rss      tw      fb
Keres

Cimborák



A Közigazgatási és Igazságügyi, valamint a Nemzeti Erőforrási Minisztérium, fontosabb dolguk nem lévén, „Az új nemzedék jövőjéért” címmel ún. keretprogramot készített a 14-35 év közti fiatalok számára, hogy elősegítse tudatos állampolgári mivoltukat, otthonteremtésüket, karrierjüket, szabadidejük jobb eltöltését. Különösen ez utóbbit. A fiatalok ugyanis „a közéletiség” iránt azért nem érdeklődnek, mert nincsenek olyan negatív ügyek, amelyek erre késztetnék őket. Na de ha az országban minden ilyen jól megy, minek őket egyáltalán aktivizálni? Nyilván csak azért, hogy aktívan kiabálják: ebben az országban minden jól megy! És ilyen fiatalok biztosan lesznek is, ti. a beígért közszolgálati ösztöndíjak janicsár-haszonélvezői.

Az aktivizálás eszközei lesznek olyan „vírusfilmek”, önmagukat terjesztő netes videók, amelyeken elismert sportolók (gondolom „dr. univ.” címmel) és médiaszemélyiségek (mondjuk kommunikációs államtitkárok Ph.D. fokozattal) az ország paradicsomi állapotairól győzködik a fiatalokat. Továbbá napilapok és hetilapok mellékletei, valamint okostelefonon-hívások országgyűlési képviselők tevékenységének bemutatásával. Nyilván még a mindenkit boldoggá tévő vírusfilmeknél és telefonhívásoknál is nagyobb eredményeket fog hozni azután az „állampolgári ismeretek” tantárgy bővítése, aktuálpolitikai kérdések – magától értődően a lehető legőszintébb és legszabadabb – megvitatásával. Azonkívül, hogy a még fiatalabbakra is gondoljanak, a vallásos ideológiájú cserkészmozgalom fejlesztése, hogy ugyanis a cserkészek emberebb emberek és magyarabb magyarok legyenek! Nem is beszélve a „Cimbora” című gyermekműsor fölújításáról.

A totalitárius diktatúrák abban különböznek a közönséges diktatúráktól, hogy szemben az utóbbiakkal, amelyek beérik a politikai szféra fölötti uralommal, ők a magánéleti szférán is uralkodni akarnak, azt is tökéletesen meg akarják a maguk számára szervezni. Ehhez aztán mindig keresnek maguknak egy megfelelő ideológiát. Itt és most például Trón és Oltár cimborák hagyományos cimborasága látszik újra körvonalazódni. De biztosra vehetjük: ahogyan az én gyermekkoromban mi a kommunista ünnepélyeket és propagandaszólamaikat röhögtük ki folyamatosan, ugyanúgy fogják a mostani gyerekek is rendszeresen kiröhögni a klerikálnacionalista ünnepélyek propagandaszólamait.

(Lendvai L. Ferenc)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!