rss      tw      fb
Keres

A tét: megéri-e plagizálni?
Pár évvel ezelőtt döbbentem hallottam, hogy tisztelt és kedvelt pályatársnőm majdnem felnőtt gyermeke pénzért egyetemi és főiskolai diplomákat ír lusta, ám tehetős kortársainak. Nem ismervén személyesen a vállalkozó szellemű zug-diplomaíró fiatalt, a mamájának tettem szemrehányó megjegyzéseket. Miért hagyja, hogy az egyébként állásban lévő, és feltehetően nem is rosszul fizetett diplomás gyermeke ilyesmivel keresse meg a nyári nyaralásra valót?   Mi ebben a rossz? – hangzott a lényegében komolyan gondolt anyai válasz. És egyébként is, piacgazdaságban élünk.  Ha van kereslet, van kínálat is.

A mostani aktualitás, Schmitt Pál története valójában rosszabb is, mint a pénzért vett diplomadolgozatok esete, hiszen az utóbbi esetben közönséges lopás történt és nem egy kétoldalúan kitárgyalt, egyeztetett üzleti tranzakció. De mégis van a két történet között egyfajta összefüggés. Pontosabban szólva lehet és lesz is, ha a köztársasági elnök belátja, hogy miután mindez kitudódott, szégyen-szemre le kell mondania hivataláról.

Gondoljuk csak meg, azok a mostani fiatalok, akik manapság pénzért íratják meg a diplomadolgozatukat, vagy éppen „cut-and-paste”-tel állítják elő a Ph.D. értekezésüket, nem tudhatják, hogy 20-30-40 év múlva nem jutnak-e fel a társadalmi-közéleti hierarchia legmagasabb polcaira. Nyilvánvaló, hogy azoknak, akik az üzleti életben vagy az állami hivatalokban alsó- vagy középszinten dolgozzák le majd pályájukat, nem lesz okuk félni.  A kutyát sem fogja érdekelni, hogy miképpen is született a diplomadolgozat vagy a PhD. értekezés. De azok a mai egyetemisták, akik magasabb célokra törnek az üzleti világban vagy pláne a tudományban, illetve a közéletben, jól teszik, ha háromszor is meggondolják, hogy érdemes-e a tiltott, de kétségtelenül könnyebb utat választani.  Ha Schmitt Pál belebukik ebbe a történetbe, akkor Magyarországon egy nemzedéken át nem fog feledésbe merülni a tanulság: aki valamire vinni akarja az életben, annak nem éri meg plagizálni.

(Mihályi Péter)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!