rss      tw      fb
Keres

Megfejtés a találóskérdésre
Tisztelt Szerkesztő Asszony,

Kvíz-kérdéseinek megfejtése egyszerűbb, mint gondolná. Nem kell megfejteni, hogy miként került az asztal a csizmára. Aki egy szemernyit is ért a diplomácia nyelvén, az majdhogynem feketén-fehéren azt olvashatja ki a Fidesz válaszból, hogy 2012. január 6-án a Párt intellektuális hadüzenetet intézett az Egyesült Államokhoz.

Hasonlatos ez a bátornak szánt tett ahhoz a talányos hadüzenethez, amelyet 1941 decemberében – a Pearl Harbor bombázását követő napokban – adott át Bárdossy miniszterelnök az akkori amerikai nagykövetnek. Ezt követően történt meg az anekdotikus beszélgetés az amerikai külügyminiszter-helyettes és a washingtoni magyar nagykövet között a király nélküli királyságról, tenger nélküli admirálisról és az Amerikával szembeni casus belli nélküli Magyar Királyságról, amelynek történetesen szövetségesével, Romániával szemben volnának követelései.

Aki ezt a közleményt megfogalmazta, illetve fellapozta Charles Fenyvesi Wikileaksre utaló jegyzetét a Heti Válaszból, az több mint sarlatán és cinikus – az egy lunatikus személyiség és mérhetetlenül frusztrált elme. Az egyébként sem gigászokból álló magyar diplomácia egyetlen esélye a magyarázatra ezek után azonos azzal, ami a Bárdossy-hadüzenet után bekövetkezett. Az Egyesült Államok azt nem tekintette hadüzenetnek, hanem helyi értékén kezelte: egy frusztrált elme talányos üzenetének.

De valóban, a magyar diplomácia is jobban figyelhetne és figyelmeztethetné a Pártközpont propagandistáit. Valaki igazán felhívhatta volna a figyelmet arra, hogy Hillary Clinton annak a metodista egyháznak a tagja, amelyet másodszorra is kiradíroztak az egyházügyi törvény mellékletéből. Valaki igazán elmagyarázhatná még így utólag is Szapáry Györgynek, hogy a New York Timesnak írt válaszlevele minden olvasó számára éppen azt erősítette meg, hogy valami bűzlik Magyarországon. Ahol nem árad a bűz, ott nem válaszolnak a nagykövetek. Ez az amerikai olvasó számár ennyire egyszerű. És ha egy nagykövet nem tud nemet mondani egy ilyen levél postázására, ott szégyenletes dolog nagykövetnek lenni.

(Herbert Claiborne Pell, Jr., aka Hanák András)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!