rss      tw      fb
Keres

A tudós társadalom felelősségeMiközben egyre több külföldi orgánumban kommentálják – lesajnálóan vagy maró gúnnyal – a Schmitt Pál egyetemi doktori disszertációja körül kirobbant plágiumbotrányt, a magyar tudományosság hivatalos vezetői tartózkodóan nyilatkoznak. Pálinkás József, a MTA elnöke január 18-án úgy válaszolt a hozzá forduló kutatók és doktoranduszok petíciójára, hogy az akadémiának nincs illetékessége a kérdésben, mivel Schmitt Pál nem rendelkezik (PhD, illetve akadémiai doktori) tudományos fokozattal, nem tagja a köztestületnek.

Tény, hogy az államfő tudományos fokozattal nem, csak „doktori cím”-mel (dr. univ.) rendelkezik, amelynek kiadására 1994 előtt az egyetemeknek volt joguk. Ugyanakkor világos – a megszólaló kutatók többsége is ezt hangsúlyozza – az egyre bizonyítottabbnak látszó plágiumvád erkölcsi súlya. Milyen üzenete van annak, ha „az ország első embere”  – Schmitt nevezte így magát a plágiumvád ügyében tett első nyilatkozatában a Kossuth Rádióban – magától értetődőnek tartja, hogy 180 oldalnyit emel át fordításban Georgijev francia nyelvű könyvéből, és egy tucatnyit Klaus Heinemann német sporttörténész angol nyelvű publikációjából?


Graduation Concept – flickr/lumaxart

A hírek szerint a SOTE illetékesei felkértek a témához értő szakembereket a disszertáció vizsgálatára, ők állítólag visszautasították a felmérést. Mintha a hozzáértés és a civil kurázsi nem járna kéz a kézben. Január 24-i hír, hogy dr. Hadas Miklós sportszociológus maga jelentkezett a feladatra. Hadas igazi tudományos tekintély, a Corvinus Egyetem Kommunikációtudományi Doktori Iskolájának törzstagja, a PTE BTK Kultúratudományi Doktori Iskolájának vezetője. Több ezren ismerik Hadast, a karizmatikus tanárembert és még többen a kitűnő tudóst. Sportszociológiai munkásságának egyik kimagasló teljesítménye a Modern férfi születése (Helikon, 2003) című monográfia. Francia nyelvtudását hitelesíti az, hogy a világhírű szociológus professzor, Pierre Bourdieu fogadta el tanítványaként. A Népszabadság szerint Hadas nem kapott választ levelére.

2012. január 25-én, szerdán jelentette be a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, hogy tényfeltáró bizottságot hozott létre az inkriminált disszertáció felülvizsgálatára. A bizottság 2012. március 28-án ad tájékoztatást az eredményekről. Tagjainak névsorát – hogy „zavartalanul és pártatlanul” tudjanak dolgozni – csak akkor hozzák nyilvánosságra.


Huszár Ágnes nyelvész

Írásai a GalamusbanHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!