rss      tw      fb
Keres

A közpénzek nem ortodox kezeléseAz internetes hírportálok  megírják, hogy több képviselő – bár rendelkezik budapesti lakással – igénybe vette a vidékieknek járó havi 116 ezer forintnyi lakhatási támogatást az Országgyűlés kasszájából. Nincs ebben semmi újdonság, minden ciklusban kiderülnek effélék minden egyes parlamenti párt háza táján. Az érintett képviselők nyilatkozatában sem találni semmi újdonságot. Elfeledkezett róla, nem is lakik ott, az édesanyja vagy más családtagja él a lakásban, válófélben van, és már ki is költözött.

Nyikos László jobbikos képviselő magyarázata azonban még az edzett újságolvasót is meglephette. Elmondja, hogy Szentendrén lakik, a hatodik kerületi lakást pedig legutóbbi állásának – az Állami Számvevőszék alelnöke volt – megszűnése után járó nem csekély végkielégítésből vette. Már ennyitől is felhorkanna egy kommunikációs szakértő, de van még tovább is. Miután pedig a lakás rossz állapotban van – a televízió mutatja a ház romos homlokzatát –, a lakhatási támogatást felújításra fordítja. Ezzel pedig hozzájárul a nemzeti vagyon részét képező lakásállomány feljavításához.

Nyikos képviselő – nyilatkozata ellenére – nem egy első ciklusát a fővárosban töltő tájékozatlan vidéki ember. Hosszú szakmai, felsőoktatási múlt áll mögötte, kandidátusi fokozatot szerzett közgazdaságtudományból, és habilitált is. 1985 és 1990 között tagja volt a MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának. Számos szakmai publikációja, könyve jelent meg. Ezek egyik fontos témája a közpénzek kezelése. A „Közpénzek és ellenőrzésük a kilencvenes években” című műve 1995-ben jelent meg, „A közpénzek ellenőrzése” pedig 2001-ben.

Amit hatodik kerületi lakásáról és a ráfordított évi 1,4 milliónyi lakhatási támogatásról mond, azt a közpénzek nem ortodox kezelési módjának kell tekintenünk.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!