a félelmet az utcákról, a terekről és az otthonokból - mondta a közrend helyreállításáról. A gyenge kormány szerinte a gyenge közbiztonsággal egyenlő. "Itt az idő, hogy újra rend legyen Magyarországon."

A szociális biztonság pedig erőforrás a nemzet számára, minden egyes megszülető gyermek "befektetés".

Magyarország következő kormányának a nemzeti ügyek kormányának kell lennie.

Orbán Viktor azt kérte a választóktól, hogy csak a józan ész politikáját támogassák; a szélsőséges erőknek nem lesz erejük ahhoz, hogy komoly változást vigyenek végre, ezért őket támogatni eltékozolt erőfeszítés.

A változás azért fontos, hogy legyen közös jövőnk, közös célunk, a változásnak pedig az élet minden területére ki kell terjednie, a nemzeti ügyek kormányának pedig mindig a jövő felé kell fordulnia.

A baloldali, az MSZP-től elpártolt szavazókkal kapcsolatban úgy fogalmazott, megérti a csalódottságukat, hiszen azt látták, hogy vezetőik semmibe veszik azokat az eszméket, amelyekben hittek. Arra kérte őket, támogassák a nemzeti ügyeket.

"Készen állok, hogy Magyarország nagy vállalkozásában a magam feladatát ellássam, én és pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra." A jövőbe induló vonatra csak április 11-én váltható meg a jegy, az még nincs a zsebben. Puskás Öcsit idézve azt mondta: kis különbség, kis változás, nagy különbség, nagy változás.

Orbán Viktor a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" szlogennel zárta mintegy 50 perces beszédét.

Beszédében - szokásához híven - több viccet is elmondott: az egyik szerint "Kodály Zoltán egyszer vendégségben járt, végig kellett hallgatnia a házikisasszony hegedűjátékát. Megkérdezte: mióta tanul hegedülni. Nyolc éve, mester. Mind a nyolcat letagadhatná" - mondta a szocialisták nyolcéves kormányzására utalva. Ma sokan letagadnák a utolsó nyolc évüket, szívesen elfelejtenék és elfelejtetnék velünk, hogy "mi mindent műveltek". Hangsúlyozta: "ezt nem fogjuk hagyni".

Arra a szocialisták által gyakran feltett kérdésre, hogy miért van szükség elszámoltatásra, azt mondta, mindig Pistike "jut az eszébe", "aki megkérdezi a tanárnőt: tanárnő, miért kell nekem dolgozatot írni? Azért, mert ha pofára osztályozok, nagyon rosszul jársz".

A Fidesz első embere a budai Millenáris Park Teátrumában meghívott vendégek előtt most tizenkettedik alkalommal elemezte az ország helyzetét.