rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika - 6. rész - (Btk. módosítása)

MTI 2010. május 21., péntek 21:38

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában pénteken a Fidesz azt hangsúlyozta, hogy szigorítanák a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakot és bevezetnék a "három csapást" a visszaeső bűnözők ellen. Az MSZP szerint a Fidesz populista jogpolitikát folytat. A Jobbik úgy látja, a három csapás bevezetése önmagában kevés. Az LMP szerint a javaslat átgondolatlan és szakmaiatlan.

Fidesz: indokolt a Btk. módosítása

Répássy Róbert, a Fidesz vezérszónoka elmondta, a javaslat indoklása megegyezik azzal, amit 1998-ban írtak le a középmértékes büntetés bevezetésekor, így inkább az szorul magyarázatra, hogy 2003-ban miért szüntették meg annak alkalmazását. A fideszes képviselő szerint a bírák jelenleg nem használják ki a büntetési tételkereteket és alulról indítják az értékelést.

A visszaeső bűnözőkkel kapcsolatban elmondta, hogy esetükben a duplájára nőne a felső büntetési tétel, és ha ez meghaladja a 20 évet, akkor életfogytiglani büntetést kellene kiszabni.

Szigorítaná a Fidesz a közfeladatot ellátó személyek ellen erőszakot elkövetését is, mert a mostani büntetési tételeknek Répássy Róbert szerint nincs visszatartó ereje. Elfogadhatatlan, hogy a tanárok fizikai erőszaknak vannak kitéve - mondta, hozzátéve, hogy tudják: nem csak a Btk. szigorítása a megoldás erre.

A nemzeti szocialista és a kommunista rezsimek bűneinek tagadása kapcsán Répássy Róbert elmondta, hogy a javaslat a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozza az emberi méltóság védelmében, és ennek alkotmányosságát vizsgálni kell.

MSZP: populista jogpolitikát folytat a Fidesz

A szocialista Bárándy Gergely vezérszónoklatában úgy fogalmazott: a Fidesz populista jogpolitikát folytat, erre utal a beterjesztett Btk-módosítás is. Mint mondta, mindent szigorítanának "válogatás nélkül", márpedig a kormányok ezt akkor szokták csinálni, ha nincs ötletük a bűnözés visszaszorítására, de népszerűségre törekednek.

Elmondta ugyanakkor, hogy a büntetési tételek átgondolt emelését támogatni fogják.

Szerinte a középmértékes büntetési tételek alkalmazása nem vált be, és azt a szakmai is ellenezte.

A visszaeső bűnözőkkel kapcsolatos javaslatról elmondta, hogy az nem védi, inkább veszélyezteti a társadalmat, mivel a visszaeső bűnözőknek nem lesz veszítenivalójuk.

Bárándy Gergely arra kérte az indítvány benyújtóit, hogy a diktatúrák bűneinek tagadását szankcionáló javaslat kivételével az indítványt vonják vissza.

KDNP: a közbiztonság állapota indokolja a Btk. szigorítását

Ma rosszabb a közbiztonság állapota, mint amikor Horn Gyula miniszterelnökként azt kifogásolta, hogy Magyarországon nincs közbiztonság - mondta a büntető törvénykönyv módosításának általános vitájában Rubovszky György, az indítvány egyik előterjesztője.

A kereszténydemokrata frakció vezérszónokaként elmondta: ez indokolja a Büntető törvénykönyv szigorítását.

Jobbik: a "három csapás" kevés

Volner János, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a kormánypárt előkészítetlen indítványok sorát terjeszti a parlament elé. Ezek közé sorolta a Btk. tervezett módosítását. Az indítványról azt mondta, az a Fidesz egyik populista választási ígéretének törvénybe iktatása, ami önmagában kevés a közbiztonság javításához.

A "három csapásról" szólva elmondta, annak magyarországi bevezetését már 2008 októberében javasolta a Jobbik és a Magyar Gárda olaszliszkai rendezvényén.

Volner János arra is kitért, hogy a Jobbik azt javasolja: a "wellnessbörtönök" helyét olyan büntetés-végrehajtási intézetek vegyék át, amelyekben az elítéltek értékteremtő munkát végeznek, és kitermelik azt a költséget, amibe a társadalomnak kerülnek.

A Jobbik vezérszónoka elmondta: a vagyon elleni bűncselekmények értékhatárának 20 ezer forinton tartásával menlevelet adnak a bűnözőknek. Pártja ezért az értékhatár csökkentését szorgalmazza.

LMP: szakmaiatlan, átgondolatlan a javaslat

A Lehet más a politika álláspontja szerint szakmaiatlan, átgondolatlan a Btk. módosítását célzó javaslat.

Dorosz Dávid elmondta: a "három csapás" célja mindössze az erő felmutatása, a társadalmi feszültség levezetése, a bűnbakképzés. Hozzátette, szükség van, mindenekelőtt a kis falvakban, a közbiztonságot növelő gyors lépésekre, de a javaslattal "rossz célpontra lőnek rossz lőszerrel".

Szabó Tímea arról beszélt, hogy hiányzik a pártközi és a szakmai konszenzus a Btk. módosításáról, ezért azt kérik az előterjesztőktől, hogy vonják vissza a javaslatot és kezdeményezzenek szakmai egyeztetést.

Schiffer András a diktatúrák bűneinek tagadásával kapcsolatban azt hangsúlyozta: a javaslat a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan korlátozása, és nem fogja kiállni az alkotmányosság próbáját.

MSZP: a javaslat szétzilálja a büntetési rendszer koherenciáját

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a módosító javaslat szétzilálja a büntetési rendszer koherenciáját, és a bűnözés tényleges volumenére nem lesz hatással a javaslat. Úgy vélte, a további szigorítástól nem várható visszatartó erő.

A bűncselekmények csak kisebb hányadát, 7-8 százalékát teszik ki az erőszakos, garázda tevékenységek, az emberölések száma 2003 óta 38 százalékot csökkent a három csapás nélkül is. A mindennapi apró bosszúságot befolyásolják inkább a komfortérzetet. Ezekre semmilyen hatással nem lesz az új Btk. - mondta.

Jobbik: vonják vissza a diktatúrák tagadásáról szóló javaslatot

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás hozzászólásában elmondta: kezdeményezi a diktatúrák tagadását szankcionáló javaslat visszavonását. Mint mondta, ha ez nem történik meg, az Alkotmánybíróság fogja kimondani annak alkotmányellenességét.

A hozzászólásokat követően az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta, és a részletes vitát a parlament következő ülésére tűzte ki.

Kapcsolódó írások a Galamusban:

Fleck Zoltán: Visszaesés
Bolgár György interjúja Szüdi Jánossal az iskolai erőszakról
Bolgár György interjúja Bencze Józseffel

Bolgár György interjúja Forgács Imrével
Mihancsik Zsófia: A zsák és a folt – még egyszer Schiffer András mondatáról