rss      tw      fb
Keres

Egy államelnök lemondása2012. feburár 17-én, délelőtt tizenegy órakor lemondott hivataláról Christian Wulff, a Német Szövetségi Köztársaság államfője (Bundespräsident). Lemondásának okaként az iránta megnyilvánuló bizalom hiányát jelölte meg. „Németországnak olyan elnökre van szüksége, aki képes megfelelni a hatalmas hazai és nemzetközi feladatoknak, egy olyan államfőre, aki élvezi a polgárok nemcsak többségének, hanem abszolút többségének bizalmát.” Így ért véget az NSZK 10. köztársasági elnökének alig 20 hónapos periódusa, a németek számára pedig egy újabb és újabb gyanúsításokkal teli kellemetlen periódus.

A botrány a David Groenewold filmvállalkozó felesége által egy Wulffnak – még alsó-szászországi miniszterelnök korában – juttatott rendkívül kedvező félmillió eurós hitel, valamint luxusnyaralások kapcsán robbant ki. Ezek ellentételezéseként biztosított volna Wulff a filmes vállalkozónak egy 4 milliós tartományi garanciavállalást, amelyet egyébként aztán az nem vett igénybe. A németországi bulvársajtó 2011 december közepe óta tudósít gyanús momentumokról – mobiltelefonokról, luxus szállodaszámlákról – a két ember kapcsolatában. A helyzetet súlyosbította Wulff rossz viszonya a médiához. Minden német csatorna lejátszotta azt a hangfelvételt, amelyen az államfő a BILD szerkesztőjét arra próbálja rávenni, hogy ne közölje lapjában a róla megtudott információkat. Az éjszaka közepén, kásás hangon előadott hisztérikus tiltakozás csak rontott az elnök szavahihetőségén.

2012. február 16-án a hannoveri ügyészség vizsgálatot kezdeményezett Wulff ellen, és kérte a parlamenttől a mentelmi jog felfüggesztését. Az államelnök lemondásával a mentelmi jog automatikusan megszűnik, így a vizsgálat megkezdődhet.

A Spiegel online „Németország fellélegzik” címmel kommentálta a bejelentést. Sokan egyetérthetnek ezzel a megfogalmazással. A politikusok egy része örül Wulff távozásának, de vannak, akik sajnálkoznak az ötvenkét éves kereszténydemokrata politikus karrierjének megtörésén.

És bizonyára vannak olyanok is, akik úgy gondolják: Wulff a lemondásával államférfihoz méltó tettet hajtott végre. Belátta, hogy közbizalom nélkül az államfői cím nem ér semmit, csak cifra sallang.

(Huszár Ágnes)

____________________

Lásd péntek-szombati híreinket:
A hannoveri államügyészség Wulff mentelmi jogának feloldását kéri
Merkel lemondta római útját, Berlinben tart sajtótájékoztatót
Berlini kormányzati források: a német államfő lemond
Lemondott a német államfő
Merkel: többpárti egyeztetéssel döntenek az utódról
Nagy veszteséget jelent Merkelnek a német államfő lemondása
Lemondott a német államfő - Elindulhat az ügyészségi vizsgálatHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!